موضوعات داغ: # ایران خودرو # شرکت کروز # تعطیلی مدارس # سرما # پیش بینی بازارها

کار منتور انتقال تجربیات است، نه آموزش

15 فروردین 1402
مهدیه اسماعیلی

منتورشیپ در شتابدهنده‌های استارتاپی به حمایت و راهنمایی‌هایی گفته می‌شود که کارآفرینان باتجربه و کارشناسان صنعت به استارتاپ‌ها ارائه می‌کنند. منتورها نقش مهمی در کمک به استارتاپ‌ها برای عبور از چالش‌ها و گسترش کسب‌وکارشان دارند.

به گزارش تجارت‌نیوز، کتایون سپهری، منتور و فعال کارآفرینی زنان پیرامون نقش منتورینگ در کوسیستم استارتاپی به تجارت‌نیوز گفت: منتورینگ مفهومی است که چند سالی می‌شود در اکوسیستم کارآفرینی ورود کرده است. وقتی از منتورینگ صحبت می‌کنیم درواقع داریم راجع به کسی صحبت می‌کنیم که به منتی یا طرف مشاوره‌اش چیزی را آموزش نمی‌دهد و صرفا از تجربیات خود می‌گوید. بنابراین منتور می‌شود کسی که تجربه راه‌اندازی یک استارتاپ را دارد و از تجربه خود به منتی می‌گوید. او معمولا با پرسیدن سوالاتی از منتی او را به فکر وا می‌دارد.

او همچنین افزود: انواع مختلف منتورها بستگی به تجربه‌شان در فنون مختلف دارد. مثلا منتور کسب‌وکار در امور مربوط به کسب‌وکار تجربه دارد. منتور فنی در امور فنی و… بخش زیادی از این تقسیم‌بندی به حرفه‌ای بودن منتورها در بخش‌های گوناگون بستگی دارد.

سپهری با اشاره به اینکه هر کسب‌وکاری در مسیر شروع خود با اتفاقات گوناگونی مواجه می‌شود، بیان کرد: در ابتدای راه ممکن است یک استارتاپ شکست بخورد یا موفق شود. ولی اگر از خدمات مشاروه و منتورینگ استفاده کند، قطعا می‌تواند با اطمینان بیش‌تری این مسیر را طی کند. منتور کاری انجام می‌دهد که یا کسب‌وکار شکست نخورد، یا اگر قرار است شکست بخورد زودتر شکست بخورد یا اصطلاحا فیل فست کند. در هر صورت حضور یک راهنما یا کسی که بتواند این مسیر را هموارتر کند، نقش مهمی در توسعه کسب‌وکار دارد.

این کارشناس منتورینگ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا منتورینگ تنها به رویدادها محدود می‌شود گفت: منتورشیپ محدود به رویداد نیست و به صورت کلی منتورها برای کسب‌وکاها هستند. حتی اگر استارتاپ نباشند.

سپهری درباره تاریخچه منتورینگ در دنیای کارآفرینی افزود: شاید اولین تجربه منتورشیپ به دوران 20 سالگی استیوجابز بازگردد. این فرهنگ تحت عنوان پید فورروارد کالچر در سیلیکون ولی وجود داشته است. در آن زمان استیوجابز 20 ساله پیش مدیرعامل اینتل، باب نویس، رفته و از او راهنمایی می‌گیرد.  بعدا که رویدادهای استارتاپی یا استارتاپ ویکندها به وجود آمدند، حضور منتورهای مختلف در آن فضاها نیز برای آموزش چگونگی راه‌اندازی کسب‌وکار به کمک آنها آمدند.

او همچنین پیرامون منبع درآمد منتورها گفت: منبع درآمد منتورها کسب‌وکار خودشان است. تنها شرط منتور شدن در اکوسیستم کارآفرینی این است که فرد حداقل یک‌بار کسب‌وکاری را راه‌اندازی کرده باشد. بنابراین منتورها غالبا آدم‌هایی هستند که کسب‌وکار خودشان را دارند و این که خودشان هم زمانی‌که می‌خواستند شروع کنند، نیاز به کسی داشتند که به آنها راهنمایی بدهد. درکل در یک اکوسیستم هرچه رابطه عناصر مختلف اکوسیستم‌ساز در کنارهم بهتر باشد، فضای کار برای همه اعضا محیط بهتری می‌شود. البته یک منتور می‌تواند همزمان در جایی منتور و در جای دیگری مشاور باشد و از مشاوره دادن کسب درآمد کند.

نظرات