موضوعات داغ: # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت دلار # قیمت دلار # حمله اسرائیل # اربعین # قیمت مصالح # قیمت مصالح ساختمانی # پیش بینی قیمت سکه
حمیدامین اسماعیلی، رئیس کمیسیون اقتصادی حزب اتحاد ملت ایران در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» مطرح کرد:

ایران پس از جنگ؛ فرصت‌های تازه برای توسعه اقتصادی و بازتعریف جایگاه منطقه‌ای

ایران پس از جنگ
رئیس کمیسیون اقتصادی حزب اتحاد ملت ایران گفت: تحول و توسعه ایران در گرو یک بازنگری اساسی به مسائل اصلی کشور است و اینکه چاره‌ای برای آن بیندیشیم. اکنون بعد از این جنگ کوتاه مدتی که با اسرائیل داشتیم (و امیدواریم که این جنگ پایان یافته باشد و دوباره تکرار نشود)، زمان خوبی است که با تشکیل اتاق‌های فکر با همکاری کارشناسان و متخصصان ایران‌دوست این کار به سیاست‌ها، برنامه‌ها و خط‌مشی‌های عملی برای تجدیدنظر در کشور برسد.

به گزارش تجارت نیوز، کشور به تازگی یک جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل را پشت سر گذاشته و با وجود همه مشکلات، از پی تنش شدید وطن‌پرستی مردم منجر به شکل‌گیری انسجام ملی شده است. شرایط موجود با همه مشکلات و گره‌های سیاسی و اقتصادی شرایطی برای بازنگری در سیاست‌ها و بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی و خارجی فراهم کرده است. این گفت‌وگو با طرح پرسش‌هایی درباره چگونگی استفاده از این وحدت ملی برای بهبود شرایط اقتصادی و ارتقاء جایگاه ایران در زنجیره تأمین منطقه‌ای و جهانی، اصلاحات ضروری در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاست خارجی، و نقش نخبگان و ایرانیان خارج از کشور، به دنبال یافتن راهکارهایی عملی برای عبور از چالش‌های موجود است.

حمیدامین اسماعیلی، رئیس کمیسیون اقتصادی حزب اتحاد ملت ایران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز به این پرسش‌ها پاسخ داده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

***

جذب سرمایه خارجی چه منطقه‌ای و چه جهانی باعث جلب و جذب تکنولوژی و مدیریت مناسب و جدید در کشور می‌شود

*چگونه می‌توان از وحدت پس از جنگ برای بازتعریف جایگاه ایران در زنجیره تامین منطقه‌ای بهره گرفت؟

شرایط موجود و وحدت و انسجام نسبی که در حمله خارجی به کشور به دست آمده باید با تغییر رویکردها و سیاست‌ها موجب جلب سرمایه‌های خارجی، تکنولوژی خارجی و همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی شود.

توجه داشته باشید که اگر دولت‌ها و مسئولان ما هوشمند و هوشیار باشند، جذب سرمایه خارجی چه منطقه‌ای و چه جهانی باعث جلب و جذب تکنولوژی و مدیریت مناسب و جدید در کشور می‌شود. بنابراین با استفاده از حلقه مفقوده توسعه اقتصادی یعنی سرمایه خارجی، تکنولوژی و مدیریت می‌توان بخشی از معضلات موجود در کشور را حل و فصل کرد. تجربه کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه موفق جهان در قرون ۲۰ و ۲۱ نشان می‌دهد که نمی‌شود بدون توجه به این سه عامل و البته برخی عوامل دیگر به توسعه دست پیدا کرد. لذا ضرورت دارد که اتاق‌های فکر در حوزه‌های کلان و همینطور در حوزه‌های بخشی و منطقه‌ای با حضور افراد متخصص ایران‌دوست، نهادهای تخصصی و کارشناسی کشور تشکیل شود و به یک بازنگری در سیاست‌ها، برنامه‌ها و رفتارهای حاکمیتی در کشور اقدام کرد.

