به گزارش تجارتنیوز، علی سرزعیم، با بیان اینکه ریشه مشکلات امروز بازار سرمایه به کسری بودجه دولت در سال ۹۸ و بویژه در اواخر آن سال برمیگردد، اظهارداشت: این کسری موجب تشدید فشار به بانک مرکزی برای چاپ پول شد و از آنجا که اثر پمپاژ نقدینگی به طور طبیعی دو الی سه ماه بعد بر روی تورم و بازار دارایی شامل سهام، املاک، ارز و… مشخص میشود، از ابتدای سال ۹۹ شاهد التهاب در بازارها بودیم.
وی ادامه داد: در واقع افزایش نقدینگی موجب خارج شدن بازارها از تعادل شد و به عنوان مثال بازار ارز که در یک سال پیش از آن کنترل شده بود دچار نوسان و افزایش قیمت شد و یا بازار مسکن که به طور طبیعی هر ۴ سال یکبار رشد میکند به یکباره و پس از دو سال با شوک قیمتی مواجه شد. در چنین شرایطی بازار سرمایه نیز واکنش نشان داد و شروع به رشد کرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کسری بودجه دولت عوامل متعددی داشت که یکی از آنها افزایش حقوق کارکنان دولت در اسفند ۹۸ بود، افزود: در واقع در شرایط شیوع کرونا که در بسیاری از کشورها منجر به کاهش دستمزدها شد در ایران حقوقها افزایش یافت که این امر به کسری بودجه دامن زد.
سرزعیم در خصوص کاهش نرخ بهره بین بانکی در آن مقطع زمانی نیز گفت: بهدلیل رکود ناشی از شوک کرونا و عدم تمایل مردم و بنگاهها برای دریافت تسهیلات، بانکها با مازاد منابع مواجه شدند و این موضوع باعث کاهش نرخ بهره بین بانکی شد لذا تعمد و دستکاریای در این خصوص رخ نداد و نگاهی به تراز منابع بانکها در آن مقطع زمانی نشانگر این موضوع است.
وی افزود: در همین راستا نرخ سود سپردههای بانکی نیز از ۱۸ به ۱۵ درصد کاهش یافت که در خروج سپردهها از بانکها و ورود منابع به بازارهای موازی از جمله بازار سرمایه تاثیرگذار بود که البته این امر میتوانست با پیشبینی رشد تقاضا برای منابع بانکی بدلیل افزایش تورم رخ ندهد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: از طرف دیگر شیوع کرونا موجب کاهش هزینههای خانوارها از جمله هزینه سفر، خریدهای مصرفی و… و افزایش پساندازها در جامعه شد و این منابع نیز به سمت بازارهای دارایی از جمله بورس روانه شد. بنابراین میتوان گفت دولت تعمدی در داغ کردن بازار سرمایه نداشت اما کسری بودجه و جبران آن با استقراض از بانک مرکزی به طور غیرمستقیم موجب هجوم مردم به بازار سرمایه و رونق آن شد.
سرزعیم گفت: در چنین شرایطی برخی فعالان بازار سرمایه از طریق سیگنالفروشی، تحلیلهای غیرواقعی و وعده سودهای نجومی، اقدام به سوداگری و سوءاستفاده کرده و مردم را به سرمایهگذاری بیشتر تشویق کردند که این امر در ایجاد حباب بورس نقش داشت.
وی با اشاره به تعلل دولت در عرضه سهام و کم بودن سهام فروخته شده توسط دولت گفت: دولت به دلیل کاهش درآمدها، به فروش داراییها و عرضه سهام در بورس مبادرت کرد که امر درستی بود و اما این عرضه کم و دیر بود.
سرزعیم تاکید کرد: در واقع اگر دولت از اسفندماه ۹۸ و برای جبران کسری بودجه به جای تحت فشار گذاشتن بانک مرکزی نسبت به عرضه سهام اقدام میکرد، شدت رشد بورس اینقدر نمیشد و طبیعتا سوداگری نیز در آن کاهش قابل ملاحظهای مییافت و رشد تورم و پایه پولی نیز کنترل میشد. لذا دولت متهم است که چرا سهامش را بیشتر و زودتر عرضه نکرد.
