درواقع مهارت نرم به مجموعهای از مهارتهای غیرتخصصی گفته میشود که ارتباط موثر با سایر افراد و کار کردن با تیمهای بزرگ را به همراه دارد. در ادامه این مطلب این مفهوم را کاملتر توضیح میدهیم و لیست مهارت های نرم را با جزئیات کامل بررسی خواهیم کرد.
تعریف مهارت های نرم چیست؟
مهارت های نرم یا به انگلیسی Soft Skills، به مجموعهای از ویژگیها و تواناییهای شخصی اشاره دارد که باعث برقراری تعامل موثر فرد با دیگران در یک محیط کاری میشود. این که معیار یا سنجشی برای اندازهگیری مهارت های نرم در نظر بگیریم کار بسیار دشواری است؛ بااینحال، یادگیری مهارت های نرم، به افراد برای موفقیت در طیف گستردهای از صنایع و حرفهها کمک میکند. زمانی که بتوانید با همکاران و مشتریان روابط موثر برقرار کنید، کلید موفقیت در کارها را تصاحب خواهید کرد.
به دلیل اهمیت بالای آموزش مهارت های نرم و بهکارگیری آنها در روابط کاری، حسین طاهری بیزینس کوچ شناختهشده، با دورههای تخصصی آموزش کسبوکار به تقویت این مهارتها در کارکنان و مدیران مجموعهها کمک میکند.
بررسی کاملترین لیست مهارت های نرم
مهارت های نرم شامل مجموعهای از چند ویژگی شخصیتی و رفتاری میشود. مجموعه این تواناییها در کنار هم باعث میشود افراد در جنبههای مختلف زندگی به موفقیت و پیشرفت برسند. در ادامه کامل ترین لیست مهارت های نرم را در ۱۰ مورد بررسی میکنیم.
۱. ارتباط موثر: یکی از مهمترین موارد در لیست مهارت های نرم، ارتباطات موثر است. این توانایی شامل قدرت بیان ایدهها و افکار، مهارت گوش دادن فعال، ارتباط کلامی و غیرکلامی، ارتباط نوشتاری و مهارت ارائه مطلب برای برقراری ارتباط سازنده با سایر افراد میشود.
۲. رهبری: افرادی که به مهارتهای نرم مسلط هستند، توانایی رهبری، مدیریت، الهام بخشیدن به دیگران و تفویض کار را دارند. افرادی با توانایی رهبری تیمها، بهراحتی به حل مسائل، راهنمایی و مربیگری، مدیریت مسائل و تفکر استراتژیک میپردازند.
۳. کار گروهی: توانایی کار در تیم و همکاری با دیگران برای رسیدن به اهداف مشترک بدون شک یکی از مهارتهای نرم اساسی محسوب میشود. افرادی که توانایی کار گروهی دارند، از مهارتهایی مانند: حل تعارضها، واسطهگری، مسئولیتپذیری و همکاری با سایر افراد برخوردارند.
۴. خلاقیت: افرادی که توانایی تفکر خارج از چارچوب و ارائه ایدههای چالشبرانگیز را دارند، دراصل به یکی از مهارتهای نرم مسلط هستند. اگر در سازمان یا تیم خود چنین افرادی را دارید، مطمئن باشید همیشه برای حل مسائل و مشکلات راهحلهای جدیدی ارائه میدهند.
۵. مدیریت زمان: داشتن توانایی مدیریت زمان بهعنوان یک Soft Skill، به افراد کمک میکند تا وظایف خود را بهخوبی مدیریت کنند و آنها را با اولویتبندی در زمان مناسب انجام دهند. این ویژگی مستلزم داشتن نظم، انضباط و دوری از عوامل حواسپرتی است.
۶. انعطافپذیری و سازگار بودن: در شرایط ناپایدار امروزی، کسبوکارها دائما در حال تغییر هستند؛ بنابراین انعطافپذیر بودن و سازگاری سریع با شرایط جدید، یکی از ضروریترین مهارتهای نرم در سازمانها محسوب میشود. جلوگیری از پیش آمدن چالشهای غیرمنتظره ناممکن است؛ بنابراین کارکنانی سازگار، با توانایی تطبیقپذیری با شرایط جدید در زمان کوتاه، فرصت شکست را از سازمانها میگیرند.
۷. مهارت حل مسئله: این که افراد با استدلال منطقی قادر به تشخیص مسئله، ارائه راهحل و انتخاب بهترین تصمیم برای گذر از چالشها باشند، نشاندهنده داشتن مهارتهای نرم است.
۸. تعهد و اخلاق کاری: داشتن تعهد به انجام وظایف و انگیزه انجام کار، نشاندهنده تعهد فرد به خودش است. افراد متعهدبهکار، قابلاعتمادتر از دیگران هستند. انضباط، وقتشناسی، اخلاقگرا بودن و قابلاطمینان بودن از جمله ویژگیهای افراد متعهدبهکار است.
۹. توانایی مدیریت استرس: یکی از اساسیترین مهارت های نرم، خصوصا برای کار کردن در سازمانهای بزرگ، داشتن توانایی مدیریت استرس است. افراد باید قادر باشند استرس خود را با روشهای کارساز، مدیریت کنند و کیفیت کار را تاحدامکان مانند شرایط عادی حفظ کنند.
۱۰. هوش هیجانی: یکی دیگر از مهمترین مهارتهای نرم، هوش هیجانی (EQ) است. افرادی که درک خوبی از احساسات، عواطف و نیازهای خود و دیگران دارند، از هوش هیجانی خوبی برخوردار هستند.
این مهارتها در همه جوانب زندگی اهمیت دارند و از جمله مهارتهایی هستند که در موفقیت افراد و حرفهای شدن در کارها تأثیرگذارند. افرادی که به دنبال آموزش برند سازی و برندینگ شخصی هستند، باید روی تقویت همه این مهارت های نرم کار کنند و آنها را پرورش دهند. در ادامه روشهایی برای پرورش مهارت های نرم در کار را بررسی میکنیم.
روشهایی برای پرورش مهارت های نرم در کار
برای پرورش مهارت های نرم در کار و زندگی شخصی، روشهای مختلفی وجود دارد. در ادامه به چند مورد از موثرترین روشها برای تقویت این مهارت مهم اشاره میکنیم:
- خودشناسی و آگاهی از نیازهای شخصی: یکی از اولین قدمهایی که برای تقویت مهارت های نرم در کار و زندگی شخصی باید بردارید، آگاهی از نیازهای شخصی است. درک نیازها، اهداف و نقاط ضعف و قوت، به شما کمک میکند تا بفهمید کدام یک از مهارتهای نرم را باید در خود تقویت کنید.
- مطالعه کتاب مهارت نرم: کتابها، مقالات و منابع آموزشی مختلفی با موضوع مهارتهای نرم وجود دارد. با کمی جستجو در فضای اینترنت و کتابفروشیها، میتوانید به بهترین منابع برای یادگیری این مهارتها دسترسی پیدا کنید.
- مشاهده و الگوبرداری: اصول تقویت مهارت های نرم را از افراد موفق و ماهر در مهارتهایی مانند: ارتباطات موثر، مذاکره و مدیریت زمان الگوبرداری کنید.
- تمرین و تکرار: مهارتهای نرم، درست مانند سایر مهارتها، با تمرین و تجربه بهمرورزمان بهبود پیدا میکنند. روزانه و در موقعیتهای مختلف این مهارتها را به کار بگیرید و تقویت کنید.
- شرکت در دورههای آموزشی: دورههای آموزشی مختلف، خصوصا دورههای مرتبط با توسعه فردی، به بررسی عمیق مهارت های نرم و روشهای تقویت آنها میپردازند.
حسین طاهری بهعنوان یکی از مربیان توسعه کسبوکار، مهارتهای نرم را در قالب دورههای آموزشی مختلف بررسی میکند. برخی از دورههای ایشان از طریق کانال حسین طاهری پخش زنده بهصورت آنلاین در دسترس قرار میگیرند.
برای یادگیری مهارتهای نرم از حرفهایترین بیزینس کوچها کمک بگیرید
مهارت های نرم در موفقیت فردی و حرفهای افراد نقش بسزایی دارند؛ به همین دلیل نباید از کنار یادگیری این مهارتها بهسادگی گذر کنید. برای یادگیری مهارتهای نرم کانالهای آموزشی مختلفی در دسترس همه قرار دارد. یکی از بهترین منابع برای آموزش مهارت های نرم، دورهها، مقالات و مطالب آموزشی حسین طاهری است. حسین طاهری بهعنوان یکی از برجستهترین هکرهای رشد در ایران، با ارائه مطالب جامع درباره توسعه فردی، مهارتهای نرم را بهصورت کاملا کاربردی آموزش میدهد. برای اطلاع از دورههای ایشان به سایت hosseintaheri.ir سر بزنید.