در سفر عراقچی به قطر درباره مذاکره با آمریکا چه مطرح شد؟
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه در سفر عراقچی به قطر در خصوص مذاکره با آمریکا صحبت خاصی مطرح نشد.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود گفت: جلسه امروز را با تبریک ایام دهه فجر که مصادف شده است با اعیاد شعبانیه آغاز میکنیم. ولادت حضرت ابوالفضل العباس و روز جانباز را به همهی جانبازان تبرک عرض میکنم به بزرگی و متانت و صبر آنها در مقابل زخمها و جنایاتهای دشمن ادای احترام میکنم.
وی گفت: سفیر وزیر امور خارجه به افغانستان و سفر ایشان به قطر، اجلاس وزیران اتحادیه اوراسیا با حضور معاون اول رئیسجمهور از جمله مواردی بود که این چند روز انجام شد و در جریان آن هستید.
بقایی در رابطه با برنامه وزارت خارجه در رابطه با توسعه روابط با افغانستان گفت: سفر وزیر امور خارجه به افغانستان را باید در چارچوب مسیری ببینیم که در این چهار سال اخیر انجام شده است و در راستای تداوم روابط ایران و افغانستان است. این سفر در مسیر روند طبیعی روابط سه چهار سال اخیر اتفاق افتاد. ما اشتراکات زیادی با آنان داریم و امیدواریم این اشتراکات مبنایی باشد برای حل مشکلات و مسائلی که با افغانستان داریم؛ مانند مسائل حقآبه که لاجرم باید در چارچوب دیپلماتیک حل شود.
وی ادامه داد: میدانید که مراودات ما با حکومت سرپرستی افغانستان وجود داشته و امیدواریم این سفر گامی مهم در این فرآیند باشد هم از جهت رفع نگرانیها و هم استفاده از ظرفیتها برای گسترش روابط. این سفر فقط سیاسی نبود و گروه بزرگ تجاری و اقتصادی آقای وزیر را همراهی کردند و دیدار خوبی با وزیر صنعت این کشور انجام گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در رابطه با موضوع آب نگرانی ما خیلی صریح مطرح شد، گفت: تمام مقامات افغانستان تأکید داشتتد که حتی با بدون وجود معاهده شرعا و اخلاقا خودشان را متضمن به تأمین حق آبه ایران میدانند. در خصوص امنیت مرزی هم صحبت های خوبی مطرح شد در رابطه با مهاجران افعانستان هم صحبتهایی شده است در این موضوع شکی نیست کسانی که بدون مجوز در کشور حضور دارند باید به کشور خودشان برگردند. در اینجا جا دارد که از جامعه بینالمللی درخواست کنم به ویژه کمیساریای پناهندگان که به وظایف خود عمل کنند.
بقایی با اشاره به سفر وزیر خارجه کشورمان به دوحه و اینکه آیا در خصوص مذاکره با آمریکا صحبت خاصی مطرح شد، ادامه داد: سفر آقای عراقچی به دوحه در چارچوب روابط دیپلماتیکی است که با قطر داشتیم ما به طور منظم با قطر مشورت داریم این سفر دوجانبه بود در عین حال فرصتی برای دیدار وزیر خارجه با مسئولان ارشد حماس در این کشور فراهم کرد و گفتگویی هم در رابطه آخرین تحولات فلسطین داشتند. در رابطه با موضوع دیگری صحبت خاصی مطرح نشد.
وی در خصوص سفر نتانیاهو به آمریکا و اینکه چه پیامدهایی میتواند داشته باشد، گفت: این سفر طبق برنامهریزی قبلی خواهد بود، ما سعی میکنیم بر موضوعات و مسائل خودمان متمرکز باشیم و در عین حال بازتابهایی که ممکن است در رابطه با تحولات منطقه و بینالمللی داشته باشد را رصد خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره برگزاری اجلاس سران همکاری اقتصادی اکو در تهران، گفت: این اجلاس در سطح معانین وزاری خارجه است و در ادامه اجلاس وزراتی که در مشهد بود که پیگیری هم پیگیری مصوبات اجلاس مشهد و موضوعات جدید است. بنابراین یک اجلاس تخصصی است که قاعدتا نشستهایی با مقامات کشور ما خواهد داشت.
وی در مورد تحولا سوریه گفت: آقای عراقچی گفتند که هر دولتی مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ماست. ما تحولات را با دقت رصد میکنیم و امیداورم این دوره انتقالی منجر به تشکیل یک حکومت فراگیر شود که نماینده تمام اقشار سوریه باشد ما از هر فرصتی برای بیان نقطه نطرت خود استفاده میکنیم.
