تجارتنیوز گزارش میدهد:
نیمنگاهی به صادرات و واردات تجهیزات نظامی در دنیا/ حجم معاملات چقدر است؟
ویژوال کاپیتالیست در گزارشی به موضوع حجم صادرات و واردات تجهیزات نظامی در کشورهای مختلف جهان پرداخته است.
به گزارش تجارتنیوز، کشورها برای تامین منافع ملی و حفظ حاکمیت خود مبالغ هنگفتی را صرف ارتش خود میکنند.
در سال 2022، بودجه نظامی جهانی به 2.2 تریلیون دلار رسید که برای هشتمین سال متوالی افزایش یافت.
بخش بزرگی از این بودجه صرف به دست آوردن تسلیحات و تجهیزات جدید، اغلب از کشورهای دیگر میشود، زیرا ساخت سلاح بسیار پیچیده و تخصصی است.
اما کدام کشورها تامین کنندگان و واردکنندگان اصلی تسلیحات هستند و چگونه بر تجارت جهانی تسلیحات تاثیر میگذارند؟
حجم صادرات و واردات تسلیحات در سال 2022
ایالات متحده بزرگترین صادرکننده تسلیحات است که 40 درصد از کل حجم انتقال تسلیحات بینالمللی بین سالهای 2018 تا 2022 را به خود اختصاص داده است.
روسیه (16 درصد) و فرانسه (11 درصد) در رتبههای نزدیک به هم قرار دارند و پس از آن چین (5 درصد) و آلمان (4 درصد) در رتبههای بعدی پنج صادرکننده اصلی سلاح قرار میگیرند.
با این حال، حجم صادرات فرانسه به لطف فروش بزرگ به هند که شامل 62 هواپیمای جنگی و چهار زیردریایی میشود (یکسوم کل تجارت تسلیحات فرانسه است)، به طور قابل توجهی (44 درصد) نسبت به دوره پنج ساله قبلی افزایش یافته است.
این امر منجر به جهش جایگاه فرانسه از ایالات متحده به عنوان دومین تامینکننده بزرگ تسلیحات هند پس از روسیه شده است.
از سوی دیگر، صادرات روسیه از نظر حجمی پس از حمله به اوکراین (-31 درصد) کاهش یافته است. بزرگترین شرکای تجاری آن، هند و چین، توسعه صنایع تسلیحاتی خود را در اولویت قرار دادهاند.
هند با داشتن 11 درصد بیشترین سهم واردات تسلیحات جهانی را در بازه زمانی 2018 تا 2022 به خود اختصاص داده و دارای رتبه اول است. پنجمین اقتصاد بزرگ جهان، چهارمین بودجه نظامی بزرگ را دارد و برای تامین بیشتر نیازهای تسلیحاتی خارجی خود به روسیه متکی است و پس از آن فرانسه و ایالات متحده قرار دارند.
از خاورمیانه، عربستان سعودی (10 درصد) و قطر (6 درصد) به عنوان دومین و سومین واردکننده بزرگ تسلیحات هستند که هر دو از ایالات متحده به عنوان بزرگترین شریک تجاری نظامی خود بهره میبرند.
استرالیا، چین و مصر همگی سهم پنج درصدی دارند که اولی عمدتاً توسط ایالات متحده و دو مورد دوم توسط روسیه تأمین میشوند. در واقع، ایالات متحده و روسیه منابع اصلی تسلیحات برای 13 کشور از 16 کشور برتر از نظر سهم واردات تسلیحات جهانی به شمار میروند.
افزایش صادرات تسلیحات کره جنوبی
یکی دیگر از کشورهایی که فروش تسلیحات آن سر به فلک کشیده، کره جنوبی است که رتبه 9 را در سهم کلی صادرات تسلیحات جهانی دارد، البته افزایش 74 درصدی در حجم صادرات خود نیز داشته است. دریافتکنندگان اصلی شامل فیلیپین، هند و تایلند هستند.
یون سوک یول، رئیس جمهوری کره جنوبی متعهد شده است تا سال 2027 کشورش را به چهارمین صادرکننده بزرگ سلاح در جهان تبدیل کند.
نکته جالب این است که کره جنوبی یکی از سه کشوری است که هم صادرکننده و هم واردکننده تسلیحات برتر (به همراه چین و ایالات متحده) است، زیرا خریداران زیادی برای تجهیزات نظامی تولید داخل دارد، در حالی که به طور همزمان متکی به موشکها و هواپیماهای جنگی پیشرفته دوربرد تولید آمریکاست.
تطبیق تبادل تسلیحات با رویدادها و اتحاد ژئوپلیتیکی
فهرست بزرگترین واردکنندگان تسلیحات نیز خلاصهای از نقاط حساس ژئوپلیتیکی و موقعیتهای مرزی پرتنش در جهان است. سه کشور هند، چین و پاکستان سه کشور هستهای هستند که در مجاورت یکدیگر قرار دارند و درگیریهای مرزی بین هند و همسایه غربی و شرقی آن در دهه گذشته بهطور نیمه منظم رخ داده است.
در همین حال استرالیا، ژاپن و کره جنوبی در بحبوحه تنشهای فزاینده با چین و کره شمالی در حال تقویت نیروهای خود هستند.
نظرات