«تجارتنیوز» در گفتوگو با متخصصان حوزه بهداشت و درمان بررسی میکند:
ورود «متاپنوموویروس» به ایران در هالهای از ابهام/ هنوز هیچ موردی از ابتلا به این ویروس به طور رسمی ثبت نشده
آنفلوآنزا در کشور شیوع پیدا کرده اما همهگیری نه!
امروز یک نماینده مجلس گفته ویروس متاپنوموویروس به کشور وارد شده اما متخصصان حوزه بهداشت و درمان در گفتوگو با تجارتنیوز نظرات متفاوتی در این زمینه دارند.
امروز سلمان اسحاقی، نماینده مجلس، در گفتوگوی ویدئویی با یکی از خبرنگاران اعلام کرده ویروس «متاپنوموویروس» به کشور وارد شده و از مسئولان خواسته در اینباره با مردم صادق باشند. او همچنین به مساله «پیشگیری بهتر از درمان است» اشاره کرده و گفته اگر مردم در جریان اخبار درست قرار بگیرند، بهراحتی میتوان آنها را با تشویق به رعایت پروتکلهای بهداشتی از ابتلا به بیماری مصون داشت.
زمان زیادی از خبر انتشار «متاپنوموویروس» در کشور چین نمیگذرد اما در همین زمان کوتاه انتشار این ویروس در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی نیز تایید شده است. از همین رو این سوال مهم پیش میآید که سیستم بهداشت و درمان کشور تا چه اندازه برای مقابله با یک ویروس جدید آمادگی دارد. حالا که یک نماینده مجلس نیز ورود این ویروس به کشور را قطعی اعلام کرده بیشتر به نظر میرسد همان اتفاقی که در ابتدای ورود ویروس کرونا به کشور رخ داد بار دیگر قرار است تکرار شود.
از سوی دیگر اگر به اخبار این روزها در مورد افزایش تعداد مبتلایان به آنفلوانزا نگاه کنیم، اظهارات ضدونقیضی از مسئولان و کارشناسان حوزه بهداشت و درمان میشنویم اما در نهایت آنچه امروز جامعه با آن دستبهگریبان است شیوع ویروس آنفلوانزا در کل کشور است.
در روزهای گذشته یکی از متخصصان بیماریهای عفونی درباره همهگیری آنفلوانزا به بستری شدن 30 بیمار در یک روز و یک بیمارستان خبر داد در حالی که روز بعد از آن سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همهگیری این بیماری در کشور را تکذیب کرد و گفت، تعداد مبتلایان بر اساس آمارهای بهدستآمده تفاوت چندانی با سالهای قبل ندارد. تمام این اتفاقات اما در حالی رخ میدهد که آلودگی هوا نیز مزید بر علت شده تا افراد بیشتری دچار مشکلات تنفسی شوند.
امکان ورود «متاپنوموویروس» به کشور وجود دارد
مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی و رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز ایران، دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «بر اساس آخرین تماسی که با وزارت بهداشت و درمان داشتهایم هنوز هیچ موردی از ابتلا به «متاپنوموویروس» به طور رسمی در کشور ثبت نشده اما این بدان معنا نیست که اصلاً ویروس وارد کشور نشده است.»
او میافزاید: «باید در نظر داشته باشیم تمام این ویروسها علائم بروز مشابهی دارند و تا زمانی که از فرد مبتلا آزمایش گرفته نشود نمیتوانیم نوع بیماری را تعیین کنیم؛ به عنوان مثال، در حال حاضر بر اساس آزمایشهای بهثبترسیده، تعداد بیماران مبتلا به آنفلوانزا از مبتلایان به کووید یا سرماخوردگی خیلی بیشتر است.»
باید برای هر اتفاقی آماده باشیم
محرز در بخش دیگری از صحبتهای خود توضیح میدهد: «شرایط آبوهوایی و انتشار راحت ویروسها در فصل سرد سال از یک طرف و از سوی دیگر بیتوجهی افراد به رعایت پروتکلهای بهداشتی باعث میشود بیماری سریعتر از آنچه انتظارش را داریم انتشار یابد، به همین خاطر نمیتوانیم با اطمینان بگوییم «متاپنوموویروس» وارد کشور نشده است به خصوص که تازه تعطیلات سال نو میلادی را پشت سر گذاشتهایم و سفرهای خارجی زیادی نیز در این تعطیلات صورت گرفته است و به این ترتیب انتقال ویروس بسیار راحتتر اتفاق میافتد.»
مدارس یکی از کانونهای ابتلا به آنفلوانزا هستند
او در پاسخ به این پرسش که بالاخره الان با همهگیری آنفلوانزا مواجه هستیم یا نه میگوید: «مساله مهم این است که مدارس به یکی از کانونهای ابتلا تبدیل شدهاند. دانشآموزان در مدارس بهراحتی در معرض ابتلا قرار دارند، کافی است یک مبتلا در کلاس درس باشد تا بیش از 10 نفر دیگر نیز دچار بیماری شوند.»
این متخصص بیماریهای عفونی ادامه میدهد: «بچهها این ویروس را به داخل خانه انتقال میدهند و دیگر اعضای خانواده را نیز مبتلا میکنند. در شرایط فعلی آمار مراجعه به بیمارستانها بسیار زیاد است و اکنون ما فرصت این را نداریم که سر معنای لغتها مباحثه کنیم.»
