افزایش چشمگیر آتش سوزی ها در همدان/ ۵۰۰ هکتار دچار آتش سوزی شد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: امسال ۵۰۰ هکتار از مراتع همدان در ۳۱ فقره دچار آتشسوزی شدند که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
به گزارش تجارتنیوز، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه امسال به دنبال بارندگیهای مناسب اواخر سال گذشته و کنترل کوچ وضعیت پوششی مطلوب بوده بنابراین منطقه سفید از لحاظ آتشسوزی در استان وجود ندارد و مناطق مستعد حریق افزایش یافته است، گفت: در سالجاری ۵۰۰ هکتار از مراتع همدان در ۳۱ فقره دچار آتشسوزی شدند که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
اسفندیار خزائی با بیان اینکه گنبد حرارتی روی پهنه زاگرس و غرب کشور وجود دارد، اظهارکرد: ۷۰ درصد مراتع استان به عنوان مراتع درجه یک بحرانی بوده و ۳۰ درصد از مراتع نیز با عنوان مراتع درجه دو نیمه بحرانی هستند و در سالجاری ۵۰۰ هکتار از مراتع همدان در ۳۱ فقره دچار آتشسوزی شدند که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
وی با بیان اینکه طبق آمارها استان همدان جزو استانهای بحرانی از لحاظ حریق نیست اما هر هکتار از این منابع طبیعی مهم بوده و اهمیت دارند، افزود: امسال به دنبال بارندگیهای مناسب اواخر سال گذشته و کنترل کوچ وضعیت پوششی مراتع مطلوب بوده بنابراین منطقه سفید از لحاظ آتشسوزی در استان وجود ندارد و مناطق مستعد حریق افزایش یافته است همچنین مثلث آتشسوزی دارای سه ضلع شامل مواد سوختنی، اکسیژن و حرارت بوده که در حال حاضر هر سه این عوامل موجود هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با تاکید بر اینکه شهروندان در صورت حضور در مراتع و جنگلها به هیچوجه آتش روشن نکنند و از پرتاب کردن سیگار در حاشیه جادهها و مراتع خودداری کنند، اضافه کرد: گاهی همکاران ما در پنج نقطه درگیر اطفای حریق هستند به دلیل اینکه افراد در طبیعت آتش روشن کرده و بعد آن را به حال خود رها میکنند یا میاندیشند که آتش را خاموش کرده اما آن کامل خاموش نشده و با وزش باد مجدد روشن میشود.
وی با بیان اینکه سامانه ۱۵۰۴ منابع طبیعی و ۱۵۴۰ محیط زیست به صورت ۲۴ ساعته آماده پاسخگویی به شهروندان هستند، گفت: در مناطقی که بهرهبردار و عشایران وجود دارد با اطلاعرسانیهایی که از طریق امور عشایری، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی صورت گرفته میزان آتشسوزی کمتر است و در صورت بروز آتشسوزی در لحظه اطفاء میشود و بیشتر آمار حریق در مناطقی بوده که بهرهبردار در آن حضور نداشته است.
خزائی با اشاره به اینکه در سه ماه اخیر باید از مراتع مراقبت کنیم تا وضعیت مطلوب پوششی ایجاد شده حفظ شود، بیان کرد: با برگزاری جلسات مختلف دستگاههای اجرایی مربوطه اعلام کردند که میتوانند در زمینه اطفاء حریق کمک کرده و مدیریت بحران استان نیز بهصورت دائمی وضعیت آتشسوزی مراتع را رصد میکنند و دستگاههای امنیتی و انتظامی نیز پیگیر شناسایی عوامل ایجاد حریق هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه جنگلهای استان همدان تحت حفاظت صد درصدی هستند و نیروهای کشیک به صورت کامل در این مناطق حضور دارند، ادامه داد: ۶۶۵ هزار هکتار مرتع و ۴۵ هزار هکتار اراضی جنگلی، جنگل کاریهای دست کاشت و پارکهای جنگلی در استان همدان وجود دارد که حدود ۱۰۰ هکتار آتشبر برای حفاظت از این اراضی ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه سطح حریقها به صورت ماهوارهای توسط سازمان منابع طبیعی کشور رصد شده و آمار دقیق بعد از فصول بحرانی اعلام میشود، گفت: اکیپهای گشت و اطفاء حریق در تمامی شهرستانهای استان در حال فعالیت هستند تا به محض شروع آتش سوزی عملیات اطفاء را انجام دهند و مردم میتوانند هنگام مشاهده آتشسوزی در مراتع با سامانه ۱۵۰۴ تماس گرفته و به حفظ منابع طبیعی استان کمک کنند.
خزائی با تاکید بر افزایش اطلاعرسانی و فرهنگسازی در این زمینه، خاطرنشان کرد: مردم باید بدانند در فصل بحرانی حتی برای گرم کردن غذا نباید آتش روشن کرد و اکثر آتشسوزیها در حاشیه جاده به دلیل پرتاب کردن سیگار است و هنگامی که سیگار پرتاب میشود با باد مشتعل شده و باعث ایجاد حریق میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه دستگاه دمنده با شدت بادی ایجاد میکند و شعله را به سمت محلی که سوخته است حرکت میدهد و آن را خاموش می کند و در شهرستان دو دستگاه دمنده وجود دارد و تعدادی نیز در اختیار گروههای پشتیبان است، اضافه کرد: یکی از فناوریهای جدید مورد استفاده این است که اگر آتشسوزی در یک هکتار اولیه اطفاء نشود از طریق سامانه کشوری اطلاعرسانی به استانها صورت میگیرد.
خزائی با بیان اینکه در شهرستانهای معین استانهای همجوا نیز صحبت شده که اگر حریقی در مرز بین شهرستانها رخ داد هر دو اداره منابع طبیعی برای خاموش کردن آن اقدام کنند، افزود: ضریب حفاظت از منابع طبیعی با فرهنگ سازی باید افزایش پیدا کند و مردم در نظر داشته باشند که این در حفاظت از این مناطق فقط بحث خسارت مطرح نیست بلکه بسیاری از موجودات موثر در اکوسیستم نیز با آتشسوزی از این چرخه حذف میشوند و حتی کیفیت خاک نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
نظرات