وزیر اقتصاد با اعلام اینکه مردمی کردن اقتصاد یکی از ۱۲ برنامه ستاد اقتصاد مقاومتی است، گفت: امیدواریم طرح جامع مالیاتی تا بهمن ماه سال جاری به سرانجام برسد.
تجارت نیوز:وزیر اقتصاد با اعلام اینکه مردمی کردن اقتصاد یکی از ۱۲ برنامه ستاد اقتصاد مقاومتی است، گفت: امیدواریم طرح جامع مالیاتی تا بهمن ماه سال جاری به سرانجام برسد.
علی طیب نیا گفت: دولتی بودن اقتصاد و سهم بالای دولت در امور اقتصادی در كنار بروكراسی پیچیده دستگاه های دولتی از عارضه های اصلی اقتصاد ایران به شمار می رود و در سیاست های ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در راستای اقتصاد مقاومتی، توجه ویژه ای به درمان عارضه دولتی بودن اقتصاد ایران شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهارداشت: مردمی كردن اقتصاد یكی از ۱۲ برنامه ستاد اقتصاد مقاومتی است به گونه ای كه سهم و نقش مردم در فعالیت های اقتصادی ارتقا یابد و برای دستیابی به این هدف باید اختیارات را به مسئولان استان ها واگذار كرد.
وی افزود: در برنامه ریزی های انجام شده تلاش ها بر این بوده كه بخش خصوصی نقش ویژه تری در امور اقتصادی كشور داشته باشد و اداره امور نیز به مردم واگذار شود. بخشی از اختیارات به مدیران استانی واگذار شده و بخشی نیز در حال واگذاری است.
طیب نیا تاکید کرد: در كنار واگذاری اختیارات به استان ها باید فضا را برای انجام سهل و آسان امور فراهم كرد زیرا متاسفانه فضای كسب و كار در ایران فضای مناسبی نیست و در این حوزه در سطح بین المللی جایگاه خوبی را در اختیار نداریم.
وی خاطرنشان كرد: دفتری در وزارت امور اقتصادی و دارایی ایجاد و در این دفتر سامانه ای برای ثبت و شناسایی مجوزهای صادره در كشور راه اندازی شده است. سال گذشته از حدود دو هزار مجوز كه در هر سال صادر می شود، یكهزار و ۴۰۰ مورد را حذف كرده ایم و فرایند حذف را ادامه می دهیم و در كنار آن فرایند صدور این مجوزها را نیز تسهیل كرده ایم تا كمترین هزینه را برای سرمایه گذاران ایجاد كند.
وزیر اقتصاد بهبود فضای كسب و كار را از رویكردهای اصلی دولت تدبیر و امید برشمرد و گفت: برای حل مشكل اقتصادی صرف واگذاری مالكیت بنگاه ها از دولت به بخش خصوصی جوابگو نیست و باید شرایط كسب و كار را در كشور تسهیل كنیم. امیدواریم در سال جاری نیز شاهد بهبود فضای كسب و كار در ایران باشیم.
طیب نیا خاطرنشان کرد: امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامگذاری شده و در شرایط پساتحریم و گشایش های ایجاد شده هدف این است كه از فرصت های ایجاد شده كمال استفاده را ببریم. هدف اصلی در اقتصاد مقاومتی، دستیابی به رشد اقتصادی بالاست كه بتواند شرایط بهتری را برای مردم ایجاد كرده و استانداردها و شیوه زندگی مردم را بهبود بخشد.
وی با اشاره به موانع موجود در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی بیان كرد: سعی شده ارزیابی كامل و جامعی از اقتصاد ایران و مشكلات ساختاری آن داشته باشیم. طیب نیا دولتی بودن و نفتی بودن را عمده مشكلات اقتصاد ایران از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی دانست و گفت: دولتی بودن اقتصاد ایران از نتایج نفتی بودن بودجه است.
وزیر اقتصاد تاكید كرد: ما باید وابستگی اقتصاد خود به نفت را كاهش دهیم و صندوق توسعه ملی در این جهت شكل گرفته است. همچنین باید بخش فزاینده ای از درآمدهای نفتی خود را در صندوق توسعه ملی ذخیره كنیم و امیدواریم این صندوق را به صورت جدی و در جایگاه خود تقویت كنیم.
طیب نیا سهم پایین مالیات در تامین منابع مالی دولت را از دیگر مشكلات موجود در اقتصاد ایران عنوان كرد و گفت: سیستم مالیاتی كشور كاملا سنتی است كه به صورت مكانیزه عمل نمی كند و به همین دلیل بر مبنای اطلاعات صحیح از درآمد مودیان اقدام نمی شود. وی وصولی از محل مالیات ها در سطح كشور را كم ارزیابی كرد و افزود: این وصولی به صورت كامل انجام نمی شود كه برای رفع این نقیصه، سامانه جامع اطلاعات مودیان مالیاتی در دست تشكیل است.
وی تصریح كرد: در برنامه بلندمدت اقتصادی كشور از نفت برای سرمایه گذاری یاد شده كه بر همین اساس نیازهای دوت باید از درآمدهای مالیاتی تامین شود و امیدواریم طرح جامع مالیاتی تا بهمن ماه به سرانجام خود برسد. وظیفه اصلی گمرک اجرای مقررات صادرات و واردات است و عملیات اجرایی ورود، ترخیص و صدور از سوی گمرک انجام می شود و اگر این اقدامات در كمترین زمان صورت گیرد نقش موثری در بهبود فضای كسب و كار و كاهش هزینه های مبادلاتی خواهد داشت.
وزیر اقتصاد گفت: برنامه اصلاح ساختار گمرک نیز تهیه و بخش عمده آن در كشور اجرایی شده است. در بسیاری از استان های كشور، بخش عمده كارهای گمرک به صورت سیستمی انجام می شود و با این اقدام، زمینه برای كاهش فساد و تسهیل ورود و خروج كالا فراهم شده است.
طیب نیا ادامه داد: مجموعه اقدامات انجام شده به گونه ای است كه انگیزه برای قاچاق كالا را كاهش می دهد زیرا یكی از دلایل قاچاق كالا هزینه بر بودن، زمان بر بودن واردات است. باید قاچاق را پُرهزینه كرد و از سیستم هایی استفاده شود كه كشف قاچاق در اسرع وقت انجام شود.
به گزارش مهر،وی گفت: از سیستم هایی در حوزه پولشویی برخوردار هستیم كه می توانیم شبكه های قاچاق را شناسایی كنیم. به جای آنكه با شیوه های دستی به دنبال شناسایی قاچاق باشیم از شبكه هایی استفاده می شود كه قاچاق های بزرگ به راحتی قابل شناسایی باشد.