فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۳۹۹۱۰

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

الکترال کالج چیست؟

آنچه باید از شیوه رأی‌گیری انتخابات آمریکا بدانیم

الکترال کالج چیست؟

نامزد برنده انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باید حداقل ۲۷۰ رأی از مجموع ۵۳۸ رأی الکترال را به دست آورد. روال معمول هم این است که پیش از برگزاری انتخابات، احزاب سیاسی در هر ایالت فهرستی از انتخاب‌کنندگان را در اختیار رأی‌دهندگان می‌گذارند.

به گزارش تجارت نیوز،

بنیان‌گذاران آمریکا در زمان طراحی سیستم انتخاباتی این کشور ابتدا از بابت قدرت بی‌حد و حساب فرد برگزیده که قرار بود در جایگاه رئیس‌جمهور به کاخ سفید راه پیدا کند و پس از آن، شک و تردید در اینکه ممکن است اکثریت رأی‌دهندگان لزوماً نامزد مناسب را انتخاب نکنند، نگرانی‌هایی داشتند؛ بنابراین تصمیم گرفتند در قالب سیستم «الکترال کالج» این فرصت را فراهم کنند که هر ایالت از طریق هیأت انتخاب‌کنندگان خود، در مورد گزینش رئیس‌جمهور وقت تصمیم بگیرد.

با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا که قرار است در ۵ نوامبر (۱۵ آبان‌ماه) در این کشور برگزار شود، سایت خبری الجزیره به روند برگزاری این انتخابات و بررسی مفهوم «الکترال کالج» در سیستم انتخاباتی آمریکا پرداخته است که بر اساس آن، رأی‌دهنده‌ها به طور مستقیم رئیس‌جمهور این کشور را انتخاب نمی‌کنند و سیستم «کالج الکترال» سرنوشت انتخابات ایالات متحده را مشخص می‌کند؛ به عبارت دیگر برنده این سیستم انتخاباتی بر برنده اکثریت آرای مردمی غلبه می‌کند و انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به وسیله یک سیستم تخصیص آرا مبتنی بر ایالت تعیین می‌شود.

۵۳۸ طلایی

اگر یکی از دنبال‌کنندگان پروسه انتخاباتی در ایالات متحده آمریکا هستید قطعاً بار‌ها با عدد ۵۳۸ مواجه شده‌اید. اما این عدد چیست و ریشه انتخاب آن از کجاست؟ ۵۳۸ گروهی متشکل از به‌اصطلاح "انتخاب‌کنندگان" رئیس‌جمهور آمریکا هستند. این انتخاب‌کنندگان مجمع الکترال را تشکیل می‌دهند؛ هر ایالت آمریکا بر اساس جمعیتش تعداد مشخصی عضو در کالج الکترال دارد و هر کدام از آنها می‌توانند به یک نامزد رأی بدهند. معمولاً انتخاب‌کنندگان هر ایالت پس از شمارش آرا باید به نامزدی رأی بدهند که بیشترین رأی مردمی را در آن ایالت کسب کرده است. به بیان واضح‌تر، نامزدی که رأی مردمی مثلاً ایالت پنسیلوانیا را کسب کند، برنده هر ۲۰ رأی الکترال این ایالت می‌شود.

به طور کلی عدد ۵۳۸ به تعداد کل نمایندگان مجلس نمایندگان آمریکا به اضافه سناتور‌های مجلس سنا تعلق دارد اما در این میان سه رأی باقی‌مانده هم متعلق به پایتخت یعنی واشنگتن است که به لحاظ جغرافیایی در هیچ ایالتی نیست. در همین زمینه باید اشاره شود، در نهایت نامزد برنده این انتخابات نیز باید حداقل ۲۷۰ رأی از مجموع ۵۳۸ رأی الکترال را به دست آورد. روال معمول هم این است که پیش از برگزاری انتخابات، احزاب سیاسی در هر ایالت فهرستی از انتخاب‌کنندگان را در اختیار رأی‌دهندگان می‌گذارند. اغلب، انتخاب‌کنندگان، مقامات یا حامیان حزب هستند.

هر ایالت به همان تعداد انتخاب‌کننده، نمایندگانی در مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده دارد و بر همین اساس در تمام ایالت‌های ایالات متحده، نامزد ریاست‌جمهوری که بیشترین آرا را به دست آورد، برنده همه انتخاب‌کنندگان آن ایالت می‌شود. حتی اگر یک نامزد با اختلاف اندکی برنده یک ایالت شود، باز هم آرای همه انتخاب‌کنندگان را به دست می‌آورد. به عنوان مثال اگر در ایالت میشیگان ۱۵ رأی کالج الکترال کسب شود این آرا مربوط به دو سناتور و ۱۳ عضو مجلس نمایندگان این ایالت است که در کنگره عضویت دارند.

بازی‌سازی دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در الکترال کالج

ایالات متحده دو حزب اصلی دارد: حزب متمایل به چپ یا دموکرات که نماد آن رنگ آبی است و محافظه‌کاران جمهوری‌خواه که با رنگ قرمز مشخص می‌شوند. جالب است بدانید در هر انتخاباتی بسیاری از ایالت‌ها به خاطر تعداد زیاد طرفداران یک حزب کاملاً آبی یا کاملاً قرمز محسوب می‌شوند و حتی آرای برخی از ایالت‌ها به صورت سنتی به کاندیدای یک حزب خاص تعلق دارد.

بنابراین هم نامزدهای حزب دموکرات و هم جمهوری‌خواه از رأی غالب ایالت‌های هوادار خود خبر دارند و معمولاً در آنها تجمع انتخاباتی برگزار نمی‌کنند. در عوض روی ایالت‌هایی تمرکز می‌کنند که به ایالت‌های چرخشی یا ایالت‌های «با رأی در نوسان» مشهورند. رأی این ایالت‌ها ممکن است هر بار به نفع یک حزب تغییر کند؛ «فلوریدا، پنسیلوانیا، ویسکانسین، میشیگان، اوهایو و آریزونا» جزو این ایالت‌ها هستند و پیروزی در آنها مهمترین راه کسب ۲۷۰ رأی جادویی الکترال است.

در این میان مناطقی چون «مین و نبراسکا» هم هستند که انتخاب‌کنندگان خود را بر اساس سیستم پیچیده‌تری که منعکس‌کننده رأی مردم در سطح ایالت و ناحیه کنگره است برمی‌گزینند: مثلاً ناحیه کلمبیا- که یک ایالت نیست اما پایتخت کشور را دربر می‌گیرد- نیز سه رأی الکترال کالج را در سبد خود دارد.

اما مهم‌ترین نکته آن است که برای پیروزی در کاخ سفید، یک نامزد ریاست‌جمهوری باید حمایت اکثریت انتخاب‌کنندگان را به دست آورد. یعنی از مجموع ۵۳۸ رأی الکترال کالج یک نامزد باید در ایالت‌های کلیدی به اندازه کافی تحت حمایت قرار گیرد تا به عدد ۲۷۰ جادویی برسد. در این میان ممکن است مانند آنچه در انتخابات سال ۲۰۱۶ روی داد، نامزدی که آرای مردمی را به دست می‌آورد- بیشترین آرا در کل در سراسر ایالات متحده- به کاخ سفید نرود.

هیلاری کلینتون با وجود به دست آوردن بیشترین آرای مردمی نتوانست در رقابت با دونالد ترامپ در کسب آرای الکترال کالج هم موفق عمل کند. به طور کلی شاید بتوان چنین گفت که طراحان قانون اساسی آمریکا در سال ۱۷۸۷ سیستم کالج انتخاباتی را برای تضمین قدرت سیاسی ایالت‌ها طراحی کرده بودند این در حالی است که برخی از آمریکایی‌ها معتقدند در شرایط فعلی، کالج الکترال باید به نفع رأی مردم کنار گذاشته شود. برخی دیگر نیز این‌گونه استدلال می‌کنند که این سیستم تضمین می‌کند آرای ایالت‌های پرجمعیت بر ایالت‌های کوچک‌تر سایه نمی‌اندازند و در نتیجه نمایندگی اقلیت‌ها در دموکراسی ایالات متحده همچنان تضمین می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.