بازگشت ایران به دهه ۶۰
یک کارشناس حوزه انرژی درباره آینده ناترازی انرژی اظهار کرد: ناترازی برق و گاز یکی از چالشهای اساسی است که هر ساله در فصلهای سرد مشکلاتی مانند قطعی گاز یا افزایش مصرف سوختهای جایگزین در نیروگاهها و در فصل گرم ما را با کمبود برق مواجه میکند.
هدایتالله خادمی کارشناس حوزه انرژی درباره آینده ناترازی انرژی در کشور اظهار داشت: ناترازی برق و گاز یکی از چالشهای اساسی است که هر ساله در فصلهای سرد مشکلاتی مانند قطعی گاز یا افزایش مصرف سوختهای جایگزین در نیروگاهها و در فصل گرم ما را با کمبود برق مواجه میکند که البته امسال این خاموشی به زمستان هم رسیده است و این وضعیت تأمین پایدار انرژی را چه دربخش خانگی و چه صنعت دچار اختلال میکند.
وی گفت: برای تامین انرژی کشور دولمتردان باید تلاش کنند پالایشگاه بسازند و خوراک کارخانجات و نیروگاهها را تامین کنند و برای تامین برق صنایع و بخش خانگی لزوم افزایش احداث نیروگاه در دستور کار قرار گیرد و در این راستا باید میادین نفتی و گازی توسعه داده شوند. این زنجیره ای است که باید در وزارت نفت و نیرو دنبال شود و دیگر وزارتخانههای مربوطه نیز باید کمک کنند و منابع مالی را در اختیار قرار دهند.
این نماینده ادوار مجلس تصریح کرد: تولید گاز باید تا پایان برنامه هفتم توسعه به روزانه یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون مترمکعب برسد و برای تحقق این هدف، نیاز به ۴۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری داریم که هرچند تحریم مانع بزرگی برای تحقق این امر است اما با استفاده از ظرفیتهای داخلی و بانکها نیز تا حدی میسر است.
وی ادامه داد: در حوزه برق نیز طبق برنامه توسعه باید سالانه افزایش ۵ هزار مگاوات تولید برق داشته باشیم که در سالهای گذشته این کار انجام نشده است و حتی برنامههای صادراتی نیز در واقع متوقف مانده است.
خادمی تاکید کرد: در هر کشوری که برنامه توسعه دارد مصرف انرژی افزایش پیدا میکند و ما تاکنون فکری اساسی برای تامین پایدار انرژی بخصوص در بخش توسعهای و صنعت نکردهایم و هر سال با چالش بیشتری مواجه میشویم. با این روش وضعیت در سالهای آینده بدتر میشود اگر کاری نکنیم به ۴ دهه قبل برمیگردیم و در آن زمان بخواهیم به وضعیت امروز برگردیم باید چند صد میلیارد دلار هزینه کنیم و ۳۰ سال هم زمان بگذاریم.
وی خاطرنشان کرد: رفع ناترازی گاز در ایران نیازمند اقداماتی فوری و راهبردی در دو حوزه افزایش تولید و مدیریت مصرف است. تأمین سرمایهگذاریهای کلان، بهبود بهرهوری انرژی میتواند به تأمین پایدار انرژی و کاهش اثرات زیستمحیطی کمک کند.
این کارشناس حوزه انرژی بیان داشت: یکی از دلایل اصلی ناترازی گاز، مصرف بیرویه و ناکارآمدی در مدیریت مصرف انرژی است. ضمن اینکه بهرهوری پایین در بخشهای مختلف باعث شده است که عرضه برق و گاز نتواند پاسخگوی تقاضای روزافزون باشد.
وی درباره تاثیر تحریم بر ناترازی انرژی گفت: ما در بخش تولید برق نیاز چندانی به تکنولوژی نداریم و حتی امکان صادرات داریم زمانی میتوانیم بگوییم تحریم تاثیر دارد که توربین را وارد کنیم، در زمینه احداث پالایشگاه هم نیاز به تکنولوژی خارج ازکشور نداریم هرچند تحریم نقش اساسی دارد اما برخی موارد ارتباطی به تحریم ندارد، در زمینه ارتباطات بانکی و FATF؛ تحریم مشکل ایجاد کرده همچنین نمیتوانیم نفت را به صورت شفاف صادر کنیم اما در زمینه احداث نیروگاه و پالایشگاه مشکل بیش از تکنولوژی به مباحث مالی برمیگردد که با ایجاد جذابیت میتوان سرمایه داخلی را جمعآوری کرد.
نظرات