موضوعات داغ: # بازار سهام # ترامپ # پیش بینی بازارها # حمله اسرائیل # اربعین # قیمت مصالح # قیمت مصالح ساختمانی # دونالد ترامپ

آشنایی با کیتوسان و ساختار آن

آشنایی با کیتوسان و ساختار آن
در این مبحث سعی داریم شما را با ترکیب کاربردی کیتوسان و کاربردهای آن به صورت اجمالی آشنا کنیم .

ترکیب پر کاربرد کیتوسان دومین پلیمر زیستیِ فراوان در طبیعت به شمار میرود . این ترکیب از ترکیب کردن کیتین با روشهای شیمیایی ، الکتروشیمیایی یا آنزیمی حاصل میشود . همچنین این ماده در پوسته همه سخت پوستان مانند خرچنگ ها ، انواع میگوها ، ماهی های مرکب و نیز در دیواره سلولی انواع حشرات ، کرمها و قارچها یافت می‌ شود . بنابراین میبایست این ترکیب را به عنوان یک پلی ساکارید زیست تخریب پذیر در نظر بگیریم . این پلی ساکارید کاربردی از فرآیند استیل زدایی کیتین به دست می‌ آید که در واقع عنصر تشکیل دهنده‌ اسکلت بیرونی انواع سخت پوستان ، حشرات و دیواره ‌های قارچی آنهاست.

روش تهیه کیتوسان :

روش تهیه به این ترتیب است که در واکنش استیل‌زدایی ، با اضافه کردن محلول هیدروکسید سدیم غلیظ به همراه گرما ، گروه‌های استیل آمین در کیتین به عامل‌های آمین تبدیل خواهد شد .

تعداد گروه‌های استیل موجود روی زنجیر پلیمر، تفاوت بین این دو پلیمر را مشخص خواهد کرد .  به طور قراردادی وجود ۵۰ درصد گروه‌های آمیدی به عنوان مرز بین کیتین و کیتوسان در نظر گرفته شده است . یعنی پلیمر با درجه استیل زدایی کمتر از پنجاه درصد را کیتین و بیش از پنجاه درصد را کیتوسان یا همان چیتوسان می‌نامند .

اهمیت درجه استیل زدایی متفاوت چیست ؟

در نمونه‌های تولیدی تجاری کیتوسان ، درجه استیل زدایی این ترکیب همیشه کمتر از %۹۵ است ، زیرا افزایش بیشتر از این عدد ، موجب افزایش هزینه تولید و در نتیجه افزایش قیمت آن خواهد شد . چیتوسان های با درجه استیل زدایی بالا در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند .

کیتوسان2

کاربردهای کیتوسان :

کاربرد در صنایع نساجی :

این ترکیب به عنوان یک بیوپلیمر طبیعی غیرسمی ، زیست تخریب پذیر و سازگار با محیط زیست گزینه مناسبی برای استفاده در صنایع نساجی به شمار میرود و علاوه بر این موارد ، خاصیت ضد باکتری این نمونه از الیاف موجب شده که امروزه از آنها در انواع لباسهای ورزشی ، انواع البسه  کودکان و لباسهای ظریف ، زیبا ، ضد بو و ضدحساسیت و همچنین تولید انواع اکستنشن مو استفاده میشود .

کاربرد در صنایع غذایی :

به دلیل ویژگیهایی منحصر بفرد همچون خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی و نیز جلوگیری از تغییر طعم و مزه ها و افزایش ماندگاری، از کیتوسان به عنوان یک افزودنی در صنایع غذایی در فراورده‌های گوشتی و لبنی استفاده می‌شود . همچنین این ترکیب ها در بسته‌بندی های مواد غذایی ، به طور وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند. این بسته بندیها علاوه بر اینکه دارای خاصیت ضد میکروبی هستند از ویژگی مکانیکی خوبی نیز برخوردار خواهند بود .

کاربرد در صنایع کشاورزی :

این ترکیب در جهت ایجاد یک پوشش نازک روی خوراکی‌هایی نظیر میوه ها و سبزیجات به عنوان محافظ ضدباکتری و ضدقارچ مانع از فساد محصولات کشاورزی خواهد بود .

این ماده در صنعت حوزه باغبانی نیز کاربرد فراوانی دارد و از این ترکیب می توان برای حفاظت از گیاهان در برابر عوامل بیماری زا و همچنین افزایش باوری آن ها استفاده کرد . کیتوسان تقویت کننده رشد گیاهان بوده و کشاورزان و باغبانان از این ترکیب به عنوان یک آفت کش زیست تخریب پذیر و دوست محیط زیست استفاده می کنند.

این ماده توانایی ذاتی گیاه در دفاع از خود در برابر عفونت های قارچی را بالا می برد و هیچ گونه ضرری را برای خود گیاه یا محیط زیست بوجود نمی آورد . علاوه بر این موارد گفته شده ، این ترکیب مفید میزان فتوسنتز گیاهان را نیز افزایش می دهد در عین حال جذب مواد مغذی از خاک را افزایش میدهد و قدرت جوانه زنی را نیز در گیاهان بالا می برد .

باغبانان و کشاورزان از کیتوسان برای کاهش تنش های ایجاد شده در گیاهان به دلیل تغییرات محیطی همچون خشکسالی ها استفاده فراوانی میکنند ، چرا که این ماده قادر است تا از خرابی میوه ها جلوگیری کرده و سرعت رشد شاخه های بریده شده را افزایش میدهد.

کاربرد در صنایع پزشکی و بیو پزشکی :

کیتوسان ها با درجه خلوص مناسب در سیستم‌های آزادسازی و رهایش دارویی ، همودیالیز ، پوست مصنوعی ، مشمع‌های دارویی ، بی حرکتی آنزیمی ، لنزهای چشمی ، بانداژهای چشم ، علوم ارتوپدی ، تولید نخ جراحی ، صنایع دندان پزشکی و کشاورزی به کار میروند .

کاربرد در مهندسی پزشکی :

از کاربردهای در حال گسترش پلیمر کیتوسان در صنایع مرتبط بامهندسی پزشکی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد :

کاربرد در ساخت محصولات بهبود دهنده زخم ها ، کاربرد در علوم مهندسی بافت ، کاربرد در صنایع داروسازی در ساخت حامل‌های دارویی در رهایش دارو، ساخت نانوحامل‌های کیتوسان در رهایش داروهای ضد سرطان و رهایش واکسن‌ها ، ژن تراپی و زیست تصویر نگاری از ارگانهای حیاتی .

کاربرد در تصفیه فاضلاب :

چیتوسان به دلیل داشتن خاصیت لخته کنندگی اش باعث اتصال ذرات ناخالص ریز و درشت می شود و خود در انتهای فرآیند تصفیه به همراه این رسوبات از آب خارج می گردد . این ماده قادر است تا انواع مواد معدنی ، انواع فلزات سنگین ، رنگ ها و روغن ها را نیز از آب پاک سازی کند.

انواع کیتوسان :

کلا این ترکیب به دو صورت صنعتی و آزمایشگاهی در کارخانه های تولید کننده این محصول در جهان تولید میگردد . انواع آزمایشگاهی ماده چیتوسان توسط  مراکز خرید مواد شیمیایی آزمایشگاهی قابل ارائه هستند .

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی