ورود مسعود پزشکیان به مساله مسئولیت اجتماعی نفت
طالبیان مشاور اجتماعی بیژن زنگنه در وزارت نفت که بحث مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در شهرهای نفتی را سازمان دهی کرد و رویه های علمی را آنجا بنیان گذاشت از عزم رییس جمهور و وزیر نفت برای اصلاح این رویه ها خبر میدهد.
مسعود پزشکیان رئیسجمهور در دستوری خطاب به پاکنژاد وزیر نفت تاکید کرده که بودجه مسئولیت اجتماعی این وزارتخانه نفت تنها در سه حوزه آموزش، بهداشت و ورزش فقط خرج شود. این خبری است که امیر طالبیان به نفت خبر میدهد. طالبیان مشاور اجتماعی بیژن زنگنه در وزارت نفت بود که بحث مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در شهرهای نفتی را سازمان دهی کرد و رویه های علمی را آنجا بنیان گذاشت ولی این رویه ها در دولت سیزدهم به انحراف کشیده شد. حالا او از عزم رییس جمهور و وزیر نفت برای اصلاح این رویه ها خبر میدهد.
طالبیان ضمن تایید این خبر گفت: خبرکاملتری که به دست من رسیده مبنی بر این است که پنج وزارتخانه نفت، صمت، رفاه، بهداشت و درمان و احتمالا آموزش و پرورش، قرار است اعتبارات حوزه مسئولیت اجتماعی خود را در راستای آموزش، بهداشت و ورزش جهتدهی کنند. براساس مطالعات و بررسیهایی که انجام شده و در اختیار ریاستجمهوری قرار گرفته است یکی از چالشها ما مربوط به مراکز آموزشی، ورزشی و خانههای بهداشت بهویژه در مناطق دوردست و محروم است و مردم این مناطق به شدت نیازمند خدمات درمانی، آموزشی و ورزشی هستند.
او ادامه داد: ما مشکلات دیگری هم در این مناطق داریم و چالشهای ما تنها متوجه کالبد این مراکز نیست. یعنی اینگونه نیست که صرف وجود ساختمان چنین مراکزی مشکل حل میشود بلکه این ابتدای کار است و باید معلم، مددجو، مربی ورزشی و... داشته باشیم که وزارتخانههای مربوطه باید در این حوزه اقدام کنند. تا جاییکه اطلاع دارم با این وزارتخانهها هماهنگ شده تا پرسنل و نیروهای مجرب را برای خدمتدهی به مردم این مناطق اعزام کنند.
بودجه مسئولیت اجتماعی نفت، زیر ذرهبین رئیسجمهور
درآمد هنگفت صنعت نفت به نحوی است که خوب یا بد بیشترین سهم را در گرداندن چرخ اقتصاد کشور و تامین نیازهای مردم ایران دارد و حتی با وجود تحریمها و کاهش درآمدهای نفتی هم میتوان گفت این صنعت همچنان حرف اول را در اقتصاد کشور میزند با این حال مقوله مسئولیت اجتماعی وزارتخانهها و سازمانهای دولتی که سالهاست مورد توجه قرار گرفته به نظر میرسد در وزارت نفت چندان هم در محلهای تعیین شده هز ینه نشده است.
بهویژه آنکه شواهد حکایت از آن دارد که بودجه مسئولیت اجتماعی این وزارتخانه در دولت سیزدهم غالبا صرف امور فرهنگی و البته به شیوهای پررنگ صرف ساخت مراکز مذهبی در شهرهای غیرنفتخیز شده است. حالا با دستور پزشکیان قرار است مسیر گذشته اصلاح شود.
مواردی از هزینه مسئولیت اجتماعی برای جریان خاص
طالبیان این را هم گفت که رویکرد رئیسجمهور مبنی بر هدفمند کردن هزینهکرد اعتبارات تخصیص یافته به حوزه مسئولیت اجتماعی است: اطلاع دارم که متاسفانه گاهی اعتبارات این حوزه طبق استاندار و حتی نظامنامههای مدون شده توسط وزارتخانهها هزینه نشده و صرف موارد خارج از استاندارد میشود که باید از ادامه این روند جلوگیر ی کرد. بنابراین من گمان میکنم که اقدام رئیسجمهور در همین راستاست.
این مدرس حوزه مسئولیت اجتماعی اضافه کرد که پزشکیان میخواهد اطمینان حاصل کند، اعتبارات مسئولیت اجتماعی در خصوص چالشهای واقعی کشور هزینه شود. دولت هم توانایی رسیدگی به همه این موارد را ندارد و حیف است که از یک سو مشکلات و چالشهایی داشته باشیم و از طرف دیگر اعتبارات مسئولیت اجتماعی به صورت غیر مسئولانه در سایر موارد هزینه شود. یعنی به جای اینکه صرف نفع همگانی شود متوجه مرجع، فرد یا جناح و جریان خاصی شود.