بقایی در ادامه در خصوص سفر دستیار ویژه نخستوزیر آذربایجان به تهران گفت: بعد از سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به باکو این سفر انجام شد. ایشان دیدارهایی خوبی داشتند و با مقاهای ارشد کشورمان رایزنی کردند. امیدواریم این رفت و آمدها شروعی برای درک بهتر و متقابل از نگرانیهای مشترک در همه حوزهها باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با موضوع بریکس گفت: این سازمان بر اساس نیاز کشورهای عضو برای همکاری اقتصادی ایجاد شده است و با کمک به نگاه چندجانبه گرایی در سطح بین المللی رئیس دورهای بریکس و رئیس قبلی هم موضع خود را در رابطه با مقابله با سلطه دلار اعلام کردند. موضوع استفاده و تنوع بخشی در مراودات کشورهای عضو بریکس همیشه در دستور کار بوده است در خصوص دلار هم شاید هیچکس به اندازه خود آمریکا باعث ضرر به آن نشده است.
بقایی در رابطه با شایعات مبنی بر اینکه چمدانهای پول از ایران به لبنان منتقل میشود، تصریح کرد: این خبرسازی شرورانه رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از بازسازی لبنان است.
وی در رابطه با عدم اظهارنظر آمریکا در رابطه با وضعیت حقوق بشری ایران و اینکه آمریکا سعی دارد چراغ سبزی به ایران نشان دهد، تصریح کرد: حقیقتا ما چراغی ندیدم. گزارش دورهای کشورها که در زمانهای مشخص درباره حقوق بشر در مورد کشورها ارائه میشود. هیئت آمریکایی تصمیم گرفتند در خصوص حقوق بشر راجع به دوازده کشور اعلام موضوع نکنند.
بقایی در خصوص کمکهای مالی آمریکا به برخی جریانات و کشورها، عنوان کرد: آمریکاییها هم خودشان گفتند، آمریکا صندوق خیریه نیست. این کمکها صدقه نیست اینها دستمزدی است که اینها به ارائهدهندگان این خدمات پرداخت میکنند این نشان روشنی از دولت بایدن بود که سعی داشتند در امور داخلی ایران دخالت کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره جایگاه ایران در معادلات منطقهای افغانستان اظهار کرد: جایگاه ما روشن است و با وقوف به این امر مهم که امنیت مهم و تاثیرگذار است، برای ما مهم است که چه در افغانستان میگذرد. در رابطه با سازکاهای منطقهای با توجه به محاسبه سود و زیان و منافع ملی خودمان و همکاری با این سازوکارها تصمیم میگیریم.
بقایی در مورد انتخاب سفرای آینده ایران در سوریه و چین گفت: پیش از این افراد دیگری مطرح میشدند در حال حاضر افرادی دیگری در نظر هستند. اسامی منتشرشده دربارهٔ سفرای احتمالیِ ایران در مسکو و پکن صرفاً در حد گمانهزنی است و در صورت تعیین سفیر در هر کشوری، وزارت خارجه رسماً آن را اعلام میکند. روند انتخاب سفرا مشخص است به محض اینکه قطعی شود اعلام میکنیم و در حال انتخاب سفرا هستیم. کمااینکه در لندن و برلین که سفرا انتخاب شدند، اطلاعرسانی کردیم و کشورها در جریان هستند.
وی در رابطه با تامین امنیت در منطقه قفقاز جنوبی به ویژه مسائل میان ارمنستان و آذربایجان گفت: امنیت قفقاز برای ما اهمیت دارد. ما با هر دو کشور روابط خوبی داریم، رفت و آمدهای دیپلماتیک و دوجانبه وجود دارد. اعلام کردیم و بازهم تأکید میکنیم که حاضر به کمک برای تأمین امنیت در قفقاز جنوبی هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا ایران نماینده رییسجمهور در امور افغانستان را معرفی خواهد کرد، تصریح کرد: نماینده رئیس جمهور در کشورهای دیگر سفیر ما هستند که ما سرپرست مشخص در افعانستان هستیم. آن خبری که در رابطه با عنوان یکی از همکاران ما مشخص شد، آقای اشرفزاده بودند که سرپرست ادراه کل ذیربط در وزارت خارجه هستند و این یک اشتباه بود. گفتوگوهایی که در سفر انجام شد، خوب بود. در عین حال که کوتاه بود دیدارهای خوبی انجام شد، این سفر فرصت خوبی برای آشنایی فعالان اقتصادی بود. ما این سفر را گامی در یک برآیند میدانیم و امیدواریم این سفر گامی باید برای ادامه همکاری با افغانستان باشد.
بقایی درباره بازداشت حکیماللهی گفت: این ادعا بیاساس است. کلا مجموعه اقداماتی که ظرف هفتههای اخبر توسط سوئد شاهدش بودیم و برخی تصمیم گیری ها اعمال نفود طرف های ثالث است که نفعی برای ما و سوید نمیخواهند. وظیفه ذاتی ما حمایت از اتباع ایران است، ایشان جرمی مرتکب نشده و این اقدام سازگار نیست. ما مراتب اعتراض خود را اعلام کردیم. همین دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد. مقررات و قوانین ناظر رعایت نشده و خانواده ایشان و دیپلمات ها با ایشان دیدار داشته باشند. امیدواریم در این خصوص ابتکاری که ایجاد کننده رابطه بین مردم و مردم است اسیب نبیند.
