سلمان نصیرزاده، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «تجارتنیوز» درباره تاثیر افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها بر روی ارزش سهام نمادهای این گروه، گفت: با تصویب هیئت وزیران مقرر شده که از ابتدای مهر ماه سال جاری در محاسبه قیمت میعانات گازی، گاز طبیعی خوراک و دیگر خوراکهای تحویلی به واحدهای پتروشیمی داخلی، نرخ تسعیر ارز در هر ماه برابر با متوسط نرخ معاملاتی ارز در سامانه نیما تعیین شود. به اعتقاد فعالان و تحلیلگران قابل پیشبینی بود که با آزاد شدن سقف نوسان قیمتی محصولات پتروشیمی در بورس کالا و تسعیر ارز صادراتیها براساس نرخ ثانویه، نرخ ارز خوراک مجتمعهای پتروشیمی نیز به نرخ نیما متمایل شود. از این رو این اطلاعیه را تنها میتوان بهانهای برای اصلاح و استراحت موقت قیمتها به خصوص در قرمز پوش شدن پتروشیمیها دانست.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در شرکتهای پتروشیمی دریافتکننده خوراک گازی نظیر تولیدکنندکان اوره و متانول به دلیل اهرم نرخ ارز، افزایش نرخ خوراک تاثیر قابل توجهی بر سودآوری این شرکتها نخواهد داشت، اما شرکتهای استفاده کننده از خوراک مایع نظیر شاراک، پارس، مارون، جم به واسطه ضریب بالاتر مصرف خوراک اثرپذیری بیشتری دارند و این موضوع میتواند کاهنده بیشتر حاشیه سود این نمادها باشد.
وی ادامه داد: اما مجدد تاکید میشود که اهرم نرخ ارز میتواند اثرپذیری افزایش نرخ خوراک را کاهش دهد. در حال حاضر اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما با سامانه سنا به مرزی رسیده که میتواند کشش نرخ تسعیر ارز صادراتیها را به نرخهای بالاتر افزایش دهد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با افزایش قیمت خوراک پتروشیمیها میتوان برای تولیدکنندگان اوره نیز انتظارات مثبتی ایجاد شود. به عبارتی با توجه به افزایش نرخ تسعیر ارز محاسبه خوراک، دیگر دلیلی برای فروش اوره یارانهای وجود نخواهد داشت.
وی ادامه داد: با نرخ ارز بازار ثانویه قیمت اوره صادراتی به دو تا 2.5 میلیون تومان در هر تن افزایش یافته، اما هر تن اوره داخلی یارانهای 612 هزار تومان فروخته میشود که سهم 30 تا 40 درصدی فروش این شرکتها را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که نرخ خوراک هم از 420 تومان به 800 تومان افزایش یافته است. بر این اساس انتظار میرود به زودی خروج از قیمتگذاری یارانهای برای عرضه اوره در داخل کلید بخورد که خود میتواند پتانسیلی جدید برای شرکتهای این گروه ایجاد کند.
نصیرزاده افزود: در عین حال دو گروه استنباط میشود که از خبر افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها منتفع خواهند شد بر این اساس گروه پالایشی و یوتیلیتی نظیر مبین و فجر با افزایش نرخ خوراک میتواند شرایط بهتری را کسب کنند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در پالایشیها دولت نشان میدهد که دیگر کاری به نرخ ارز 4200 تومان ندارد و این موضوع میتواند حتی برای محصولات اصلی این گروه نیز پالس مثبتی تلقی شود که دولت خوراک و محصول را با نرخ نیما محاسبه کند که میتواند به جهش درآمدها منجر شود.
نصیرزاده تصریح کرد: در یوتیلیتیها نیز به خصوص برای مبین که نرخ خوراک بر مبنای ارز 4200 تومان است حال با نیما محاسبه میشود. از این رو این دسته از نمادها تاثیر منفی قاعدتا نخواهند گرفت و حتی میتواند آثار مثبتی نیز برای آنها در بر داشته باشد.