قیمت لیر امروز ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱/ سیاستهای اشتباه پولی ترکیه
لیر ترکیه در میانه امروز با قیمت هزار و ۹۲۰ تومان معامله میشود و نسبت به روز گذشته ۱۰ تومان افزایش یافت. درحالیکه نرخ تورم ترکیه به ۷۰ درصد رسیدهاست، آمارهای روسیه نشان از کاهش تورم هفتگی دارد. اقتصاد روسیه با تحریمها و شرایط جنگی مواجه است؛ درحالیکه اقتصاد ترکیه این شرایط را به خود نمیبیند.
به گزارش تجارتنیوز ، لیر ترکیه در میانه امروز با قیمت هزار و ۹۲۰ تومان معامله میشود.
در طی معاملات امروز، بیشترین قیمت ثبت شده برای لیر ترکیه ۱۹۳۰ تومان و کمترین قیمت ۱۹۲۰ تومان است.
به نقل از دنیای اقتصاد ، درحالیکه نرخ تورم ترکیه به ۷۰درصد رسیدهاست، آمارهای روسیه نشان از کاهش تورم هفتگی دارد. اقتصاد روسیه با تحریمها و شرایط جنگی مواجه است؛ درحالیکه اقتصاد ترکیه این شرایط را به خود نمیبیند.
به نظر میرسد اتخاذ سیاست مناسب پولی دلیل روند نزولی نرخ تورم در روسیه باشد و در کشور ترکیه سیاستهای اشتباه پولی، تورم را داغ کرده است.تورم سالانه ترکیه در ماه آوریل به ۷۰درصد رسید.
نرخ تورم در ترکیه برای یازدهمین ماه متوالی افزایشی بوده است. هرچند که دلیل اصلی این تورم و کاهش ارزش لیر، شکست سیاست پولی دولت اردوغان و کاهش نرخ بهره است؛ اما افزایش قیمت غذا و انرژی در ماههای اخیر نیز در افزایش قیمت مصرفکننده تاثیرگذار بوده است.
در گزارش «تورم ۷۰درصدی در انتظار ترکیه» به بررسی پیشبینیهای رویترز درباره تورم ترکیه پرداخته شده است.
بر اساس نظرسنجی رویترز تحلیلگران انتظار داشتند که نرخ تورم در ماه آوریل به ۶۸ درصد برسد. حال پس از گذشته یک هفته آمارهای رسمی نشان میدهد تورم در این ماه حتی از پیشبینیها نیز فراتر رفته است.
نرخ تورم ترکیه در فوریه سال۲۰۰۲ رکورد ۱/ ۷۳ درصدی را ثبت کرد. اما پس از آن روند نزولی به خود گرفت و تا قبل از ژوئن ۲۰۱۸ در دامنه ۱۰ درصدی نوسان میکرد. نرخ تورم سالانه از نوامبر سال گذشته به مرز ۷۰ درصد رسیده است.
مداخله اردوغان در نهادهایی مانند بانک مرکزی و کاهش مکرر نرخ بهره باعث شده است لیر ترکیه بیش از ۴۴ درصد ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست بدهد و این تورم تاریخی را به بار بیاورد که میتواند به قیمت پایان یافتن عمر دولت او تمام شود.
حرکت به سمت تورم سهرقمی؟
تورم سالانه ترکیه در آوریل به بالاترین میزان در دو دهه گذشته یعنی حدود ۷۰ درصد رسیده است. در ماههای گذشته جنگ روسیه و اوکراین، افزایش قیمت انرژی و کالاها بر روند سقوط ارزش لیر تاثیرگذار بوده است.
قیمتها در سراسر جهان به سرعت در حال افزایش هستند؛ دلیل این افزایش قیمتها کمبود عرضه مرتبط با کووید و جنگ اوکراین است که باعث قیمت انرژی و مواد غذایی شده است.
اما روند کاهش ارزش لیر را نمیتوان تنها معلول شوکهای برونزا دانست. چارلی رابرتسون، اقتصاددان ارشد جهانی در رنسانس کپیتال در همین راستا گفته است: «اختلالات ناشی از جنگ در اوکراین به افزایش قیمتها از جمله مواد غذایی کمک میکند.»
با این حال او دلیل اصلی تورم بالا در ترکیه را سیاستهای پولی بسیار عجیب ترکیه میداند. موسسه آماری ترکیه اعلام کرد که پیشبینی رویترز برای تورم ماه آوریل نسبت به ماه قبلی ۶ درصد بوده است؛ اما تورم ماه آوریل نسبت به ماه گذشته خود به ۲/ ۷ درصد رسیده است.
دادهها نشان میدهد دلایل مختلفی برای افزایش قیمتهای مصرفکننده وجود دارد. برای مثال افزایش قیمت انرژی موجب جهش ۱۰۵ درصدی در بخش حملونقل شده است. قیمت مواد غذایی و نوشیدنیهای غیر الکلی نیز با جهش حدودا ۸۹درصدی مواجه بودهاند.
قیمت مسکن نیز بهصورت سالانه ۶۱ درصد افزایش یافته است. پس از انتشار این دادههای آماری ارزش هر دلار به ۸/ ۱۴ لیر رسیده است. بانک مرکزی در جلسات خود در سال جاری نرخ کلیدی خود را ۱۴ درصد نگه داشته است. شاخص قیمت تولیدکننده در ماه آوریل ۶/ ۷درصد و نسبت به ماه مشابه در سال گذشته حدود ۱۲۱ درصد افزایش یافته است.
کارشناسان هشدار میدهند که بیشترین هزینه را برای بحران اقتصادی ترکیه میپردازد؛ زیرا قیمت کالاها و خدمات اساسی همچنان در حال افزایش است.
نظرات