بازار سهام به صعود ادامه می دهد؟
بازار سهام نشان داد در صورتی که از طرف متغیرهای اثرگذار ریسک جدیدی بازار را تهدید نکند، روند صعودی یکی از سناریوهای محتمل خواهد بود.
شاخص کل بورس تهران که معاملات ماه گذشته را با قدرتنمایی معاملهگران در سمت خرید سهام به پایان برد، برای نخستین بار موفق به عبور از سطح دومیلیون و ۶۰۰هزار واحدی شد. اگرچه در روزهای گذشته و در ادامه دادوستدها با شناسایی سود از سوی معاملهگران پس از رشدهای اخیر قیمت سهام، تا حدودی شاهد افزایش عرضه در بازار بودیم، موضوعی که البته پیش از این نیز انتظار میرفت، اما بازار سهام نشان داد در صورتی که از طرف متغیرهای اثرگذار ریسک جدیدی بازار را تهدید نکند، روند صعودی یکی از سناریوهای محتمل خواهد بود. اما پرسشی که اکنون مطرح میشود این است که با توجه به بازدهی حدود ۱۹درصدی شاخص کل در آذرماه، بازار مذکور زمستان را با چه استراتژیای پشت سر خواهد گذاشت؟
یکی از موضوعات حائز اهمیت در این میان آن است که ریسکهای سیاسی به عنوان یکی از متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام، نقش کلیدی در مسیریابی معاملات سهامی ایفا میکنند. اما فارغ از مساله ریسکها، آنچه در بطن تالار شیشهای سهام میگذرد نیز مهم ارزیابی میشود. پرش قیمتی قوی در بسیاری از سهام بزرگ در هفتههای اخیر تا حدود زیادی دور از انتظار اهالی بازار سهام بود؛ بهخصوص که برخی از سهام طی بازه کوتاهمدت حدود 70درصد رشد را تجربه کردند.
باید متذکر شویم که مهمترین دلیل رشد اخیر به طور مشخص به تغییر سیاستگذاریهای اقتصادی باز میگردد. بازار سهام با توجه به اینکه در سالهای اخیر از جانب سیاستگذار بارها از مسیر صعودی انصراف داده است، حال که با مواضع مثبت دولت نسبت به بازار سهام روبهرو شده، میتواند به بلندپروازیهای خود ادامه دهد. واقعیت این است که سیاستگذاریهایی که در بازار پول رخ داد و به دنبال آن حذف دلار نیما سیگنال مثبتی به بازار سهام مخابره کرد. این تصمیم به طور طبیعی اثرات قابلتوجهی در صورتهای مالی شرکتها در آینده خواهد گذاشت؛ کما اینکه از منظر بنیادی نیز اکثر سهام در وضعیت مطلوب به سر میبرند.
درحالحاضر ارزش فعلی بازار در محدوده 8هزار و 100همتی قرار دارد؛ محدودهای قابلقبول که از منظر بنیادی کف قیمتی بازار محسوب میشود. این شرایط در حالی است که نگاه بازارساز نسبت به بورس تهران تغییر کرده است. این مساله طبیعتا اوضاع را به نفع بورسبازان رقم خواهد زد. این امر میتواند همزمان با کاهش تدریجی نرخ بهره، شرایطی را ایجاد کند که پول سرگردان به سمت بازار سهام هدایت شود. البته باید این موضوع را در نظر گرفت که سیاستگذار بورسی با افزایش عرضههای اولیه در این مقطع میتواند رونق در بورس را تمدید کند.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، میتوان دریافت که دلار توافقی به عنوان پیشران اصلی صعود قیمت سهام، وضعیت امیدوارکنندهای را در کوتاهمدت نوید میدهد. با رونق تولید و افزایش حاشیه سود شرکتها، بازار سهام میتواند وارد مسیر صعودی شود.عدم تحلیلپذیری در ماههای گذشته به دلیل انتظار برای دخالت بیرونی و افزایش ریسکهای سیاسی اکنون میتواند جایگاه ویژهای در میان معاملهگران باز کند. از سویی اظهارات امیدوارکننده میتوانند بار دیگر اطمینان را به بازار سرمایه کشورمان برگردانند.
نظرات