کد مطلب: ۴۶۱۶۵۲

بازدهی بورس ایران از بازدهی ونزوئلا عبور کرد

بازدهی بورس ایران از بازدهی ونزوئلا عبور کرد

شاخص بورس‌های زیمبابوه،‌ ایران و ونزوئلا به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم جدول بازده بازارهای سهام جهان را کسب کرده‌اند و شاخص بورس کاراکاس به‌عنوان اصلی‌ترین بازار مالی ونزوئلا سال ۲۰۲۰ را با عدد ۹۰ هزار و ۲۲۴ آغاز کرد و تا روز ۷ ژوئن ۲۷۰ درصد رشد کرد که بازدهی شاخص کل بورس تهران در همین مدت ۳۲۵ درصد بوده، بنابراین حتی بازده اسمی شاخص کل بورس تهران از کاراکاس که اقتصادش متاثر از سطوح تورمی بسیار بالاست هم پیشی گرفته است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، بازار‌های جهانی در سال جاری میلادی تحت‌تاثیر شیوع ویروس کرونا و رکود جهانی قرار گرفته‌اند. اثر این روند در شاخص‌ بازارهای سهام بسیاری از کشور‌ها نمایان است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد شاخص بورس‌های زیمبابوه،‌ ایران و ونزوئلا به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم جدول بازده بازارهای سهام جهان را کسب کرده‌اند. در میان سایر بورس‌های جهان فقط بورس آمریکایی نزدک با ۲۲ درصد رشد، بورس‌های دانمارک و عربستان با ۱۳ درصد افزایش شاخص و بورس شانگهای با رشد ۱۲ درصدی شاخص در جمع بورس‌های سودده در ۶ ماه نخست سال ۲۰۲۰ جای گرفته‌اند.

آمارها نشان می‌دهد شاخص بورس کاراکاس به‌عنوان اصلی‌ترین بازار مالی ونزوئلا سال جاری میلادی را با عدد ۹۰ هزار و ۲۲۴ آغاز کرد و تا روز ۷ ژوئن ۲۷۰ درصد رشد کرد و اکنون منحنی شاخص این بورس روی عدد ۳۳۳ هزار و ۸۷۷ قرار دارد. اما با لحاظ تورم ۲۲۹۷ درصدی ونزوئلا، نرخ تعدیل‌شده شاخص بورس کاراکاس در سال ۲۰۲۰ به منفی ۴/ ۷ درصد می‌رسد.

در مقابل طبق محاسبات بازده تعدیل‌شده شاخص کل بورس تهران در همین مدت ۳۲۵ درصد بوده است. بنابراین حتی بازده اسمی شاخص کل بورس تهران از کاراکاس که اقتصادش متاثر از سطوح تورمی بسیار بالاست هم پیشی گرفته است.

بورس تهران پس از بورس زیمبابوه رتبه دوم بورس‌های پربازده در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داد و از بورس ونزوئلا پیش‌افتاد.

با ثبت رشد ۳۶۵ درصدی شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون، خاطره رشد سریع قیمت سهام در بورس ونزوئلا تداعی شد.

در این میان بررسی‌ها نشان می‌دهد هر چند شاخص بورس ونزوئلا از ابتدای سال میلادی رشدی معادل ۲۷۰ درصد را ثبت کرده است، اما با تعدیل اثر تورم، نوسان شاخص بورس این کشور منفی ۴/ ۷ درصد است. این در حالی است که بازده تعدیل شده شاخص کل بورس تهران در همین مدت حدود ۳۲۵ درصد است.

تب ونزوئلایی؟

پس از ثبت رشد ۱۸۷ درصدی شاخص کل سهام در سال ۹۸، صحبت درخصوص بورس و کسب سودهای نجومی در این بازار به نقل محافل عمومی تبدیل شد. از جمع‌های خانوادگی گرفته تا مترو و تاکسی و اتوبوس همه‌جا صحبت از بورس بوده و هست. شرایطی که سبب شد تا بازار سهام با هجوم سیلی از نقدینگی سرگردان همراه شود.

از این رو ارزش معاملات خرد سهام که در سال‌های قبل به زحمت سطوح ۱۰۰ میلیارد تومانی را تجربه می‌کرد، در سال ۹۹ هر روز رکوردی جدید از خود به جا می‌گذاشت و دیروز ۳۰ هزار میلیارد تومان نیز رسید. حتی در دورانی که ویروس کرونا در جان و روان مردم ایران رسوخ کرده و کشتار زیادی به راه انداخته است، در کارگزاری‌ها خبری از رعایت فاصله اجتماعی نیست و صاحبان نقدینگی‌های خرد و کلان مترصد ورود به گردونه معاملات سهام هستند.

شاهد این مدعا صدور بیش از ۲ میلیون کد معاملاتی جدید در سال جاری است. همین هجوم نقدینگی اصلی‌ترین عامل تداوم رشد قیمت سهام شد. جایی که شاخص کل بورس تهران تنها در ۷۰ روز معاملاتی سپری شده از سال ۹۹، با رشد بی‌سابقه ۲۴۰ درصدی همراه شد. شرایط فعلی اقتصاد ایران و اقبال عمومی به بازار سهام اما یادآور ونزوئلا است.

ونزوئلا در سال‌های اخیر با ابر تورم دست‌وپنجه نرم می‌کند و بر اساس آخرین رتبه‌بندی شاخص فلاکت، برای پنجمین سال متوالی رتبه اول فهرست را به خود اختصاص داده است. از این رو در شرایطی که شرکت‌های این کشور فعالیت خاصی ندارند، سرازیر شدن جریان نقدینگی کسب و کارهای کوچک و هم‌چنین سرمایه‌های شخصی به بورس این‌ کشور منجر به رشد شاخص‌های بازار سهام ونزوئلا شده است.

رشد بورس تهران در فضای تورمی

تورم، این روزها اصلی‌ترین دشمن معیشت مردم ایران به شمار می‌آید. عواملی مانند انتشار ویروس کرونا و به تبع آن تعطیلی موقتی بیشتر کسب‌وکارها، کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی و افزایش نگرانی مردم برای فرار از تورم باعث استقبال بالایی از بازار سرمایه شده است. از سوی دیگر رشدهای بی‌سابقه و رکوردشکنی‌های این روزهای بازار سرمایه باعث جذابیت این بازار برای اغلب مردم شده و این فکر به وجود آمده‌ است که برای حفظ سرمایه خود از تورم موجود، به بازار سرمایه رو بیاورند.

بازار سرمایه را اما می‌توان دماسنج اقتصادی هر کشور قلمداد کرد که انتظارات تورمی را به رخ می‌کشد. در این فضا برخی از تحلیلگران درخصوص بروز ابرتورم در صورت تداوم رشد قیمت سهام هشدار می‌دهند. در اینکه تورم بالا و رو به افزایش است جای بحث وجود ندارد؛ اما در مورد اینکه اقتصاد ایران در حال حاضر دچار ابرتورم است یا به‌زودی وارد ابرتورم می‌شود، بسیار جای بحث وجود دارد.

به‌طور معمول، ابرتورم به شرایطی گفته می‌شود که نرخ تورم ماهانه از ۵۰ درصد فراتر رود. بر اساس آخرین آمار اعلام شده نرخ تورم نقطه‌ای (درصد تغییر شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل) ۵/ ۲۲ درصد است. نقدینگی نیز تا پایان سال ۹۸ نرخ رشدی معادل ۳/ ۳۱ درصد را ثبت کرده است.

در این شرایط دلار نیز افسارگسیخته مرزهای جدیدی را فتح می‌کند و از ابتدای سال تاکنون رشد ۶۹ درصدی را تجربه کرده است. برای مقایسه متغیرهای مورد نظر بین ایران و ونزوئلا، نوسان شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی مورد بررسی قرار گرفت و رشد ۳۶۵ درصدی را در این بازه زمانی نشان داد.

در این شرایط با تعدیل اثر تورم بر شاخص کل بورس تهران، بازدهی این نماگر از ابتدای سال ۲۰۲۰ (۱۲ دی ۹۸) تاکنون حدود ۳۲۵ درصد برآورد می‌َشود. اما ونزوئلا چه شرایطی دارد؟

جاماندن بورس کاراکاس از تورم

ونزوئلا از سال ۲۰۱۳ میلادی و با به قدرت رسیدن نیکلاس مادورو، با رشد فزاینده تورم مواجه شد به گونه‌ای که در سال ۲۰۱۳ و هنگامی که مادورو سکان ریاست جمهوری این کشور را بر عهده گرفت نرخ تورم سالانه این کشور ۱/ ۲۵ درصد بود و این عدد طبق آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی ونزوئلا در ماه مه سال جاری ۲۲۹۷ درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد داشته است.

طی این دوره ونزوئلا تورم ۲ میلیون و ۶۸۸ هزار و ۶۷۰ درصدی در ماه فوریه ۲۰۱۹ را هم تجربه کرد که رکوردی کم سابقه در تاریخ محسوب می‌شود. مطابق آماری که صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ونزوئلا منتشر کرده است این کشور در سال ۲۰۱۹ رشد منفی ۳۵ درصدی داشته است.

البته یکی از نکاتی که درباره آمار اقتصادی این کشور قابل توجه است، عدم انتشار بسیاری از شاخص‌های اقتصادی توسط دولت و نهادهای اقتصادی این کشور است. به‌طور مثال، از نرخ بیکاری ونزوئلا هیچ آمار دقیق و مشخصی در دسترس نیست. در سال ۲۰۱۹ بانک مرکزی ونزوئلا نرخ بیکاری را حدود ۹ درصد اعلام کرد، اما صندوق بین‌المللی پول اواخر ماه مه اعلام کرد که تخمین این نهاد از نرخ بیکاری در ونزوئلا حدود ۵۰ درصد است.

ارزش دلار در برابر پول ملی ونزوئلا از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون ۵/ ۳۴۵ درصد رشد کرده است که از دلایل اصلی این کاهش ارزش پول ملی، تزریق افسار گسیخته نقدینگی به بازار است.

البته از میزان نقدینگی تزریق شده به بازار نیز آمار قابل استنادی در دسترس نیست.

در این شرایط شاخص بورس کاراکاس، به‌عنوان اصلی‌ترین بازار مالی ونزوئلا سال جاری میلادی را با عدد ۹۰ هزار و ۲۲۴ آغاز کرد و تا روز ۷ ژوئن ۲۷۰ درصد رشد داشته است و اکنون عدد شاخص روی ۳۳۳ هزار و ۸۷۷ قرار دارد. اما با توجه به تورم بالا در این کشور، نرخ تعدیل شده شاخص بورس کاراکاس در سال ۲۰۲۰ به منفی ۴/ ۷ درصد می‌رسد.

1

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • اهل زیمباوه

    انشالله تا چند وقت دیگه زیمباوه رو هم شکست میدیم و اول میشیم

  • جواد

    واقعا تشکر ما از یکی از شکوفاترین اقتصادهای جهان بالاتریم دست مریزاد

  • ناشناس

    سلام ونزوئلا ما امدیم فقط مونده زیمباوه رو بگیریم بعد اول میشیم تو اقتصاد هورا

  • ناشناس

    هر روز حقوق ها را افزایش می دهند از معلمین تا بازنشسته تا نماینگان مجلس همین جوری پول چاپ کنید ونزوئلا هم دقیقا کار همینا رو کرد به اینجا رسید این همه هزینه درامد هیچ میشه پول بدون پشوانه بسرعت در حال ونزوئلا شدن هستیم

  • ناشناس

    درامد دولت بشدت پایین نه نفتی میفروشیم نه مالیات بخاطر کرونا معلو م نیست تا کی ادامه داشته باشه وتا زمانی که کرونا هست دولت درامدی نداره وهزینه بالا نتیجه ریال در حال سقوط

  • ناشناس

    بااین شاخص ها مشخص شد که بورس ایران دچار حباب وبابل است ولی بورس ونزوئلا دچار حباب که نشده هیچ از تورم عقب مونده ولی بورس ایران 5 برابر از تورم جلوتر است پس ریزش قطعی است

  • ناشناس

    راهکار دولت برای اینکه ونزوئلا نشویم حباب بورس و واگذاری سهام دولتی حبابی و بعد جبران کسری بودجه و بعد ریزش بورس و مدیریت اقتصاد و نقدینگی اما قبل از اینکه دولت بخواهد ریزش بورس اتفاق بیفتد این اتفاق میفتد به خاطر سرعت رشد بیش از حد بورس اما اگر این سرعت رشد را کنترل میکرد میشد امیدوار بود ولی خوب مدیریت نکرد و رشد بورس بیش از حد بود و اماده سقوط ازاد است

  • مهدي

    وقتی یک کشتی در جال قرق شدنه عده ای در آن سوی دماغه کشتی که بالا آمده به افراد دیگر ی که در سمت شکسته کشتی در حال قرق شدن هستن نگاه میکنند و از وضعیت خودشون توی اون لحظه خوشحالن اما غافل از اینکه همه با چند ساعت نهایتا تاخیر قرق میشن

    • ناشناس

      غرق نه قرق

    • ناشناس

      تو خوبی

  • ناشناس

    ((بنام خداوند جانُ و خِرَد. با درود. تجارت نیوز گرامی: میدانم به این جور حرفهای رُک و راست عادت نداری ولی اگر دوست داشتی اینبار را منتشر کن ضرر نمی کنی و الله چند تا مخاطب بیشتر هم شاید غیر از آن بذله گوهای فعلی شاید پیدا کردی و امیدوارم مردم هم بدقت بخوانند و بدون تعصب قضاوت کنند و نظر دهند))
    این کارشناس هم مثل اکثر آنها خود را اسیر اعداد و ارقام کتابی کرده و قیاس مع الغیر میکند و از تجربه خود اگر دارد یا تحلیل و تجربه دیگران استفاده نمی کند بابا جان ونزویلا و زیبمبابوه فقط تورم دارند زیمبابوه را ولش کن همین ونزویلا که نفت دارد و هم صادر میکند علاوه بر تورم بالا هیچ پیشرفت و تولیدی در صنعت پالایشی ندارد گیر یک لیتر بنزین است افزابش بورس اینجا از تورم حاصل از محصول و سود آن ، حال اگر هم کاملا واقعی نباشد ، لااقل بخاطر تولید است یا بخاطر داراییهای یک شرکت در حال تولید است نه فقط بقول بعضی آهن پاره بی فایده تو بیابان یا تورم کاغذی مثل ونزویلا. اگر بنحوی شود که بتوان صادرات بیشتر داشت بخاطر کاهش تورم ، همزمان با بقیه چیزها بورس هم کاهش میابد ولی از طرفی با افزایش حجم صادرات این کاهش را جبران میکند پس بورس تولید محور و سودآور همیشه کم و بیش در هر شرایطی در حال پیشرفت و توسعه خواهد بود حالا شاید تورم عمومی هم مثل حالا سبب تحمیل افزایش قیمت شاخص مضاعف بر آن شود. که حتی آنهم خیرش به کارگر و سهامدارٍ اندک هم بالاخره می رسد. اگر او دید بلند مدت داشته باشد سهامداری کند ولی طمع نکند.پس افزایش بورس بخودی خود بد نیست حتی در شرایط تورمی، چون خود مطمئنا تورم زا نیست و حتی ضد تورم است. اینجانب قبلا دهها دیدگاه تکمیلی و توضیحی دیگر برای عزیزان فرستادم ولی متاسفانه منتشر نشد.
    موفق باشید

  • ناشناس

    کی گفته رشد اقتصادی ایران منفی ۷ درصده؟اگرم باشه پس بازم هزاران بار جلوتر از ونزوئلا هستیم پس بازم بورس تهران عقب تر از ونژوئلاست…
    و اینکه تعداد فعالان بازار ایران چندین برابر ونزوئلاست ینی صدر جدوله..پس اینو خاطر جم باشین بورس داره با تورم و بی ارزشی پول خودشو وقف میده..