به گزارش تجارت نیوز، دادن اختیارات تام به استانداران راهکاری است که در هفتههای اخیر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور برای حل مشکلات اقتصادی مطرح کرده است. اگرچه طرح این موضوع مختص پزشکیان نیست و در دولتهای مختلف بر آن تاکید شده است اما هیچگاه وارد فاز عملیاتی نشده است.
همچنین دیدگاهها نسبت به این موضوع متفاوت است؛ برخی اجرای آن را با توجه به بافت جمعیتی ایران آسیبرسان میدانند و به صحبتهای پزشکیان مبنی بر رئیسجمهور خواندن استانداران اعتراض کردهاند و برخی دیگر آن را تنها راهکار دور زدن تحریمها، تقویت مبادلات خارجی و توسعه استانها به حساب میآورند.
در این میان طرح موضوع اعطای اختیارات تام به استانداران صرفاً در حد قول و وعده رئیسجمهور است و هنوز ابعاد و چارچوب آن مشخص نشده است. آخرین بار رئیسجمهور این موضوع را در جمع نمایندگان مجلس و در جلسه غیرعلنی پشت درهای بسته مطرح کرده است.
پزشکیان خود وزیر و نماینده مجلس بوده و میداند اینکه یک استاندار اختیار تام داشته باشد یعنی چه
علی بابایی کارنامی، نماینده ساری و میاندرود و رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره طرح موضوع اختیار تام دادن به استانداران که از طرف رئیسجمهور مطرح شده است گفت: من جزو طرفداران دادن اختیار تام به استانداران و نظر آقای پزشکیان هستم. چون ایشان خودشان وزیر و نماینده مجلس بوده میداند اینکه یک استاندار اختیار تام داشته باشد یعنی چه.
بیش از ۷۰ درصد مشکلات کشور ناشی از وزارتخانههاست/ وزارتخانهها شناختی از استانها ندارند
نماینده ساری با انتقاد از عملکرد وزارتخانهها نسبت به استانها گفت: اکنون بیش از ۷۰ درصد مشکلات کشور ناشی از وزارتخانههاست. وزارتخانهای که کارشناس آن در تهران نشسته و برای استانداری که با همه اختیارات میخواهد به سمت خدماتدهی به مردم برود، بخشنامههایی ارسال میکند که شناختی از استانها ندارد.
اگر اختیارات به استانداران واگذار شود، توسعهیافتگیای که از دولت و نظام انتظار داریم محقق میشود
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: اگر در چارچوب اختیاراتی که به استاندارها میدهیم و به تبع آن در قالب اختیارات مدیران کل، تصمیمگیریها انجام شود، شک نکنید که هر آنچه ما در زمینه توسعهیافتگی از دولت و نظام انتظار داریم، دو برابر خواهد شد.
مدیران کل استاندار و استانداران شناخت میدانی از فضای کار دارد
بابایی کارنامی با اشاره به ظرفیتهای بالا در استانها توضیح داد: مثلاً در استانهای شمالی و مازندران مدیر کل استاندار و استاندار شناخت میدانی از فضای کار دارد، در حالی که کسی که از نگاه ملی کار میکند، این شناخت را ندارد. به همین خاطر، باید چارچوب کاری را به این سمت بچینیم و در این مسیر قرار بگیریم.
جزو موافقان صد درصد سپردن اختیارات به استانداران هستم
این نماینده مجلس با مثبت ارزیابی کردن طرح اعطای اختیار تام به استانداران گفت: من جزو موافقان صد درصد سپردن اختیار به استانداران هستم و رئیسجمهور هم نکات خوبی در این بخش مطرح کردند و امیدوارم به حرفهایشان عمل کنند و فقط حرف نزنند.
روسای جمهور گذشته فقط درباره واگذاری اختیارات تام به استانداران صحبت کردند
او با اشاره به وعدههای روسای جمهور گذشته در این خصوص افزود: از این شعارها روسای جمهور گذشته کشور هم دادهاند؛ یعنی آقای احمدینژاد همین حرف را زد، آقای خاتمی را اطلاع ندارم، آقای هاشمی نیز همینطور، آقای روحانی هم در این زمینه سخنرانیهایی کرد و همین بحثها از زبان آقای رئیسی هم بازگو شده است. موضوع این است که آقای پزشکیان، رئیسجمهور، به این صحبتهایی که مطرح میکنند جامه عمل بپوشانند و مجلس هم پشت ایشان میایستد.
قومیتها در استانهای مختلف رقیب هستند/ نگران موضوع قومیتها در جریان واگذاری اختیارات تام به استانداران نباشید
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به این سوال که به هر حال در کنار طرح دادن اختیارات تام به استانداران واهمههایی مانند اختلافات قومیتی، قومگرایی و حتی تجزیه کشور بهمرور مطرح میشود توضیح داد: قومیتها کجا هستند؟ مثلاً در شمال چند استان وجود دارد؟ در همین چند استان ما خودمان رقیب هم هستیم. شما نگران آن بخش قومیتی موضوع نباشید. به عنوان مثال استانهای آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل و … اینها خودشان رقیب هم هستند.
قرار است به استاندار یک استان اختیار داده شود نه به استانداری که رئیس یک ایالت خواهد شد
بابایی کارنامی با تاکید بر این موضوع که واگذاری اختیارات تام به استانداران در سطح استان است و قرار نیست کشور به دوران مدیریت ایالتی بازگردد توضیح داد: ببینید، ما به استاندار یک استان اختیار میدهیم نه استانداری که رئیس یک ایالت خواهد شد.
این نماینده مجلس در پایان گفت: در واقع با این کار مثلاً به استاندار مازندران، در شرایطی اختیار میدهیم که این استان در بخشی شبیه گلستان، بخشی شبیه سمنان و بخشی شبیه گیلان است اما بخش عمدهای رقیب یکدیگر هستند. در استانهایی مانند کردستان و کرمانشاه هم به همین شکل است، شاید برخی از فرهنگ و رسوم و رویهها به هم شبیه باشد اما این دو استان حداقل در ۷۰ درصد امور با هم رقیب هستند و اختلاف نظر جدی دارند. حتی در مواقعی شهرستان به شهرستان با هم درگیر هستند چه برسد به استان.