این اقتصاددان با انتقاد از فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی گفت: کاهش نرخ سود سپردهها غالبا در شرایط رکودی و برای تقویت سمت تقاضا صورت میگیرد اما در شرایطی که کشور ما درگیر رکود تورمی است افزایش تقاضا از طریق کاهش نرخ سپرده به تورم دامن میزند چرا که عرضه متناسب با تقاضا نیست و لذا در چنین افزایش نرخ سود سپرده برای کنترل تورم باید در دستور کار باشد که با فشارهای فعالان بورس فعلا انجام نشده است.
وی همچنین ارائه تسهیلات بانکی برای خرید سهام را موجب تشدید سوداگری و تورم دانست و تصریح کرد: حمایت از تولیدکننده و بخش حقیقی اقتصاد بر بازار سرمایه که تامین سرمایه واقعی در آن انجام نمیشود اولویت دارد و لذا وقتی که بخش حقیقی اقتصاد کشور با کمبود منابع روبهروست، تزریق نقدینگی به بازار دارایی راهگشا نخواهد بود و به سوداگری بیشتر منجر خواهد شد.
سرزعیم تاکید کرد: هدایت منابع بانکی به سمت بازار سوداگری برای اقتصاد کلان ما نفعی ندارد و در مجموع منجر به فشار دوباره به بازارهای دارایی اعم از ارز، مسکن و… و در نهایت افزایش تورم خواهد شد. در واقع اینگونه اقدامات به نوعی بیراهه رفتن است و علاج مشکلات بازار سرمایه در عدم مداخله و حمایت و به رسمیت شناختن قواعد این بازار از جمله حذف دامنه نوسان و اصلاح نظام قیمتگذاری دستوری بنگاههای اقتصادی است.
آخرین اخبار حوزه بورس را در صفحه بورس تجارتنیوز بخوانید.
منبع: فارس
این اقای اقتصاد خوان قیمت مسکن و سایر اقلام پایین نیامده و شرکتی که از زمینش گرفته تا تجهیزات و سودآوری و غیره
چطور حباب و دوست دارین قیمت پایین تر بیاید تا مفت خری امثال شما ها ادامه یابد.
بورس رشدمیکنه مطمئن باشید
لطفا فروش سهام عدالت که فروختیم واریز کنید شرمنده خانوادمون هستیم فروختیم با پولش خورد خوراکی این همه گرون شده دستمون بگیره نگرفت که هیچ دستامونم بست …مسعولان خدا را در نظر بگیرید سهام۶۰درصدمون فروختبم خواهشا واریز کنید پیش زنو بچه هامون شرمنده شدیم …. از یارانه کرونا ماه رمضان قرار بود ۱۰۰هزار تا ۱۲۰هزار واریز بشه نفری چی شد ماه رمضان تموم میشه ولی خبری از یارانه کرونا نیست ؟؟؟ کدوم حرفتان باور کنیم خدا میدونه عین خیالتون نیست نکنه هیچی نمیخورید خبر ندارید از این همه گرون فلجمون کرده ؟؟؟
حسن اقا این بود فروش سهام عدالت ؟کفتید بفروشید در عرض سه روز پولش تو حسابتونه اون روز کفتید یارانه رمضان نفری ۱۰۰هزار تا ۱۲۰هزار رمضان تمام شد ولی از یارانه کرونا خبری نشد عجب عجب عجب حق مردم ایران واقعا این نیست همه جوره میپیچونید کافیه یه لحضه خدا را رو در نظر بگیرید خانواده هایی هستند نون شب محتاج و همیشه شرمنده خانوادشون هستند ولی عین خیالتون نیست یادم نرفته به زمانی میکفتید کاری میکنیم حتی مردم ایران به پول یارانه هم احتیاج نداشته باشند واقعا عجب مسعولان ی داریم اصلا مردم ایران براشون احمیت نداره اشکالی نداره ما هم خدایی داریم خدایا خودت بساز تو بسازی قشنگتره … این از یارانه مون این هم این گرونی این هم سهام عدالتمون فقط خدا بدادمون برسه قاضی فقط خداس بس?
