گزارش میدانی «تجارتنیوز» از افزایش نرخ کرایه تاکسیها:
حذف برچسب قیمت کرایه تاکسی و نبود نظارت، دلایل اصلی افزایش نرخ است
سه سال است که کرایه تاکسیها در طول سال چند بار افزایش پیدا میکند
راننده یک تاکسی به تجارتنیوز میگوید: نرخ همه مایحتاج مردم روزانه افزایش پیدا میکند اما مردم انتظار دارند کرایهها سالی یک بار زیاد شود. اصلاً چنین چیزی امکان ندارد. ما علاوه بر هزینههای معیشت باید هزینههای استهلاک خودرو را هم پرداخت کنیم.
امروز شنبه 13 بهمن 1403 تاکسیها اقدام به افزایش کرایههای خود کردهاند. آنها در پاسخ به اعتراض مسافران، به افزایش قیمت دلار اشاره میکنند و میگویند: «چرا به این چیزها اعتراض نمیکنید؟ همه کالاها گران شدهاند، ما هم در این مملکت زندگی میکنیم و هزینههای زندگیمان افزایش پیدا کرده. اضافه شدن پنج یا ۱۰ هزار تومان به مبلغ کرایه، صدمهای به شما نمیزند اما برای ما یعنی تامین بخشی از هزینههای استهلاک خودرو.»
نکته درخور توجه اما حذف برچسب قیمت کرایه تاکسی طی دو سال اخیر است؛ از همین روست که رانندگان هر زمان که احساس میکنند هزینههایشان با مخارجشان همخوانی ندارد دست به افزایش قیمت میزنند. در سالهای گذشته اصل بر این بود که نرخ وسایل حملونقل عمومی سالی یک بار افزایش پیدا میکرد اما از سال 1401 تاکنون این افزایش قیمت، تا سه بار در سال هم اتفاق میافتد و هیچ نظارتی نیز بر آن صورت نمیگیرد.
مشکل مردم افزایش ۵ هزار تومان کرایه نیست
حجت نوری، راننده تاکسی خط میرداماد، در پاسخ به سوال تجارتنیوز درباره دلایل افزایش ناگهانی قیمت کرایه میگوید: «الان مشکل مردم همین پنج هزار تومان است؟ همه چیز گران شده. تورم به ما هم فشار میآورد، باید بتوانیم بین درآمد و مخارج خود هماهنگی برقرار کنیم. قطعات ماشین گران شده... هزینههای معیشت بالا رفته... مغازهدارها و تولیدکنندههای مواد غذایی میتوانند بی قاعده و قانون نرخهایشان را بالا ببرند اما نوبت به راننده تاکسی که میرسد همه اعتراض میکنند.»
او ادامه میدهد: «نرخ همه مایحتاج مردم روزانه افزایش پیدا میکند اما مردم انتظار دارند کرایهها سالی یک بار زیاد شود. اصلاً چنین چیزی امکان ندارد. ما علاوه بر هزینههای معیشت باید هزینههای استهلاک خودرو را هم پرداخت کنیم. تمام اینها باعث میشود رانندگان تاکسی تحت فشار قرار بگیرند.»
تاکسیداران رغبتی به کار در خطوط ندارند
علی یکی دیگر از رانندگان تاکسی خط سیدخندان-تجریش به تجارتنیوز میگوید: «مبلغی که اکثر رانندگان به کرایههای خود اضافه کردهاند پنج هزار تومان است، شما این را مقایسه کنید با افزایش قیمت کالاهای اساسی، قطعات ماشین و... چرا این افزایش باید باعث اعتراض شود؟»
او در پاسخ به این سوال که دلیل حذف برچسب نرخ کرایه از سوی تاکسیرانی چه بوده است توضیح میدهد: «دلیلش را باید از شرکت تاکسیرانی بپرسید اما آنها هم میدانند که حفظ یک نرخ در طول سال با توجه به تورم موجود در جامعه امکانپذیر نیست. مسافرانی که میگویند افزایش نرخ این موقع سال هیچ توجیهی ندارد باید به این فکر کنند که افزایش تورم روزانه هم هیچ توجیهی ندارد و این مشکلی است که همه ما با آن دست به گریبان هستیم.»
تمام بار تورم روی دوش کارگران است
حسین یکی از مسافران نیز دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «مساله اینجاست که هیچ نظارتی بر نرخ کرایههای حملونقل عمومی نمیشود. از دو سه سال پیش تاکنون افزایش چندباره نرخ کرایه تاکسیها به یک بدعت تبدیل شده است. وقتی هم برای ثبت شکایت با تاکسیرانی تماس میگیریم هیچکس پاسخگو نیست.»
او میافزاید: «البته رانندگان تاکسی هم حق دارند با وجود تورم روزانه در کشور بخواهند بین خرج و دخلشان تعادل برقرار کنند اما سوال اینجاست که قشر کارگر چگونه باید به این مهم دست پیدا کند؟ حقوق کارگر یک بار در سال افزایش پیدا میکند و تمام. هیچکس هم پاسخگوی اعتراض کارگران نیست.»
حسین ادامه میدهد: «هزینه زندگی در شهری مثل تهران سر به فلک کشیده و حقوق کارگران تنها کفاف پنج تا 10 روز از ماه را میدهد و البته هیچ راهکاری هم جز کار کردن در چند شیفت متوالی وجود ندارد.»
شرکت تاکسیرانی پاسخی نداد
در ادامه این گزارش، تجارتنیوز بارها با شرکت تاکسیرانی تماس گرفت تا شاید نظر مسئولان را هم در این گزارش بگنجاند اما متاسفانه هیچکس پاسخگو نبود. در واقع هنوز معلوم نیست این افزایش نرخ که از امروز اتفاق افتاده با نظارت این سازمان بوده یا رانندههای تاکسی، خودجوش اقدام به افزایش نرخها کردهاند.
نظرات