برای اینکه بتوان با استفاده از تحلیل تکنیکال، بهترین تصمیمات را در خصوص معاملات اتخاذ کرد و در نتیجه آن، عملکرد بهتری در بازارهای مالی داشت، لازم است تا در مورد چگونگی استفاده از اندیکاتورهای مختلف در تحلیل تکنیکال اطلاعات کسب کرد. معاملهگران و سرمایه گذاران زیادی از اندیکاتورها برای بررسی موقعیت ورود به معاملات و خروج از آنها استفاده میکنند.
اندیکاتورها همچنین به افراد در ساخت استراتژیهای معاملاتی بهینه کمک میکنند و به وسیله آنها میتوانند درک بهتری از بازار داشته باشند.
اندیکاتور چیست؟
اندیکاتورها از اصلیترین ابزارهای تحلیل تکنیکال به شمار میروند و اطلاعات زیادی را در مورد وضعیت روند یک دارایی در اختیار معاملهگر قرار میدهند و همچنین به معاملهگران در پیشبینی روند قیمتی در بازارهای مالی کمک میکنند. هر اندیکاتور در تحلیل تکنیکال نیز روش استفاده و تحلیل خاص خود را دارد.
در ادامه قصد داریم تا با برخی از مهمترین و متداولترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال آشنا شویم.
اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average)
اندیکاتور میانگین متحرک در واقع میانگینی از قیمتها در یک بازه زمانی مشخص است و به تشخیص جهت حرکت روند و شناسایی نواحی مهم حمایتی و مقاومتی کمک میکند. این اندیکاتور به عنوان مثال میانگین قیمت را در دورههای ۲۰، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و … روزه نشان میدهد و دو نوع ساده (SMA) و نمایی (EMA) دارد. همچنین میتوان دو یا چند میانگین متحرک را به صورت ترکیبی نیز استفاده کرد، به عنوان مثال برخی افراد از برخورد دو اندیکاتور SMA کوتاه مدت و بلند مدت، برای شناسایی نقاط بهینه ورود و خروج معاملاتی خود استفاده میکنند.
اندیکاتور فیبوناچی (Fibonacci)
این نوع اندیکاتورها بر اساس سری اعداد فیبوناچی عمل میکنند و درصدهای مهمی را روی نمودار قیمت نشان میدهند که با استفاده از آنها میتوان سطوح حمایت و مقاومت را شناسایی کرد.
اندیکاتور مکدی (MACD)
اندیکاتور MACD از جمله متداولترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال به شمار میرود. این اندیکاتور از دو خط مکدی و سیگنال و یک خط هیستوگرام تشکیل شده است. تحلیلگران میتوانند برای تشخیص میزان قدرت صعود یا نزول قیمت و همچنین پیش بینی نقاط بازگشت روند، از این اندیکاتور استفاده کنند.
اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Bands)
اندیکاتور باند بولینگر بر مبنای میانگین متحرک بوده و از سه خط تشکیل شده است: خط میانی یک میانگین متحرک ساده است، خط بالا و پایین به میزان دو انحراف معیار از خط میانی فاصله دارند و بر روی نمودار قیمت اضافه میشوند. تحلیلگران از اندیکاتور باند بولینگر نیز برای پیشبینی روند آتی قیمتی و شناسایی نواحی حمایتی و مقاومتی استفاده میکنند.
اسیلاتور شاخص قدرت نسبی (RSI)
شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index) یک اسیلاتور است که در قسمت پایین نمودار قیمتی و در محدوده ای بین صفر تا صد حرکت میکند و قدرت نسبی فروشندگان و خریداران بازار را نمایش میدهد. این شاخص با توجه به عمق و زمان نفوذ خود به مناطق اشباع خرید یا فروش، سیگنالهای خرید یا فروش صادر میکند.
اندیکاتور VWAP
اندیکاتور VWAP به محاسبه میانگین قیمت هر دارایی در بازههای زمانی مختلف میپردازد و با اعمال حجم معاملات در محاسبات خود، باعث میشود تا معاملهگران امکان شناسایی نقاط ورود و خروج بهینه را داشته باشند.
لازم به ذکر است که در تحلیل نمودارهای قیمتی نباید تنها به اندیکاتور VWAP اکتفا کرد، به این دلیل که در صورت افزایش یا کاهش سریع قیمتها، اندیکاتور VWAP به خوبی امکان توصیف شرایط را ندارد.
اندیکاتور ایچیموکو (Ichimoku)
اندیکاتور ایچیموکو این امکان را به تحلیلگران میدهد تا با یک نگاه، بتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را از نمودار قیمت دریافت کنند. یکی از اطلاعات مهمی که این اندیکاتور برای تحلیلگران فراهم میکند، سطوح حمایت و مقاومت معتبر است. این اندیکاتور از ۵ المان مختلف شامل تنکانسن، کیجونسن، چیکو اسپن، سنکو ای و سنکو بی تشکیل شده است.
اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic)
اندیکاتور استوکاستیک یک اندیکاتور نوساننما است که منطقه اشباع خرید، خنثی و اشباع فروش را شناسایی کرده و سیگنال خرید و فروش خود را صادر میکند. استفاده از این اندیکاتور اغلب برای بازارهای رنج یا بدون روند مناسب است.
در انتها میتوان گفت که اندیکاتورها به تنهایی نباید مبنای خرید و فروش قرار گیرند و نیاز است که به مفاهیمی همچون حمایت و مقاومت، قدرت خریدار و فروشنده و … نیز در هنگام انجام معاملات توجه کرد. هر کدام از اندیکاتورها اطلاعات و دادههای خاصی را برای ما فراهم میکنند و شناخت اندیکاتورها و کاربرد آنها تنها بخش کوچکی از تحلیل تکنیکال است که میتواند به افراد در مسیر رسیدن به معاملات بهینه کمک کند.