کد مطلب: ۴۲۷۰۳۰

اصلاح شاخص بورس چقدر محتمل است؟

اصلاح شاخص بورس چقدر محتمل است؟

شاخص بازار سهام رکوردهای پی در پی ثبت می‌کند و کار به جایی رسیده که سناریوهای اصلاح شاخص بورس به کم‌رنگ‌ترین شکل ممکن رسیده‌اند و پس از اندکی کاهش در شاخص، بلافاصله رشد مجدد شاخص بورس ادامه می‌یابد. اما این وضعیت تا چه زمانی پایدار است؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، شاخص بازار سهام رکوردهای پی در پی ثبت می‌کند و کار به جایی رسیده که سناریوهای اصلاح شاخص بورس به کم‌رنگ‌ترین شکل ممکن رسیده‌اند و پس از اندکی کاهش در شاخص، بلافاصله رشد مجدد شاخص بورس ادامه می‌یابد. اما این وضعیت تا چه زمانی پایدار است؟

دنیای اقتصاد در این مورد تحلیل کرده است: واقعیت این است که این روزها، تثبیت ارزش دادوستدها در سطوح بالاتر از 3 هزار میلیارد تومان سبب شده تا هرگونه موج اصلاحی به سرعت با چرخش مسیر همراه شود. در این شرایط هر اصلاح قیمتی به فرصتی برای ورود سرمایه‌ها تبدیل می‌شود.

در این اوضاع و احوال دیگر نگاه به معیارهای ارزندگی سهام جایی ندارد و هرگونه عرضه‌ای با قدرت پول مهار می‌شود. به این ترتیب شاهد شکل‌گیری چرخه ورود پول‌های تازه و رشد قیمت سهام در بورس تهران هستیم. چرخه‌ای که با بی‌اعتنایی به متغیرهای واقعی همراه بوده و به‌نظر می‌رسد جز با اتفاقات عجیب در هم شکسته نمی‌شود. مثال واقعی و نزدیک عدم اعتنای بورس‌بازان به متغیرهای پیرامونی، شیوع ویروس جدید در چین و سرایت آن به اروپا و آمریکا بود که کاهش محسوس قیمت‌ها در بازار جهانی را به‌دنبال داشته است. جایی که هفته گذشته بهای هر بشکه نفت برنت با افت حدود 5 درصدی به کمتر از 62 دلار رسید و مس نیز که بعد از امضای توافق فاز اول تجاری بین چین و آمریکا به سقف 10 ماهه خود رسیده و تا مرز 6300 دلاری در هر تن پیش رفته بود، ریزش 370 دلاری را در هفته گذشته تجربه کرد و به زیر مرز 6 هزار دلاری بازگشت.

هر چند به‌دنبال افت قیمت‌های جهانی، سهام شرکت‌های کالامحور بورس تهران با کاهش اقبال از سوی معامله‌گران مواجه شدند، اما با توجه به گزارش‌های ضعیف دوره‌ای چندان نیز شرایط نامطلوبی را تجربه نکردند.

کمرنگ شدن سناریوی اصلاح؟

هر چند منطق‌های بنیادی می‌تواند بر مسیر قیمتی سهام در بلندمدت اثرگذار باشد اما درحال‌حاضر قدرت نقدینگی فراتر از آن رفته که بتوان تحلیل‌های منطقی را معتبر دانست. واقعیت این است که منطق‌های خرید سهام تا جایی معتبر شناخته می‌شوند که عامل بزرگ‌تری همانند نقدینگی که این روزها به 7 هزار میلیارد تومان نزدیک شده است، به مهم‌ترین اهرم صعود بازار تبدیل نشده باشد.

با وجود این نگاهی به تئوری‌های اقتصادی و همچنین تجربیات جهانی نشان می‌دهد که نباید انتظار داشت وضعیت کنونی برای طولانی‌مدت ادامه پیدا کند. هر چند در صورتی که سناریوی تورم سنگین را برای اقتصاد کشور متصور باشیم، تمامی معادلات ارزش‌گذاری سهام می‌تواند دستخوش تغییر شود. از این‌رو بجاست مدیران اقتصادی کشور با افزایش دانش خود از بازار سهام، استفاده حداکثری از وضعیت کنونی داشته باشند تا پشیمانی احتمالی به حداقل میزان آن برسد.

همگام با بازیگران

در روزی که شاخص سهام صعود 1311 واحدی را تجربه کرد، بازیگران حقیقی، به حفظ نقش خود به‌عنوان خریدار ادامه دادند. در این مسیر روز یکشنبه حدود 99 میلیون و 130 هزار سهم به ارزش 189 میلیارد تومان به پرتفوی حقیقی‌ها افزوده شد. در میان 38 صنعت فعال بورسی نیز دیروز بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه خودرو و ساخت قطعات رقم خورد. به این ترتیب دیروز 60 میلیارد و 960 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد.

پس از آن نیز گروه تامین آب، برق و گاز با دو نماد فعال «بفجر» و «مبین» شاهد خالص تغییر مالکیت 59 میلیارد و 200 میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. غذایی‌ها نیز دیروز مورد توجه معامله‌گران خرد بازار قرار گرفتند و خالص خرید 25 میلیارد و 100 میلیون تومانی را رقم زدند.

در میان شرکت‌های بورسی نیز نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی مبین در اولویت خرید معامله‌گران خرد قرار گرفت. از این رو دیروز 32 میلیون و 260 هزار سهم «مبین» به ارزش 38 میلیارد و 400 میلیون تومان در سمت حقوقی به حقیقی جابه‌جا شد. در «خساپا» نیز حقیقی‌ها خالص خریدی به میزان 30 میلیارد و 500 هزار تومان را رقم زدند. سهام شرکت گلوکوزان نیز دیروز مورد توجه بازیگران خرد بازار قرار گرفت.

در این نماد معاملاتی روز گذشته حدود 3 میلیون و 400 هزار سهم به ارزش 29 میلیارد و 400 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد. در آن‌سوی بازار اما این نمادهای زیرمجموعه بانکی بورس تهران بودند که مورد توجه معامله‌گران عمده قرار گرفتند. این گروه دیروز شاهد جابه‌جایی حدود 36 میلیارد و 600 میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بود.

همچنین دیروز درگروه فلزات اساسی، حدود 15 میلیارد تومان به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. در میان شرکت‌ها اما سهام شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی شاهد خالص تغییر مالکیت 61 میلیون و 500 هزار سهم خود به ارزش 17 میلیارد و 100 میلیون تومان به سمت پرتفوی حقوقی‌ها بود. پس از آن نیز سهام بانک ملت شاهد جابه‌جایی 11 میلیارد و 700 میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بود. در این روز «فملی» نیز مورد توجه سهامداران عمده بازار قرار گرفت و خالص خرید 10 میلیارد و 200 میلیون تومانی از سوی این گروه از بازیگران سهام را تجربه کرد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.