شرایط کنونی آنفلوانزا در کشور بیشتر شیوع است تا همهگیری
ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی، نیز دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «مساله اینجاست که شرایط کنونی در مورد آنفلوانزا بیشتر یک شیوع است تا همهگیری؛ در واقع همهگیری زمانی اتفاق میافتد که بیش از دوسوم جمعیت به یک بیماری مبتلا شده باشند. اما در مورد آنفلوانزا با اینکه تعداد بهنسبت زیاد است اما هنوز به حد همهگیری نرسیده است.»
او در پاسخ به این سوال که آیا آلودگی هوا میتواند در بروز بیماریهای ویروسی مانند آنفلوانزا تاثیر مستقیم داشته باشد یا نه توضیح میدهد: «آلودگی هوا تاثیر مستقیم ندارد اما تاثیر ثانویه میتواند داشته باشد. چون این آلودگی باعث میشود افراد اکثراً در فضای بسته باشند و همین تنفس در فضای بسته میتواند انتقال ویروس را از فرد ناقل به دیگر افراد بسیار ساده کند.»
آیا مانند کرونا باید نگران شیوع متاپنوموویروس در چین باشیم؟
در ادامه گزارش، دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری درباره شیوع متاپنوموویروس در کشور چین و وضعیت بیماریهای تنفسی در کشور، توضیحاتی ارائه کرد.
از زمان همهگیری کرونا ایمنی جمعی نسبت به عفونتهای تنفسی کاهش یافته است
به گزارش تجارتنیوز، آمیتیس رمضانی مدیر گروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور و دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری درباه ویروس متاپنوموویروس که در کشور چین شیوع پیدا کرده است توضیح میدهد: «آنچه در کشور چین پیش آمده، موجب به وجود آمدن یک پیک از عفونتها با علائم تنفسی شدید شده است که بهخصوص کودکان و افراد سالمند درگیر آن شدهاند، اما باید گفت هیچ جای نگرانی نیست. علت افزایش موارد ابتلا که در چین شناسایی شده مربوط به چند عامل از جمله مایکوپلاسما پنومونی، متاپنوموویروس، آنفلوانزا و سویههای جدید کروناست.»
او ادامه میدهد: «اما از میان عواملی که نام بردم به نظر میرسد آنچه در حال حاضر در کشور چین بیشتر غالب است، متاپنوموویروس باشد.»
رمضانی درباره علائم متاپنوموویروس توضیح میدهد: «این ویروس جزو ویروس سرماخوردگی است. علائمش عفونتهای تنفسی فوقانی است، یعنی زیاد درگیری ریه ایجاد نمیکند و شامل آبریزش بینی، تب خفیف و سرفه میشود. به طور کلی علائم این ویروس بیشتر به سرماخوردگی شبیه است تا آنفلوانزا، چون علائم آنفلوانزا شدیدتر از این موارد است. در موارد نادر این ویروس میتواند برونشیت ایجاد کند، یعنی مجاری هوایی را درگیر کند. ذاتالریه نیز بیشتر در بچهها و افراد سالمند اتفاق میافتد، ولی در افراد بالغ و جوان چندان مشکلی پیش نمیآید.»
او اضافه میکند: «شکلهای شدید عفونتهای ناشی از متاپنوموویروس را میتوانیم در کودکان مشاهده کنیم. اکنون در کشور چین نیز وضعیت به این شکل است، چراکه کودکان قبلاً در تماس با این ویروس نبودند و همچنین از زمان همهگیری کرونا ایمنی جمعی نسبت به عفونتهای تنفسی کاهش یافته است، بهخصوص که در آن زمان کشور چین قرنطینههای شدید داشت و طبیعتاً ایمنی جمعی پایینتر است.»
آنچه اکنون در کشور ما دیده میشود افزایش موارد ابتلا به آنفلوانزاست
دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری درباره راه انتقال متاپنوموویروس توضیح میدهد: «راه انتقال ویروس از طریق تماس مستقیم با بیمار و تماس با سطوح آلوده است. در کل این ویروس جزو ویروسهایی است که همیشه وجود داشته و شیوع آن در فصل زمستان افزایش مییابد.»
او در پاسخ به این سوال که آیا متاپنوموویروس در کشور شناسایی شده است میگوید: «در کشور ما اکنون چنین موردی وجود ندارد، آنچه اکنون در کشور ما دیده میشود افزایش موارد ابتلا به آنفلوانزاست. این اتفاقی است که هرساله در این بازه زمانی پیش میآید، یعنی از آخر آذرماه تا اوایل دیماه پیک آنفلوانزا وجود دارد که سالهاست ادامه دارد. در واقع رتبه اول موارد ابتلا مربوط به آنفلوانزای نوع A است، رتبه دوم مربوط به سرماخوردگیها و رینوویروسهاست و بعد از آن به کرونا میرسیم.»
رمضانی در پایان خاطرنشان میکند: «از زمان کرونا، الگوی عفونتهای تنفسی کمی تغییر کرده بود. اما از زمانی که قرنطینهها، ایزولهها و استفاده از ماسک و ضدعفونیکنندهها کنار گذاشته شد، عملاً به همان الگویی که قبل از کرونا داشتیم بازگشتیم. به طوری که اکنون در پیک آنفلوانزا هستیم و ممکن است امسال این پیک کمی بیشتر طول بکشد. اما انتظار میرود طی ۱۰ روز تا دو هفته دیگر این پیک را پشت سر بگذاریم و بهتدریج موارد آنفلوانزا کاهش پیدا کند.»
نظرات