به گزارش تجارتنیوز، اگرچه بازار خودروی کشور به تبعیت از مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از دیروز تعطیل شده اما بررسی وضعیت قیمتها در بازه زمانی دو هفته اخیر نشان میدهد که قیمتها در این بازار همچنان روند صعودی دارد و نشانهای از ثبات در بازار به چشم نمیخورد؛ حتی طی دیروز و امروز در فضای مجازی قیمتها مجدداً دستخوش تغییر شده است.
به این ترتیب قیمت خودروهای پر تیراژ گروه پژو نسبت به دو هفته قبل بطور میانگین حدود ۲۰ میلیون افزایش یافت؛ است به طوری که پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که در ۹ مرداد ماه ۲۲۵ میلیون تومان معامله میشد به ۲۴۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ از ۲۶۶ میلیون تومان به ۲۹۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک از ۳۹۵ میلیون تومان به ۴۱۵ میلیون تومان و پژو ۴۰۵ GLX از ۲۱۶ میلیون تومان به ۲۲۵ میلیون تومان رسیده است.
سمند LX معمولی نیز از ۲۱۸ میلیون تومان به ۲۳۷ میلیون تومان صعود کرده است؛ اما قیمت رانا پلاس بیشتر از سایر خودروها دستخوش افزایش شده به طوری که با رشد ۳۷ میلیون تومانی تنها در ۲ هفته از ۲۳۳ میلیون تومان به ۲۷۰ میلیون تومان رسیده است.
قیمت دنا معمولی نیز طی دو هفته از ۳۰۰ میلیون تومان به ۳۲۰ میلیون تومان، پراید ۱۱۱ از ۱۳۹ میلیون تومان به ۱۴۷ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ از ۱۲۶ میلیون تومان به ۱۳۵ میلیون تومان و ساینا از ۱۴۷ میلیون تومان به ۱۵۵ میلیون تومان رسیده است.
همچنین قیمت تیبا از ۱۳۵ میلیون تومان به ۱۵۴ میلیون تومان و تیبا ۲ از ۱۴۰ میلیون تومان به ۱۴۶ میلیون تومان رسیده است.
قیمت کوییک دندهای نیز که طی ماههای گذشته یکی از باثبات ترین ها در بازار خودرو بود متأثر از این هیجانات، رشد ۱۱ میلیونی یافته و از ۱۵۸ میلیون تومان به ۱۶۹ میلیون تومان رسیده است.
برنامه دولت جدید برای ساماندهی بازار خودرو چیست؟
اگرچه مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعه سازان دلیل افزایش بی رویه قیمت خودروها در بازار را ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه و مشکلات عرضه خودروسازان میداند اما فعالان بازار، جو روانی غالب، افزایش نرخ دلار و مشخص نبودن سیاست در بازار خودرو را که زمینه را برای نقش آفرینی دلالان و قیمت سازی در فضای مجازی مهیا کرده، عامل اصلی این افزایش معرفی میکنند.
به گفته فعالان بازار، ماه جاری ماه بی ثباتی بازار خودرو بوده است و خودروها به دلخواه دلالان قیمت گذاری شده است و همین موضوع مصرف کننده واقعی را از بازار خارج کرده است.
وضعیت فعلی بازار خودرو در حالی است که به صورت عرف، تابستان، فصل رونق خرید و فروش خودرو است و اغلب مصرف کنندگان در این فصل به دنبال خرید خودرو هستند؛ اما با شرایط فعلی خریدار واقعی توان حضور در بازار را ندارند.
قیمت گذاری دستوری خودرو، سالهاست به پاشنه آشیل صنعت تبدیل شده و در حالی که خودروسازان ناچارند از قیمتهای دستوری شورای رقابت برای خودروهای پرتیراژ تبعیت کنند، همین خودروها با حاشیه سود بالا توسط دلالان به مردم فروخته میشود و سود اصلی به جیب آنها میرود.
مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعه سازان گفت: در حال حاصر رانت بین قیمت کارخانه و بازار ۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ کسانی که این رانت را در دست دارند مسلماً اجازه نمیدهند قیمت خودرو کاهشی شود و یا بازار به ثبات برسد. شبکههایی هستند که بازار را مدیریت میکنند. هر چقدر قیمت در کارخانه بالا میرود قیمت در بازار خارج از تصور بالا میرود. به نظر میرسد این شبکهها برای خودشان حاشیه سودی را تعریف کردهاند که در هر صورت باید این حاشیه سود را حفظ کنند.
رسول سلیمانی، کارشناس صنعت خودرو نیز با بیان اینکه تولید خودرو در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۶، ۴۳ درصد کاهش یافته، گفته «فرایند معیوب تولید و عرضه در صنعت خودرو طی این سالها فقط به نفع دلال و واسطه بوده است.»
به گفته وی، میزان تولید خودرو در سال ۹۶ حدود ۱.۶ میلیون دستگاه بود که این میزان در سال ۹۹ به ۹۰۰ هزار دستگاه رسید که نشانگر کاهش ۴۳ درصدی تولید خودرو است.