بقایی در مورد اظهارات گروسی و گوترش در حاشیه اجلاس داووس در مورد موضوعات هستهای ایران که گفته بودند ایران باید مشکل خود را با آمریکا حل کند، گفت: آژانس انرژی اتمی یک نهاد فتی است و رسالت مشخص در چارچوب توافقات ذیربط است. ما همواره افراد آژانس را دعوت کردیم که پایبند به اصول فنی خودشان این رویکرد هم به اعتبار آژانس آسیب میرساند هم جایگاه دبیر کل را برای ایفای وظایف دچار مشکل میکند. ما بازهم تأکید میکنیم که رئیس آژانس فعالیتهاو سخنان خود را به روند های فنی آژانس معطوف کند.
سخنکوی وزارت امور خارجه درباره سفارت ایران در سوریه گفت: برای بازگشاییسفارت خانهها زمینههایی لازم است که باید انجام شود. هم از لحاظ سیاسی و امنیت سفارتخانهها باید این موارد رعایت شود.
بقایی در مورد مذاکرات و سخنان اسلامی در شب گذشته، عنوان کرد: در مورد گفتوگو و مذاکره بیش از حد صحبت شدهاست اگر زمانی ما اطمینان حاصل کنید که اگر بتوانیم منافع ملت و مردم ایران را با مذاکره تأمین کنیم، حتما این کار را انجام خواهیم داد. ما برای مذاکره التماس نمیکنیم و مواضع ما کاملا مشخص شده است که بارها در این خصوص صحبت شده است.
وی درباره تحریم شرکت نفت صبرستان و تحولات این کشور گفت: موضع ما این است که امور داخلی کشورها دخالت نمیکنیم. ما به عنوان یکی از کشورهایی که از ناحیه تحریم های غیر قانونی آسیب دیدیم میدانیم که تحریم برای ابراز فشار به کشورها است. آن را مردود میدانیم و این تحریمها را نقض قوانین بین المللی و حقوق بشر است.
بقایی در خصوص سفر رییس مجلس عراق به تهران، عنوان کرد: رئیس مجلس عراق در تهران حضور دارند این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی است و دیدارهایی با رئیس مجلس و رئیس جمهور و ریاست قوه قضاییه خواهد داشت و این سفر در چارچوب روابط خوب میان ایران و عراق صورت گرفته است که در خصوص تحولات منطقه ام مشورت خواهد شد.
وی تاکید کرد: آتش بس در غزه جنایات و کشتار در کرانه باختری ادامه دارد همانطور که گزارشگران بین المللی گفتد گویا قرار است این کشتار در کرانه باختری تکرار شود کشورهای منطقه باید نسبت به این موضوعات تح کان بیشتری داشته باشند همین دیروز مجمعی از ساختمان ها را در جنین مورد هدف قرار داند جامعه بین الملل نباید اجازه دهند جنایات و کشتار طبیعی شود و نباید گذاشت روندی که در دیوان بین المللی صورت گرفته است باید ادامه پیداکند. ما حضور نیروهای نطامی بیگانه در منطقه را به هیچ عنوان در جهت ثبات و امنیت منطقه نمیدانیم و موضع ما در این خصوص ثابت است.
بقایی در رابطه با برقراری روابط با سوریه و میانجیگری قطر و امارات بیان کرد: برقراری روابط تابع مجموع ملاحظاتی است و نیاز متد پیش زمینههایی است که ما با رصد تحولات در خصوص آن تصمیم می.گیریم اینکه کشورهای دوست ما بخواهند پیامهایی را میان ما و سوریه تبادل کنند امری طبیعی است ما در حال بررسی هستیم که تصمیم ما در این مورد تصمیم سنجیده باشد.
در مورد دستاوردهای وزرات امور خارجه پس از انقلاب میشود،ساعتها صحبت کرد. اگر بخواهم خلاصه بگوییم سیاست خارجی ایران بر مبنای اصول انقلاب و بر مبنای سه اصل، عزت،حکمت و مصلحت برای تأمین و حفط منافع ایران فعال بوده است و در طول دولت چهاردهم در چند ماه اخیر تلاشهای صورت گرفت در جهت امنیت ایران و جلوگیری از درگیریهای منطقه صورت گرفت سیاست همسایگی، سیاستی است که از پیش در نظر دولتهای ایران بوده است و این موضوعات پیگیری میشود. علیرغم همه چالشهای امنیتی که در منطقه داشتم، باعث توقف ما نشد. از دیگر دستاور این سالها استفاده از ظرفیت های چند جانبه و منطقه در جهت پیشبرد اهداف کشور بوده است.
نظرات