طرف خونه و ماشین و زندگیش رو فروخته اومده تو بورس تا بتونه چرخ زندگیش رو یکم بهتر بچرخونه که همش دود شد و رفت رو هوا. بعد شما آقای کارشناسی با چه رویی میای صحبت از نقدینگی مردم می کنی… طرف اگه پول داشت که خونه زندگیش رو نمی فروخت بیاد یکم بیشتر در بیاره تا بتونه به زخم زندگیش بزنه.پس پول و نقدینگی در بساطش نبوده که زندگیش رو فروخته. تازه اونی هم که خریدار بوده پول اینکار رو هم از طریق فروش یه چیز دیگه بدست اورده و نه از پول پس انداز شده. الان که کسی نمی تونه مبلغی پس انداز کنه. تکون بخوری بایستی اورت خرج کنه.
این تریبون دولت ورسانه ها بودند مردم را سرمایه گذاری در بورس تشویق می کردند و بازار سیگنال فروشها را داغ کرد که اینها هم در راستای هم نوا با
آنها به کوره میدمیدند،واز خود همون جناحها بودند
ثانیا در کجا دنیا با تسهیلات نجومی ۲۵الی ۳۰ردرصد
توان تولید افزایش نرخ تولید می تواند سرپا باشد
که مدعی افزایش نرخ بهره هستی این موضوع درگذشته بود که بقالی سر کوچه هم بساطش جمع میکرد پولش می گذاشت بانک سودش بگیرد میگفت کار نکردن بهتر از کار کردن است حتما می خواهی دوبار تکرار مکررات باشد در حالی که روزانه۳۰۰۰ملیارد سود بانکها به حساب سپردها واریز میکنند این بخشی از تورم ورود پول به بازار نیست .یا کهدر بورس باشد به چرخه تولید وضرر زیانش هم به پای سهامدار است . ودولت هم هر چند صباحی ی رکبی بزند چال چولهاش با آن پر کند،جوابگو هیچکس نباشد،،،،،،
الان قیمت یک آدامس موزی حدود ۵۰۰۰ تومنه. آقای کارشناس چطوری می تونی به خودت به قبولونی که قیمت سهام شرکتهای غذایی به زیر ۴۰۰ تک تومنی رسیده بازم گرونه. سالی حداقل چندبار بطور غیر رسمی و حداقل دوبار رسمی قیمت انواع محصولات لبنی همینطوری موشک وار داره می ره بالا. چرا یکبار از این افزایش قیمتهای کذایی و مقایسه این رو مقوله شما اظهار نظری نداری…..
جز ذهن درگیر و جسم خسته و دستان خالی چیزی از سهامداران نمانده. لطفا آقایون کارناشناس، اینقدر بر طبل سرکوبی بازار سرمایه نکوبید و با نظرات منفی خود بیش از این منجر به رنجش خاطر سهامداران نگردید. هر زمان که بازار سرمایه اندک جرقه ای بابت رونق زد بلافاصله نظرات کارشناسانه منفی با صدایی رسا و بلند سعی در نا امید کردن فعالین بازار سرمایه می کنند. چرا؟ حکایت مدیریت این روزهای بازار سرمایه به حکایت مدیریت پیاز و سیب زمینی در عرصه کشاورزی می ماند.
این آقا و امثال ایشون اگه حرف نزنه نمیگن لاله!!!
با سلام …خواهشا پول فروش ۶۰ درصد سهام که فروختیم واریز کنید الان چهار ماه بیشتره فروختیم هیچ واریزی ندارد از فروش ۶۰درصدمون لطفا پول فروش ۶۰درصدمون واریز کنید براش بد جور نیاز داریم ممنون … فروختیم چون واقعا به اون پول نیاز داشتیم از مسعولان محترم تقاظای آجزانه میکنم نصبت به واریز پول فروش سهام عدالتمان توجه کنند واریز بشه با پول فروش سهام فروختمون مشگلمان حل بشه سپاسگزارم شما را یخدا یه کاری کنید منه معلول با ۷۳۰۰۰هزار ماهیانه جلوی پنج نفره عضو خانواده شزمنده نشم
شما را به امام زمان قصم میدم پول فر.ش ۶۰درصد مان واریز کنید
لطفا متن بچاب دیده بشه بخدا لازمش داریم بد جور انصاف نیست پول فروش ۶۰درصدمون واریز نکنید خودتان این گرانی میبینید نیازی به توضیخ نیست
خواهشا متنم بچاب جون مادرت بچاب ???