فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۲۸۳۸۹۵

معاون توسعه صادرات کالا خبر داد:

تخصیص ارز به نیازهای مهم خانوارها و صنایع تولیدی

تخصیص ارز به نیازهای مهم خانوارها و صنایع تولیدی

معاون توسعه صادرات کالا اعلام کرد: طبق دستور وزیر صنعت برای مدیریت بهینه منابع ارزی، در بخش نیازهای اساسی، استراتژیک، اقلام حساس، مواد اولیه، تجهیزات و قطعات اولویت‌بندی صورت می‌گیرد و ارز به نیازهای مهم خانوارها و صنایع تولیدی تخصیص می‌یابد.

معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران از ابلاغ جدید ثبت سفارش کالا خبر داد و اعلام کرد: طبق دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت برای مدیریت بهینه منابع ارزی، در بخش نیازهای اساسی، استراتژیک، اقلام حساس، مواد اولیه، تجهیزات و قطعات اولویت‌بندی صورت می‌گیرد و ارز به نیازهای مهم خانوارها و صنایع تولیدی تخصیص می‌یابد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، محمدرضا مودودی اظهار کرد: ابلاغ جدید ناشی از مشکلاتی بود که بعد از صدور بخشنامه‌­های مختلف در خصوص واردات کالا پیش آمده بود و دولت را ناگزیر به ابلاغ اصلاحیه‌های جدید کرد تا نیازهایی که کشور با آن روبروست، به درستی پاسخ داده شود.

معاون سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه افزود: وجود اختلاف پتانسیل در قیمت ارز (رسمی و غیررسمی) در ماه‌های اولیه سال، مشکلاتی را برای تامین ارز بخش خصوصی ایجاد کرد که به ویژه تولیدکنندگان را برای واردات مواد اولیه با مشکل جدی مواجه ساخت و از آنجا که حجم تقاضا، بالا و منابع برگشتی ارز حاصل از صادرات، کمتر بود، فشار تقاضای ارز در بخش ثبت سفارش، بیش از میزان ارز برگشتی و اظهار شده در سامانه نیما بود که همین امر، شکاف عمیقی را میان عرضه و تقاضا ایجاد کرد.

مودودی با اشاره به این فضای ارزی، ادامه داد: مشکلی که پیش آمده بود، برآیند بخشنامه­‌ای بود که به صادرکننده اجازه می‌داد ارز حاصل از صادرات خود را در مدت شش ماه به کشور بازگرداند و همین فرجه زمانی، مهلتی بود که انگیزه صادرکننده برای اظهار زودهنگام ارز صادراتی‌اش را کاهش می‌داد و ما شاهد حجم بسیار اندکی از بازگشت ارز صادراتی به سامانه نیما بودیم.

وی افزود: این امر گرچه در نهایت منجر به کاهش مهلت زمانی از شش به دو ماه شد، اما تاثیر خود را بر رسوب تقاضای ارز رسمی در بانک مرکزی گذاشت و حجم پرونده‌های ارجاعی به بانک، بسیار زیاد شد. در راستای رفع همین معضل مربوط به فشار ثبت سفارش‌ها روی بانک مرکزی بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت طی بخشنامه‌ای به دفاتر تخصصی وزارتخانه دستور داد تا برای مدیریت بهینه منابع ارزی، در بخش نیازهای اساسی، استراتژیک، اقلام حساس، مواد اولیه، تجهیزات و قطعات، با کمک وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، اولویت‌بندی دقیقی کرده و ارز را به نیازهای مهم خانوارها و صنایع تولیدی تخصیص دهند.

محمدرضا مودودی که در یک برنامه زنده تلویزیونی سخن می‌گفت، اظهارکرد: در ابلاغیه جدید، ثبت سفارش‌ها ملغی یا متوقف نشد بلکه برای تخصیص بهینه ارزهای صادراتی و اطمینان از صحت اولویت‌بندی در خصوص نیاز و تقاضای واقعی کشور و واحدهای تولیدی، مقرر شد که تخصیص منابع ارزی بر اساس اولویت‌های واقعی صورت پذیرد.

معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه درباره تغییرات و نظارت‌ها افزود: در این ابلاغیه جدید، مواردی همچون اهلیت واردکننده، حجم مورد نیاز واردات بر اساس روند چندساله واردات صنایع، قیمت جهانی کالا و محدودیت برای واردکنندگان سال اولی منظور شده تا از توزیع نامناسب منابع محدم ارزی، جلوگیری و اجتناب شود.

مودودی یادآور شد: کشور در شرایط تحریم کنونی در فضای متعادل وشرایط عادی سال‌های گذشته نیست و طبیعی است که نیازهای اولیه و نیازهای استراتژیک به ویژه در بخش تولید از اولویت بیشتری برخوردارند و باید به آنها توجه ویژه‌ای شود. لذا با توجه به حجم ثبت سفارش متراکم شده و تقاضاهایی که لزوما از طرف افرادی که واجد شرایط باشند، نبوده و نیز مشکلات کمبود مواد اولیه تولیدکنندگان و سایر تقاضاهای واقعی، با دستور وزیر به دفاتر تخصصی، فرآیند اولویت‌بندی بر اساس نیاز واقعی و ارزیابی سوابق شرکت‌ها برای فعل واردات مورد بازنگری قرار گرفت و ادامه فرآیند اخذ ارز رسمی به صدور مجوز این دفاتر تخصصی منوط شد.

صنعت ۴ برابر کشاورزی ارز دولتی گرفت

معاون توسعه صادرات کالا و خدمات اظهار کرد: بر اساس اطلاعات سامانه نیما و سامانه جامع تجارت، بخش صنعت چهار برابر بخش کشاورزی ارز تخصیصی داشته و حدود سه برابر، ارز تامین شده که گویای اهمیت به مواد اولیه و تجهیزات و قطعات در بخش تولید است.

مودودی همچنین هشدار داد که صادرات در گروه‌های کالایی ۱ و ۲ و ۳ به شدت افزایش پیدا کرده و باید با محدودکردن و اخذ مابه‌التفاوت از صادرات اقلامی که سهم بالایی از مواد اولیه آنها با ارز رسمی تامین شده، مانع اتلاف منابع محدود ارزی کشور شد.

مودودی گفت: نگرانی دولت این است که ممکن است در بخش واردات،بیش اظهاری و در بخش صادرات، کم اظهاری صورت گیرد، لذا در این خصوص نیز اقداماتی که برآیند تفکر دولت، بخش خصوصی و دانشگاه است، در دست بررسی است.

وی در خاتمه با مثبت ارزیابی کردن فرآیند تجارت کشور، اظهار امیدواری کرد که بسته سیاست ارزی و تجاری دولت با رویکرد کاهش انحرافات هرچه زودتر ابلاغ گردد.

منبع: ایسنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.