هر چه تولیدکنندگان تیرآهن از جدیدترین ابزارها و تجهیزات CNC استفاده کنند، قادر خواهند بود محصول دقیقتر و با کیفیت بالاتری تولید کنند. از طرفی بهکارگیری تکنولوژی و ابزارهای روز جوشکاری و تجهیزات کامپیوتری هم کار را برای تولیدکنندگان آسانتر میکند و میتواند قیمت لحظهای تیر آهن را نیز کاهش دهد که این موضوع به طور قطع در کاهش قیمت لحظه ای آهن پیوان نیز اثر دارد.
اغلب استانداردهای مربوط به مقاطع فولادی متناسب با منطقه و کاربرد تعیین میشود. در حال حاضر هم استانداردهای مختلفی برای انواع تیرآهن در ایران وجود دارد که تولیدکنندگان موظف به رعایت آنها هستند. در کل چهار نوع تیرآهن INP، IPE، IPB و CNP بر اساس استانداردهای جهانی تولید میشود که در ایران هم تاکنون برای تولید هریک از آنها، استاندارد به خصوصی تدوین شده است.
تیرآهن IPE
تیرآهنها از مقاطع فولادی بسیار پرکاربرد در ساختمانسازی و سایر صنایع هستند که در انواع گوناگون ساخته شدهاند. بخش مهمی از هر پروژه ساخت و ساز را قیمت تیرآهن آن تشکیل میدهد، بنابراین لازم است اطلاعات کافی در مورد انواع و قیمت تیرآهنها در موقع خرید داشته باشیم از جمله قیمت تیرآهن هاش که مشتریان فراوانی در بازار دارد.. یکی از انواع تیرآهن، تیرآهن IPE (استاندارد اروپا) است که در صنعت ساختمانسازی بسیار پرکاربرد میباشد.
بارزترین مشخصه این نوع تیرآهن این است که اگر از دو سر تیرآهن به آن بنگرید، ضخامت بالهای آن در ابتدا و انتها کاملاً یکنواخت میباشد. به طور معمول نقشه ساختمانهایی که توسط مهندسین کشورمان تهیه میگردد، بر اساس این استاندارد بوده و لذا این نوع تیرآهن از محبوبیت بیشتری در میان مشتریان برخوردار است و تیرآهنهایی که بر اساس استاندارد INP تهیه و تولید میشوند بیشتر محصولات کشور چین و روسیه هستندکه مشخصه بارز آن، نازکی بالها در ابتدا و ضخیم شدن تدریجی آن در انتها میباشد، به طوری که اگر از سر تیرآهن به دقت به آن بنگرید شیب ملایمی را در ضخامت بالها مشاهده خواهید نمود. تیرآهنهای وارداتی موجود در بازار ایران در شرایط کنونی از هر دو نوع استاندارد در بازار ایران هستند. تیر آهنهای IPE وارداتی اکثرا مربوط به کشورهای لهستان، اسپانیا، آلمان و نیز کشور کره میباشند.
از استانداردهای مهم این محصول میتوان به BS EN 10365 اشاره نمود. ولی چون که این دو کشور با استفاده از هر دو نوع استاندارد تیرآهن تولید نمودهاند، بنابراین مصرفکنندگان بعضی اوقات در تشخیص IPE یا INP بودن محصول این دو کشور دچار مشکل میشوند و بسیار پیش آمده است که پس از خرید تیرآهن و تخلیه کالاها در محل ساخت و ساز و یا بدتر از آن، پس از این که ساختمان نیمهساخته شد، متوجه شدهاند که تیر آهنهای مصرفی آنها از نوع INP بوده است، حال آنکه نقشه ساختمانی آنها بر اساسIPE بوده و دچار ضرر و زیان بسیاری میشوند. البته اگر نقشه ساختمان در ابتدا بر اساس INP باشد، عکس این قضیه نیز صادق است.
مشخصه بارز تیرآهنهای تولید شده در ذوبآهن اصفهان این است که آرم ESCO در یک طرف (بال) تیرآهن است و به فاصله هر ۲ متر این آرم به شکل برجستگی و حک شده قابل رویت است. بنابراین لازم است در موقع خرید تیرآهن به ویژه تیرآهنهای IPE دقت کافی را داشته باشیم. همچنین با توجه به پیچیدگیهایی که خرید تیرآهن دارد میتوانیم برای اطمینان از خرید خود از نظر کارشناسان این حوزه نیز استفاده کنیم. برای این منظور کارشناسان مجموعه مدیران آهن در تمام مراحل استعلام قیمت تیرآهن و خرید آن درکنار شما هستند. گفتنی است، تیرآهن IPE در ساختمان به صورت ستون، خرپا، نعل درگاه در پوشش سقفها و پلهای لانه زنبوری استفاده میشود.
تفاوت تیرآهن IPE و INP
اگر از قسمت بالای IPE به سر آن نگاه کنیم، مشاهده میکنیم که ضخامت بالهای آن از نوک بال تا محل اتصال بال به جان، کاملا یکنواخت است. در مقایسه با INP ها، ضخامت جان این تیرها کمتر و عرض بال آنها بیشتر است. اما اگر از سر تیرآهن INP به آن نگاه کنیم، مشاهده میکنیم که ضخامت بالهای آن از نوک بال به سمت محل اتصال بال به جان، با شیب ملایمی افزایش مییابد. این نوع تیرآهن به تیر نوع اروپایی یا پروفیل نرمال نیز مشهور است. درنقشههای اجرایی، این نوع تیر را با علامت اختصاری به همراه ارتفاع آن نشان میدهند. برای مثال، برای معرفی پروفیل نرمال به ارتفاع ۱۸ سانتیمتر، از علامت INP18 استفاده میکنند.
تیرآهنهای معمولی وارداتی موجود در بازار ایران اکثرا مربوط به کشورهای ترکیه، آلمان، اسپانیا، لهستان و نیز کشور کره میباشند. البته محصولات کشورهای چین و روسیه هم در هر دو نوع IPE و INP در کشور موجود میباشند که باید دقت داشت که در انتخاب آنها دچار خطا نشویم.