همچنین نتایج بررسی صورتهای مالی حسابرسی شده دو خودروساز بزرگ کشور نشان میدهد که مجموع زیان انباشته این دو خودروساز از ۱۱.۶ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۹۶ به ۶۶ هزار میلیارد تومان در پایان ۶ ماه اول سال ۹۹ رسیده است. به عبارت دیگر میزان مجموع زیان انباشته دو خودروساز بزرگ در طول ۲.۵ سال تقریباً ۶ برابر شده است.
عرضه خودرو در بورس را یکی از راه حلهای مؤثر
محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس هم دیروز صراحتاً به خودروسازان گرا داد که در جهت حمایت از منافع سهامداران خود، علیه شورای رقابت به دیوان عدالت شکایت کنند.
دهنوی اظهار کرد: مدیران صنعت خودرو نسبت به سهامداران مسئولیت دارند بنابراین در راستای صیانت از حقوق سهامداران و گذر از قیمت گذاری دستوری، باید اقداماتی جدی انجام دهند و لازم است برای رفع این چالش از طریق طرح شکایت به مراجع قانونی ازجمله دیوان عدالت، هیأت تجدید نظر شورای رقابت و دیگر محاکم قضائی در اسرع وقت اقدام کنند.»
بر این اساس، با توجه به اینکه به احتمال زیاد کابینه دولت جدید تا اوایل شهریور ماه شکل میگیرد، به نظر میرسد اولین مطالبه از وزیر صمت، سر و سامان دادن به بازار خودرو باشد. البته آنطور که بیگلو به مهر گفته بود خودروسازان برنامه آزادسازی قیمت در قبال آزادسازی واردات را از دولت جدید نیز مطالبه خواهند کرد از این رو باید منتظر ماند و دید تا پایان تابستان بازار خودرو به چه سمت و سویی هدایت خواهد شد و دولت جدید چه برنامهای برای ساماندهی این بخش دارد.
در جدول زیر قیمت خودروهای پرتیراژ در بازه زمانی دو هفتهای آمده است.

منبع: خبرگزاری مهر
آخرین اخبار مربوط به بازارر خودرو را در صفحه خودرو نجارتنیوز بخوانید.
یه مشت اراجیف که خودروسازها با دستکاری و دروغ دارن تو دفاترشون ضرر نشون میدن کل رسدگی کنندها رم میخرن تا تایید کنن ماشین هایی که انبار کردین رو بیارید تو بازار یه شبه 100 میلیون از قیمت خودرو میافته الان در تلاشین قیمت خودرو رو برسونینی به قیمت دلالی چیزیم که بالا رفت دیگه پایین نمیاد تو این خراب شده شما انحصار رو وردار حمایت از کدوم تولید داخل تولید قطره چکانی واردات رو بدون گمرکی بزار بشه با همین دلارم میشه خودروهای بهتری نسبت به خودرو های داخلی خرید خاک بر سره ما که همچین حکومت و دولتی داریم و همچین تولید کننده های خودرویی
آخه مردم ایران چرا اینقدر بی غیرت شدن که توی دهنشون هم بزنن دیگه هیچی نمی گن .. خودرو . خونه . ما یحتاج زندگی .. همه رو هر روز دارن می بزن بالا .. خاک تو سر ملتی که غیرت نداره بازم برای خودرو برین صف بکشین . دشمن ما آمریکا نیست دولت ماست .
جناب رئیسی الان شما سکان کشور را در دست دارید چرا واقعا فکری بحال این قیمتها که هر روز داره بالا میره نمیکنید مشکل کمبود خودرو نیست الان هزاران خودرو از سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ صفر کیلومتر انبار شده مگه نه خودرو زیاده منتظر یه جرقه اس اون موقع ببینید خودرو زیاد هم هست تور بخدا فکری بحالش کنید ما قشر ضعیف چ گناهی داریم….
#نه به خرید خودرو تا ارزان شود
شما که جبهه رفتی تا از مردمت و سرزمین دفاع کنی خیلی مرد بودین دمتونم گرم خدا حفظتون کنه شما جایگاهتون جداست
سلام ، شما که تقصیر ندارید ، خدا اجر کارتون بده
خسته نباشید آقای رییسی. خدا قوت سید محرومان.
ریس.جمهورریسی.تورابخدافکری.بحال.این.مردم.بکن.سراغ.هرچی.میریم.هزاربرابرگران.کردن.چکاربکونیم.چرازمان.شاه.ملعون.هیچی.گران.نمی.شدمامینی.بوسی.خریدیم.50هزارتومان.قسطی.حالایک..کیلورنگ.گرفتم.200هزارتومان.مقایسه.کن.اون.ماشین.بوداین.یک.کیلورنگ.انتظارارزانی.رامردم.دارن.تورابه.خدادستای.پشت.پرده.راقط.کن
ه???????????????
آقای رءیسی یه فکری به حال این مملکت بکن داریم به فنا میریم البته هر چی سرمون بیاد حقمون چون هر چی گرانتر بشه مردم مثل نقل ونبات بهش جمع میشن. خدا به داد این مردم برسه.
حقوق وامیدبه زندگی نزولی….تورم وگرونی وقیمت خودروسعودی….
صعودی