روند افزایشی قیمت مرغ در خوزستان
قیمت مرغ در خوزستان از مرز 100 هزار تومان گذشته و همچنان در حال افزایش است درحالیکه مسئولان از تنظیم بازار خبر میدهند و مرغداران دلایل دیگری را برای افزایش قیمت عنوان میکنند.
چند سالی است که با افزایش قیمت گوشت قرمز، سرانه مصرف گوشت مرغ بین 33 تا 34 کیلوگرم افزایشیافته است و این محصول پروتئینی جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز شده است.
اما نوسانات نرخ این محصول مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده و سبب سردرگمی آنها شده است البته برخی از کارشناسان معتقدند: یکی از عوامل افزایش قیمت مرغ بالارفتن میزان تقاضا است اما این فرضیه زمانی مورد تأیید است که سرانه مصرف مرغ در تراز بالاتر از گوشت قرمز قرار بگیرد.
گزارشهای میدانی نشان میدهد که قیمت مرغ در سطح خردهفروشیهای شهر از مرز کیلویی 100 هزار تومان رسیده و در برخی نقاط شهر از این عدد نیز گذشته است و به قیمت هر کیلو 103 تا 105 هزارتومان معامله میشود و البته این قیمتها در مناطقی که با مرکز شهر فاصله دارند و یا بهنوعی بالاشهر حساب میشوند تابع دلبخواهیهای آقایان فروشنده است.
بر همین اساس سید محمدرضا موالیزاده استاندار خوزستان چند روز گذشته با تأکید بر فعالیت شبانهروزی دستگاهها برای افزایش رضایتمندی مردم استان، عنوان کرد: ستاد تنظیم بازار برای تعدیل و تنظیم قیمت مرغ در استان برنامهریزی کند چرا که این محصول یکی از کالاهای اساسی و موردنیاز مردم است.
تشکیل 142 پرونده تعزیراتی برای مرغ
مجید نبی زاده رئیس جهاد کشاورزی خوزستان نیز باتأیید افزایش قیمت مرغ، اظهار کرد: قیمت مرغ در استان خوزستان نسبت به استانهای دیگر بالاتر است.
وی با انتقاد از نبود سامانه کشوری فروش جوجه گوشتی یک روز، افزود: نبود این سامانه در آمار جوجهریزی، فروش و قیمت تمام شده مرغ تأثیر گذاشته است، وقتی تولیدکننده جوجه یکروزه را با قیمت 25 تا 30 درصد نسبت به دوره گذشته بخرد قطعاً مرغ تولیدی ارزانتر از دوره قبل نخواهد بود.
رئیس جهاد کشاورزی خوزستان گفت: بالابودن قیمت جوجه یکروزه گوشتی سبب بروز دو مشکل اساسی میشود اول کاهش میزان جوجهریزی به دلیل ترس مرغداریها از برخوردهای تعزیراتی در زمان فروش مرغ به دلیل افزایش قیمت تمام شده مرغ و دوم پیشبینی افزایش قیمت مرغ در بازار در ایام عادی است.
مهدی طیبی مدیرکل تعزیرات حکومتی خوزستان میگوید: در هفتماهه امسال 142 پرونده مربوط مرغداریها تشکیل و تعداد 145 پرونده مختومه اعلام شده است.وی با بیان اینکه محکومیت مرغداریها به دلایلی بهداشتی، گرانی، قاچاق و... افزود: میزان محکومیت 41 میلیارد و دو 950 میلیون 480 هزار ریال است.
اما صفدر پیرمرادی تولیدکننده مرغ مادر، با بیان اینکه مرغ و تخممرغ ارزانترین مواد پروتئینی هستند، اظهار کرد: قیمت مرغ در سطح کشور همین است و فقط مختص خوزستان نیست چرا که وضعیت جوجهریزی عالی و تولید مرغ در استان قابلقبول است.
موازنه منفی تولید مرغ در خوزستان
وی با اشاره به تأثیر قیمت نهادههای دامی بر روی قیمت تمام شده مرغ، افزود: حدود 28 ماه است که دولت به مرغداران نقدینگی نداده برای همین مرغداران نهادههای دامی را پنج تا شش درصد بیش از قیمت بازار از واسطهها خریداری کنند.
این تولیدکننده مرغ در خوزستان گفت: عمده مرغ موردنیاز مردم در استان تولید میشود و تنها 10 تا 15 درصد از استانهای دیگر تأمین میشود.پیرمرادی بیان کرد: کاهش خرید نهاده و افزایش قیمت آن تأثیر خود را در جوجهریزی میگذارد به همین دلیل مرغ کمتری تولید میشود.
وی افزود: تولید مرغ در خوزستان به لحاظ موازنه منفی است یعنی روزانه 100 تا 105 هزار تن مرغ تولید میشود درحالیکه نیاز استان 120 تا 127 هزار تن است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران قیمت مرغ در مهرماه امسال نسبت به شهریورماه 3.8 درصد افزایش داشته است که این افزایش قیمت نسبت به مهرماه سال گذشته 12.2 درصد اعلام شده است.
طی مدت اخیر قیمت هر کیلو مرغ از سوی برخی مسئولان این حوزه ۸۳ هزار و ۵۰۰ تا ۸۸ هزار تومان اعلام شده است، اما به نظر میرسد قیمتها در بازار بدون توجه به ارقام اعلامی راه خود را میروند.
بررسیها نشان میدهد که قیمت مرغ در اهواز نسبت به سایر استانها تفاوت قابل توجهی دارد. بهعنوان مثال، قیمت مرغ در سمنان ۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان، در مشهد بین ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان و در زاهدان بین ۹۰ تا ۹۵ هزار تومان است.
همچنین، قیمتها در کردستان به ۹۲ هزار تومان و در قم بین ۸۶ تا ۸۹ هزار تومان متغیر است که نشاندهندهی صدرنشینی اهواز در گرانی مرغ در کشور است.به گزارش فارس، در خوزستان 850 واحد مرغداری وجود دارد و نیاز روزانه خوزستان بین 350 تا 400 تن مرغ است.
نظرات