باید در کشور مساله اصلی توسعه و پیشرفت کشور باشد / هیچ کشوری در شرایط تشنج با نظام جهانی نتوانسته به توسعه، تحول و پیشرفت‌های جدی دست پیدا کند

*این بخش‌هایی که به گفته شما نیاز به اصلاح دارند، شامل چه موضوعاتی می‌شوند؟

اصلاح رویکردها و سیاست‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور باید در خدمت توسعه و پیشرفت باشد. اگر می‌خواهیم در جهان عزتمندانه و آبرومند باشیم و حیات با عزت ما استمرار و تعمیق پیدا کند باید در کشور مساله اصلی توسعه و پیشرفت باشد.

باید بر منافع ملی و توسعه‌ای ایران تمرکز داشته باشیم. اول باید به فکر ایران باشیم وقتی ایران سامان و توسعه پیدا کرد و قوی شد آن وقت می‌شود به دیگران هم به عنوان یک وظیفه اخلاقی توجه کرد.

همچنین اصلاح سیاست‌های منطقه‌ای باید در اولویت قرار گیرد. از یکی دو سال پیش خوشبختانه به تدریج این اقدام به اصلاح شروع شده است باید آن را ادامه داد و تعمیق کرد و به سطوح بعدی همکاری‌های منطقه‌ای دست یافت.

اصلاح سیاست خارجی در جهت رفع تشنج با نظام جهانی باید اولویت دیگر کشور باشد. تجربه جهانی و تجربه کشورهای توسعه یافته در قرون ۲۰ و ۲۱ نشان می‌دهد هیچ کشوری در شرایط تشنج با نظام جهانی نتوانسته به توسعه، تحول و پیشرفت‌های جدی دست پیدا کند. از این تجربه بشری باید استفاده و روابط خود را با نظام جهانی سامان دهیم.

همچنین باید در مبارزه با مسائل مهمی مثل فساد، تبعیض، عدم شفافیت، فقر، مدیریت ناکارآمد و مشارکت مردم در امور خود تغییر رویکرد و سیاست دهیم. درباره هر یک از این موارد آمارهای نسبتاً دقیقی وجود دارد که وضع ما بسیار نامناسب است. به عنوان مثال آمارهای رسمی می‌گوید بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور در فقر مطلق به سر می‌برند، یعنی حدود یک سوم جمعیت کشور دچار فقر مطلق است و نمی‌تواند حداقل‌های نیاز معیشتی خود را تامین کند. این برای کشوری با سابقه تمدنی، ثروت‌های زیرزمینی و سرمایه‌های انسانی عظیمی که داریم واقعاً یک فاجعه است.

حتما باید برای ایجاد لابی‌های طرفدار ایران در کشورهای توسعه یافته از سرمایه ایرانیان خارج از کشور استفاده کرد

*آیا ایران می‌تواند از ظرفیت ایرانی‌های خارج از کشور برای پیشبرد اهداف توسعه‌ای خود که به برخی از آنها اشاره کردید، استفاده کند؟

حتما باید برای ایجاد لابی‌های طرفدار ایران در کشورهای توسعه یافته از سرمایه عظیم ایرانیان خارج از کشور خصوصاً در آمریکا و کشورهای اروپایی استفاده کرد. برآوردها می‌گوید در آمریکا و کشورهای صنعتی حدود ۴ تا ۵ میلیون نفر از ایرانیان زندگی می‌کنند که نوعا افراد تحصیل کرده و جز سرمایه‌های انسانی هستند که بسیاری از آنها به کشور خود تعلق خاطر دارند. باید از ظرفیت آنها برای بهبود وضعیت کشور و تشکیل لابی‌های طرفدار ایران بهره ببریم. همان‌طور که برخی کشورهای دیگر این لابی‌ها را ایجاد کرده‌اند و از آن استفاده‌های بسیاری می‌برند.

علاوه بر این باید پیوندها، اتحادها و همکاری‌های منطقه‌ای ایجاد کنیم. با توجه به اینکه در این یکی دو ساله روابط ما با کشورهای منطقه کمی بهبود پیدا کرده باید این شرایط را به سمت همکاری‌های اقتصادی، تکنولوژی، اجتماعی و منطقه‌ای پیش ببریم.

نکته دیگر اینکه توجه و عنایت ویژه کنیم به رعایت اصل حقوق مالکیت و امنیت آن در کشور که موجب امنیت و اطمینان خاطر برای جلب و جذب سرمایه‌گذاری هم داخلی و هم خارجی می‌شود.

تا وقتی که فضا را برای سرمایه‌گذار داخلی آماده نکنیم سرمایه‌گذار خارجی هم وارد کشور نمی‌شود

*چگونه می‌توان برای جلب سرمایه به کشور اعتماد و اطمینان خاطر ایجاد کرد. آن هم در شرایطی که در برخی موارد برای جلب سرمایه‌گذاران داخلی هم مشکلات زیادی وجود دارد؟

با بهبود جدی محیط کسب‌و‌کار، احترام به حقوق مالکیت و حمایت کل حاکمیت مخصوصاً قوه قضاییه فضای مناسب برای سرمایه‌گذار داخلی ایجاد خواهد شد. تا وقتی که فضا را برای سرمایه‌گذار داخلی آماده نکنیم سرمایه‌گذار خارجی هم وارد کشور نمی‌شود. وقتی سرمایه‌گذار خارجی می‌بیند که سرمایه‌گذاران داخلی در حال فرار و گریز از کشور هستند و سرمایه خود را به دلایل مختلف به جاهای دیگر منتقل می‌کنند طبیعتا آنها اعتماد نمی‌کنند و وارد کشور نمی‌شوند.

تورم در شش هفت سال اخیر متوسط بالای ۳۰ درصد بوده و این در ادبیات اقتصادی جهان یک فاجعه است / کشوری با تورم ۴۰ و ۵۰ درصد امکان جدی توسعه ندارد

*با وجود همه این شرایط سیستم می‌تواند به معضل همیشگی کشور یعنی تورم فائق آید؟

به هر حال باید برای کاهش معنی‌دار تورم بالا و مستمر کشور چاره‌اندیشی جدی کنیم و آن را به سمت یک رقمی کردن پیش ببریم. این چیزی است که ظاهراً در آماج و هدف‌های برنامه‌ای وجود دارد اما متاسفانه در شش هفت سال اخیر هیچ وقت نتوانسته‌ایم به آن دست پیدا کنیم. تورم در شش هفت سال اخیر متوسط بالای ۳۰ درصد بوده و این در ادبیات اقتصادی جهان یک فاجعه است. بدیهی است کشوری با تورم ۴۰ و ۵۰ درصد امکان جدی توسعه ندارد. همینطور با تدابیر اقتصادی سیاسی باید از نوسانات نرخ ارز پیشگیری کرد.

اصلاح امور باید با به کارگیری و جلب مشارکت سرمایه‌های انسانی و نهادی ایرانی باشد

*نخبگان و متخصصان چقدر می‌توانند در این مسیر بهبود شرایط اقتصادی و توسعه‌ای هموار کننده راه باشند؟

نکته دیگر اینکه اگر می‌خواهیم اصلاح امور کنیم، باید با به کارگیری و جلب مشارکت سرمایه‌های انسانی و نهادی ایرانی باشد. نخبگان متخصصان و نهادهای علمی تخصصی و کارشناسی کشور باید به کار گرفته شوند. البته این به معنای عدم استفاده از توان کارشناسی بین‌المللی جهانی نیست، ولی وقتی قادر نیستیم سرمایه‌های انسانی و نهادی خود را به کار گیریم طبیعی است که قادر نخواهیم بود از سرمایه‌های مالی، سازمانی یا نهادی بین‌المللی هم استفاده کنیم.

باید از تجربه بشری در ایجاد تغییر و تحولات توسعه‌ای در یک قرن اخیر استفاده آگاهانه کنیم. کشورهای مختلفی وارد جرگه تحولات جدی اقتصادی اجتماعی در جهان شده‌اند. باید ببینیم آنها چه کرده‌اند و از تجارب آنها متناسب با شرایط داخلی خود استفاده کنیم.

در حال حاضر هم دولت ضعیف و ناکارآمد است و هم جامعه ضعیف و بی‌سازمان است / دولت‌ها باید به سازمان‌یابی جامعه به چشم یک فرصت نگاه کنند / دولت‌‌ها همه تلاش‌های نهادهای امنیتی و اطلاعاتی خود را مصروف به این می‌کنند که جامعه سازمان‌یابی و تشکل‌یابی نشود

*وجود نهادهای صنفی چقدر می‌تواند به کشور در بهبود شرایط کمک کند؟

مسئله مهم برای توسعه و تحول کشور این است که دولت و جامعه به تعبیر برخی از بزرگان در حوزه توسعه، توانمند و قدرتمند باشند. الان با دولت و جامعه ضعیف مواجه هستیم. هم دولت ضعیف و ناکارآمد است و هم جامعه ضعیف و بی‌سازمان است. دولت‌ها باید به سازمان‌یابی جامعه به چشم یک فرصت نگاه کنند. دولت‌‌ها سازمان‌یابی جامعه را برای خود یک تهدید می‌دانند و تمام تلاش‌های نهادهای امنیتی و اطلاعاتی خود را مصروف به این می‌کنند که جامعه سازمان‌یابی و تشکل‌یابی نشود. این از خبط‌ها و اشتباهات بزرگ دولت‌ها در پنج شش دهه اخیر است. اگر می‌خواهیم جامعه قوی شود باید به آن تسهیلات دهیم تا خود را در قالب نهادهای صنفی، نهادهای سیاسی و نهادهای اجتماعی سازمان دهد.

باید مسئله تحریم‌ها و قفل بودن ارتباطات نظام بانکی کشور با نظام بین‌الملل را حل کنیم

*کشور به جز جنگ با موانع و مشکلاتی مانند تحریم، عضویت نداشتن در FATF، بن‌بست مراودات بانکی بین‌المللی که واردات و صادرات کشور را مختل کرده است و موارد بسیاری دیگر مواجه است که به نظر می‌آید باز کردن گره آنها کار آسانی نخواهد بود؟

اگر تمایل به سامان یافتن سیر تحول در کشور و گسترش سرمایه‌های داخلی و خارجی داریم، باید مسئله تحریم‌ها و قفل بودن ارتباطات نظام بانکی کشور با نظام بین‌الملل، حضور در لیست سیاه «اف‌ای‌تی‌اف» را حل کنیم. قادر نخواهیم بود در شرایط تحریم (حالا چه توسط آمریکا چه توسط سازمان ملل) و قفل بودن نظام تبادلات مالی بین‌المللی، سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی مخصوصا خارجی را به کشور جلب کنیم.

همچنین باید سیاست‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ثبات پیدا کند. برنامه‌ها و مدیریت‌ها با ثبات شود. کشوری که دارای ثبات سیاسی، ثبات برنامه‌ای و ثبات مدیریتی نیست قادر به دست یافتن به توسعه و تحول و پیشرفت جدی نیست. متاسفانه در این زمینه نمره بسیار بدی داریم.

تحول و توسعه ایران در گرو یک بازنگری اساسی به مسائل اصلی کشور است

*چگونه از به وجود آمدن انسجام ملی در ایران بعد از جنگ ۱۲ روزه با اسراییل می‌توان در  بهبود شرایط اقتصادی استفاده کرد؟

به نظر می‌رسد تا به این مجموعه مسائل توجه نشود امکان اینکه بتوانیم از این انسجام داخلی استفاده کنیم و از این وحدت نسبی که در کشور به وجود آمده برای باز تعریف جایگاه ایران در زنجیره تامین منطقه‌ای و حتی جهانی بهره بگیریم وجود ندارد.

تحول و توسعه ایران در گرو یک بازنگری اساسی به مسائل اصلی کشور است و اینکه چاره‌ای برای آن بیندیشیم. اکنون بعد از این جنگ کوتاه مدتی که با اسرائیل داشتیم (و امیدواریم که این جنگ پایان یافته باشد و دوباره تکرار نشود)، زمان خوبی است که با تشکیل اتاق‌های فکر با همکاری کارشناسان و متخصصان ایران‌دوست این کار به سیاست‌ها، برنامه‌ها و خط‌مشی‌های عملی برای تجدیدنظر در کشور برسد.

امیدواریم که در حاکمیت ما این عقل و تدبیر، علامت‌ها و ساین‌های مثبتی که بعضاً دریافت می‌کنیم تقویت شود و این وحدت ملی و انسجام داخلی کوتاه‌مدتی که ایجاد شد به وسیله این اقدامات جدی دولت و حاکمیت تقویت شود و راه برای سر برآوردن یک ایران قدرتمند و توسعه یافته و پیشرفته هموار شود.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی