فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۲۵۵۵۷

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

ماجرای پیشنهاد بنزین ۵۰ هزار تومانی چیست؟

ماجرای پیشنهاد بنزین 50 هزار تومانی چیست؟

محمدرضا باهنر، نماینده ادوار مجلس، ضمن تاکید بر لزوم وجود یک اتاق فکر جراحی اظهار کرد ممکن است قیمت بنزین به 50 هزار تومان هم برسد. این صحبت‌ها توجه بسیاری از رسانه‌ها را به خود جلب کرد. اما منظور از این ادعا چیست؟

به گزارش تجارت نیوز،

محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اخیراً در گفت‌وگو با خبرآنلاین اعلام کرد اتلاف منابع انرژی در کشور بسیار بالاست و قیمت بنزین با این اوضاع ممکن است به 50 هزار تومان هم برسد.

او با مقدمه‌چینی درباره بالا بودن میزان اتلاف منابع در کشور و در رابطه با فضای رسانه‌ای موجود پیرامون مسعود پزشکیان، مدعی شد افزایش قیمت بنزین، راهی است که باید طی شود و لزوماً به پزشکیان مرتبط نیست.

جراحی اساسی باید اتفاق بیفتد!

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام صراحتاً از جراحی بنزین نام می‌برد اما در ادامه اعلام می‌کند باید به معیشت مصرف‌کنندگان توجه کرد تا بحران امنیتی رخ ندهد.

اما سوال اساسی اینجاست که چطور می‌توان همزمان از جراحی و توجه به معیشت مصرف‌کنندگان سخن به میان آورد؟

جراحی قیمت بنزین با اصلاح گام به گام قیمت مطابق با تورم اساساً متفاوت است. سیاستی که در برنامه چهارم توسعه وجود داشت، اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را به صورت پلکانی دنبال می‌کرد. اما افزایش ناگهانی قیمت بنزین بدون هیچ برنامه‌ای برای متناسب‌سازی با تورم، با این رویه تفاوت اساسی دارد.

قاچاق بنزین

توجه به مشکلاتی که قیمت بنزین در کشور به وجود آورده ضروری است. برای مثال صحبت در مورد قاچاق بنزین به دلیل تفاوت قیمت این حامل انرژی، می‌تواند مسئولان را به سمت راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوق دهد. اما نکته حائز اهمیت آن است که تجربه افزایش ناگهانی بنزین نیز نتوانست جلوی این قاچاق را بگیرد.

اساساً این قاچاق تنها در سطوح خرد رخ نمی‌دهد. بدون توجه به قاچاق بنزین در سطوح کلان، راهکارهای مطرح‌شده درباره جلوگیری از قاچاق، راهگشا نخواهد بود.

استفاده از ابزار مدیریتی و قیمتی در رابطه با بحران بنزین اتفاقاً ضروری است. اما صحبت مکرر از جراحی به معنای توجه به امور مدیریتی و کلان نخواهد بود.

گویا برخی مسئولان گمان می‌کنند با صحبت از جراحی می‌توانند بحران بنزین را حل کنند، حال آنکه این بحران یک‌شبه به‌ وجود نیامده است که بخواهد با یک جراحی حل شود.

اتاق فکر مدیریتی و نه جراحی

همان‌طور که باهنر اشاره می‌‎کند، مشکلات کشور آن‌قدر زیاد است که بیم آن می‌رود پزشکیان نتواند دست بخ اصلاحات زیرساختی بزند. بدون داشتن برنامه مدیریتی درست برای بحران‌ها، نمی‌توان به سراغ حل آنها رفت و مشکلات روزمره کشور ممکن است باعث شود مسئولان، این بحران‌ها را دائم به تعویق بیندازند.

داشتن برنامه دقیق و مدون مدیریتی با نظر کارشناسان و با توجه به تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و... ضروری است. اما شایان ذکر است اتاق فکر جراحی که باهنر از آن نام می‌برد، نیازی به برنامه مدیریتی و کلان ندارد! همان‌‎طور که در دولت دوازدهم نیز مشاهده شد، اساساً در چنین مواردی که به مشکلات کلان طرح‌ها توجهی نمی‌شود، نیازی به وجود تیم مدیریتی و کارشناسی حس نمی‌شود.

در نگاه اول شاید به نظر برسد باهنر از افزایش قیمت به میزان 50 هزار تومان صحبت نمی‌کند. آنچه باهنر از آن صحبت می‌کند، داشتن تیم قوی متشکل از کارشناسان است که ضمن توجه به ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پروژه‌ها، اقدام به اجرای آن کنند. این صحبت‌ها اتفاقاً راهکار مدیریتی صحیحی را پیش روی دولت می‌گذارد و راهکار آن است که پروژه‌ها از سمت تیم کارشناسی با توجه به شرایط موجود بررسی شوند.

نکته حائز اهمیت آن است که جراحی در اقتصاد مفهوم مشخصی دارد. اگر از داشتن اتاق فکری متشکل از کارشناسان به منظور جراحی صحبت شود، از اساس پروژه‌ها مشخص خواهد بود. بهتر است اگر افراد قصد راهنمایی و گذاشتن راهکار پیش پای دولت جدید را دارند، به پیشینه واژه‌ها و مفهوم آنها بیشتر دقت کنند. چراکه بی‌توجهی به شرایط ایران امروز در بحث‌های کارشناسانه، نمی‌تواند کاری از پیش برد و می‌تواند بر بحران بیفزاید. 

نیاز است که مسئولان در کنار داشتن برنامه مناسب برای مشکلات قیمتی بنزین، به فکر زیرساخت‌های صنعت نفت نیز باشند؛ از مشکلات کیفیت پایین بنزین تولیدی گرفته تا روند مصرف سوخت خودروها که هر یک تاکنون منجر به افزایش مصرف بنزین و متعاقباً افزایش ناترازی بنزین شده است.

افزایش ناترازی بنزین روزبه‌روز به این بحران‌ها دامن می‌زند و صرفاً یک راهکار قیمتی نمی‌تواند این بحران را به‌کلی برطرف کند. توجه به این امور زیرساختی در کنار توجه به راهکارهای قیمتی متناسب با تورم و سبد مصرفی شهروندان، می‌تواند تا حدی از بحران بنزین بکاهد.

محمود خاقانی، کارشناس انرژی، پیشتر به اعتماد اعلام کرده بود اگر قرار است بنزین و گازوئیل گران شود، دولت با مردم صادق باشد و اعلام کند که نرخ سوخت افزایش می‌یابد؛ اما در مقابل نرخ مالیات‌ها کاهش پیدا می‌کند یا هزینه حمل‌ونقل را کاهش دهند یا اینکه از تاکسی‌داران و کامیون‌داران مالیات دریافت نشود و از محل افزایش بهای بنزین و سایر فراورده‌های نفتی به بهداشت و درمان کمک و هزینه‌ها در این بخش‌ها کاهش داده شود.

برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار