کد مطلب: ۵۷۹۳۲۸

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

دلایل کمبود گاز در کشور چیست؟ / چرا نباید از مازوت استفاده کنیم؟

دلایل کمبود گاز در کشور چیست؟ / چرا نباید از مازوت استفاده کنیم؟

با وجود این که ایران سومین تولیدکننده گاز در جهان است اما وزیر جدید نفت اعلام کرد که زمستان امسال با کبود گاز مواجهیم و این گزاره، گمانه‌هایی درباره استفاده دوباره از مازوت را مطرح کرد. هاشم اورعی می‌گوید به دلیل کمبود بودجه و دانش فنی نمی‌توانیم از منابع گازی خود استفاده کنیم و دلیل کمبود گاز هم همین است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، با سردتر شدن هوا و رسیدن شش ماه دوم سال، زمزمه‌های کمبود گاز هم شروع شده بود تا این که چند روز پیش، وزیر جدید نفت گفت: «امسال در فصل سرما، روزی تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز داریم.»

البته از آن‌جایی که برخی از نیروگاه‌های تولید برق ما هم از گاز تغذیه می‌کردند این گمانه که احتمالا یک از دلایل خاموشی‌های اخیر کمبود گاز است هم زده می‌شد.

سال پیش هم ابتدا زمزمه‌ استفاده از مازوت که سوختی ارزان و قابل دسترس برای نیروگاه‌ها است، مطرح شد که ابتدا رد و در نهایت تایید شد و حالا با توجه به صحبت‌های اخیر وزیر نفت دولت سیزدهم مبنی بر کمبود گاز احتمالا امسال هم از مازوت استفاده شود. هاشم اورعی، استاد تمام دانشگاه شریف در همین باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: سال‌هاست در وزارت نیرو سرمایه‌گذاری‌های کلان شده تا مجبور نشویم از گازوییل و مازوت استفاده کنیم. اصلا به همین دلیل هم از گاز برای سوخت استفاده می‌کنیم و این روش در دنیا هم انجام شده است.

چرا نباید از مازوت و گازوییل استفاده کنیم؟

اورعی ادامه می‌دهد: این که ما به دلیل کمبود گاز به روش‌های قبلی انرژی تولید کنیم، غلط است.

مشکل کمبود گاز به تازگی و در حالی مطرح شده که بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت قبلی وعده داد بود که زمستان امسال ۵۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده می‌شود.

اورعی، مخالف استفاده دوباره سوخت مایع است و ابتدا برای مخالفتش، دلایل اقتصادی برمی‌شمارد: مازوت را نمی‌توان از طریق لوله منتقل کرد و ناوگان حمل و نقل ما اجازه استفاده زیاد از مازوت را نمی‎دهد و استفاده از مازوت تنها زمانی توجیه اقتصادی دارد که برای مدت کوتاه مانند دو یا سه روز باشد زیرا در وهله اول امکان استفاده از آن را نداریم.

استاد تمام دانشگاه شریف دلیل دیگری هم برای مخالفت خود دارد: زمستان پارسال از مازوت استفاده کردیم و بسیاری از شهرها با مشکل مواجه شدند. این مشکل سال پیش چنان جدی شده بود که در برخی از شهرها، دادستان فرمان بسته شدن نیروگاه‌ها را داد و بسیاری به دلیل آلودگی جان دادند.

او می‌افزاید: استفاده از گازوییل هم به دلایل اقتصادی منطقی نیست. اگر از گازوییل برق مصرف کنیم، هر کیلووات برق، حدود سه هزار تومان تمام می‌شود و وزارت نیرو مجبور است با توجه به وضعیت معیشت مردم، این انرژی را با قیمت بسیار پایین‌تر به مشترکان بفروشد. به جز این موضوع، اصلا ما کمبود گازوییل هم داریم.

چرا سومین تولید‌کننده گاز جهان، مشکل گاز دارد؟

ایران یکی از غنی‌ترین منابع گاز جهان است و پس از ایالات متحده آمریکا و روسیه، سومین تولیدکننده بزرگِ گاز در جهان است پس چنین کشوری چگونه با کمبود گاز مواجه می‌شود؟ استاد تمام دانشگاه شریف بیان می‌کند: درست است که ما منابع گازی زیادی داریم اما این منابع در دسترس ما نیستند و ما نه تنها بودجه کافی نداریم، نمی‎‌توانیم سرمایه‌گذار خارجی جذب کنیم. شرکت‌های بزرگی که سرمایه کافی و دانش استخراخ گاز دارند هم به دلیل بر هم بخوردن برجام از ایران رفته‌اند و حالا ما در استخراج گاز مشکل داریم.

اقتصاد انرژی چه نقشی در این آشفتگی دارد؟

اورعی نسبت به سیاست‌های وزارت نیرو هم معترض است: اقتصاد انرژی در کشور ما به هم ریخته است و مجبوریم به دلیل شرایط سخت مردم حدود ۹۰ درصد یارانه به انرژی اختصاص دهیم، برای همین هم برنامه‌ریزی برای ما سخت می‌شود.

این مشکل در حالی مطرح می‌شود که وزیر قبلی نفت چندی پیش گفته بود مصرف انرژی ایران در یکسال اخیر ۱۲ درصد بیشتر شده اما این رقم در تهران به ۱۵ درصد می‌رسد.

هاشم اورعی توضیح می‌دهد: هر ساله حدود ۱۵ درصد افزایش مصرف داشته‌ایم اما این افزایش مصرف منجر به پیشرفت اقتصاد کشور نشده و به دلیل عدم سرمایه‌گذاری و عدم اکتشاف منابع جدید، تقاضای کشور از مقدار عرضه بیشتر شده است.

بنابراین دلیل کمبود گاز در سومین تولیدکننده گاز در جهان نبود بودجه و دانش کافی برای استخراج گاز است و احتمالا دلیل استفاده از سوخت‌های مایع ارزان که موجب آلودگی هوا و بیماری‌ مردم می‌شود هم استفاده از همین مازوت است و همه این‌ها در حالی است که انگشت اتهام مسولان کشور طبق معمول مردم را نشانه می‌گیرد مثلا وزیر نیروی پیشین گفته بود: گاز کمبود ندارد، مشکل اصلی در الگوی مصرف گاز است.

برای مطالعه بیشتر در همین باره، گزارش « سه دهه فرصت، ۱۰ تریلیون دلار ثروت » را هم بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    کسانی که میگفتن تحریمها اثر ندارن دستهاشونو ببرن بالا !

    • #وطن#آزادی#ایران

      کسایی که میگن ما خود کفا هستیم و نمیخوان قبول کنن که ایران از لحاظ دانش از دنیا عقب هستیم ، دستا بالا!!!
      اگه دانش داریم چرا نمیتونیم گاز استخراج کنیم و باید داتشمندان و کارشناسای خارجی بیان کار انجام بدن؟؟!!
      در حالی که سومین تولید کننده و یکی از کشورهایی هستیم که بیشترین منابع گاز رو داریم؟!!!! فقط ادعا!!!!

    • ناشناس

      قانع کننده نبود

  • ناشناس

    این کلمه استاد تمام رو چندبار به کار بردید؟ به خدا فهمیدیم کارشناستون استاد هست

  • ناشناس

    بیچاره مردم. امسال هم ریه هاشون نابود میشه. البته اگر تا الان باکرونا نابود نشده باشه

  • ف

    نمی شه یه خورده تلاش کنید نمی شه جوانهای دانشجو را به کار ببرید و دانش ان را پیدا کنید .یه کم دلتون بسوزه به حال این مملکت

  • ناشناس

    یاد جمله ای افتادم که یکی گفته بود …
    اگر مدیریت صحرا را به یک دولت بی کفایت بدهید در حدود ۵ سال دیگر با کمبود شن مواجه می شوید…
    علی برکت الله…..

  • ناشناس

    نتیجه سر ناسازگاری داشتن با جهان و دم از خودکفایی زدن همین است که مردم یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان باید در سطل زباله دنبال غذا بگردد کشور ما مثل خونه ای هست که همه نوع مواد اولیه برای تهیه خوراک توی اون به وفور پیئا میشه ولی پدر خانواده چون توان استفاده از آنها را ندارد به9 افراد خانه توصیه میکند که با نون خالی خودشون رو سیر کننئ

  • ناشناس

    البته باید گفت بلائی است که دولت غربگرا توسط شرکتهای خارجی بر سر ما آوردند

  • ناشناس

    شما ایرانیا که همش شعار میدین از نطر للمی در دنیا خیلی بالاییم اونوقت توانایی بدیهی ترین علوم رو ندارین. دروغ دروغ دروغ

  • ناشناس

    شما باور میکنید؟ یک استاد دانشگاه اونم دانشگاه شریف بگه ما دانش نداریم؟اگه ایران شده سوم جهان برای گاز سوم تو چی شده ؟ تو تولیده گاز درسته؟ پس اگه این مقدار گاز تولید شده پولش کجا رفته ؟ رفته تو جیبه من و شما ؟ یا رفته توی جیب اونایی که امروز دانش فنی جوانان و دانشگاهی های مارو به سفره گرفتند؟ ما بدون شک یکی از بهترین کشورها در زمینه ی تحصیل هستیم که مردممون به درس خوندن علاقه دارند و به تحصیلات دانشگاهی توجه میکنند. اما وقتی سرمایه های این کشور رو فروختید و هزینه شو صرفه همین دانشجوها نکردید لطفا بهانه ی نداشتن دانش فنی نگیرید . این مردم فهیم هستند مارو مسخره نکنید

  • محمد

    کمبود بودجه تحریم