او با اشاره به اینکه وزارت نفت میتواند در مناطق نفتخیز عهدهدار حوزههای مورد تاکید رئیسجمهور شود ، اظهار کرد: این کار میتواند با همکاری مشترک نفت و ریاست جمهوری به نتیجه برسد زیرا مناطق نفتی شایسته برخورداری از امکانات هستند. محل زندگی مردم این مناطق سالها به دلیل فعالیتهای نفتی دچار مشکلاتی مانند آلودگی و ... شدهاند و شایسته است که شرایط زندگی آنها با سایر مناطق برخوردار کشور همسانسازی شود. به نظرم آنچه رئیسجمهور اعلام کردهاند اقدامی درست و نیازمند یک اراده جمعی است که نفع جمعی را به دنبال خواهد داشت.
مشاور اجتماعی وزارت نفت در دولت روحانی خطاب به پزشکیان به مراکز متعدد ورزشی، درمانی و آموزشی متعلق به وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت نفت اشاره کرد و گفت: پیشنهاد من به رئیسجمهور آن است که علاوه بر ساخت مراکز جدید، این مراکز هم برای استفاده در اختیار افراد بومی و محلی قرار گیرد.
دولت سیزدهم و هزینه کرد برای منافع شخصی او این را هم گفت که در گذشته به گونهای عمل شده که رئیسجمهور به این نتیجه رسیده که باید این اعتبارات به نحو بهتر و شایستهتری هزینه شود: نظامنامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در دولت روحانی ابلاغ شده بود. خوشبختانه این نظامنامه حتی در دولت قبل هم بار دیگر با یک ویرایشی ابلاغ شد. در این نظامنامه موارد هزینهکرد اعتبارات مسئولیت اجتماعی مشخص شده است. یعنی به مراکز آموزشی، خانههای بهداشت و همچنین مراکز ورزشی اشاره شده است. طبق نظامنامه باید اعتبارات مسئولیت اجتماعی در مناطق نفتی حسب مورد و حسب بررسیهای انجام شده هزینه میشد اما طبق اطلاعاتی که دارم گویای آن است که در دولت قبل بعضا این موارد اجرا نشده و حتی اعتبارای مسئولیت اجتماعی به جای اینکه صرف موارد مذکور در نظامنامه شود متاسفانه در مواردی که خیر همگانی نبوده و شائبه وجود منافع شخصی در میان بوده است ، هزینه شده است.
این مدرس مسئولیت اجتماعی با تاکید براینکه انتظار آن است که دوستان در وزارت نفت در این رابطه گزارش داده و شفاف سازی کنند، اضافه کرد: باید در این حوزه اطلاعرسانی شود که در سالهای گذشته و حتی امسال اعتبارات مسئولیت اجتماعی در چه زمینههایی و به چه صورتی هزینه شده است تا هم ذهنیتها اصلاح شود و هم شاهد تکرار برخی موارد نباشیم. یک وزارتخانه باید به نظامنامه خود عمل کند.
او درباره این موضوع که چرا رئیسجمهور در این دستور خود به مقوله آلودگیهای محیط زیست اشاره نکرده است هم بیان کرد: چالشهای محیط زیستی در مناطق نفتی متعدد هستند امابه نظرم برآوردی داشتند از میزان اعتباراتی که از محل مسئولیت اجتماعی تحصیل شود. باید بررسی کرد که 5 وزارتخانه مذکور قصد دارند به چه نحوی در این حوزه مشارکت کنند که مورد تاکید رئیس جمهور هم هست. البته که باید نگاه توسعهای داشت و سایر موارد مانند بیکاری، مشکلات محیط زیستی و ... در مناطق نفتی را هم در این حوزه مورد توجه قرار داد. البته بخشی از این موارد اتفاقاً در نظامنامه وزارت نفت هست و امیدواریم با این تصمیم شاهد رسیدگی به موارد مذکور باشیم.
منتظر آثار مثبت هستیم
طالبیان همچنین اظهارکرد که شرکتها، هلدینگها، تاسیسات فنی، صنعتی، انرژی و ... که در اقصی نقاط کشور حضور دارند باید در کنار کسب درآمد و به کارگیری نیروهای انسانی به این نکته هم توجه کنند که در مناطق دوردست هم بالاخره حق طبیعی مردم است که از تفریح، مدارس کافی و مراکز درمانی برخوردار باشند. چرا نباید خود شرکتها و هلدینگها به تامین این موارد که حق اولیه و نیازهای مردم است توجه کنند و بعد رئیس جمهوری ناگزیر به ورود به این بحث باشند. در واقع نیازهای اولیه مردم محلی نباید توسط این شرکتها مورد غفلت قرار میگرفت.
او در نهایت توجه رئیس جمهور به مسئولیت اجتماعی و نحوه هزینه کرد آن را در راستای حل چالشهای کشور امری مبارک دانست که میتواند آثاری مثبت در آینده به دنبال داشته باشد.
نظرات