موضوعات داغ: # قیمت خودرو # بازار سهام # مذاکرات ایران و آمریکا # آینده بازار مسکن # صنایع بورس # آینده اقتصاد ایران # مقتصاد # چین

افسرده‌ای؟ بچه نیار و ازدواج هم نکن!

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، با اشاره به وضعیت نگران‌کننده سلامت روان در کشور، به‌ویژه در میان زنان و مادران باردار، بر ضرورت آگاهی‌بخشی عمومی، حمایت خانواده‌ها و گسترش خدمات تخصصی در این حوزه تأکید و با تشریح برنامه‌های وزارت بهداشت برای ارتقای سلامت روان در سطح ملی، از فعالیت ۹۷ مرکز «سراج» در کشور و افزایش این مراکز در آینده، خبر داد.

به گزارش تجارت نیوز، محمدرضا شالبافان، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با اشاره به وضعیت سلامت روان در کشور، تاکید کرد: وضعیت کلی سلامت روان در جامعه ایرانی مطلوب نیست و نیازمند توجه، آگاهی و رسیدگی بیشتری است.

سلامت روان زنان آسیب پذیرتر است، خانواده‌ها مراقب باشند

وی افزود: در این زمینه، مادران به دلایل مختلفی ممکن است نیازمند توجه بیشتری باشند. به طور کلی، زنان – به‌ویژه در دوران بارداری – در مقایسه با مردان، از آسیب‌پذیری بیشتری نسبت به اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی برخوردارند؛ تغییرات فیزیولوژیکی، از جمله نوسانات هورمونی، تغییر در الگوی خواب و بیداری، و تحولات روابط فردی و خانوادگی، می‌توانند سطح تنش روانی را افزایش داده و زمینه را برای بروز اختلالات روانی فراهم کنند. این شرایط در مادرانی که پیش از بارداری یا در بارداری‌های پیشین با مشکلات روانی مواجه بوده‌اند، با شدت و احتمال بیشتری بروز می‌یابد.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت عنوان کرد: زنان نسبت به مردان آسیب‌پذیری بیشتری در برابر برخی اختلالات شایع روان، از جمله افسردگی، دارند. این موضوع در شرایط مختلف، از جمله در دوران مجردی نیز می‌تواند بروز پیدا کند. در چنین شرایطی، هم خود فرد و هم خانواده‌اش ممکن است به دلایل مختلفی از پیگیری درمان خودداری کنند؛ یکی از مهم‌ترین دلایلی که خانواده‌ها در این زمینه مطرح می‌کنند، ترس از «انگ اختلال روان» است. متأسفانه، هنوز در برخی خانواده‌ها این تصور نادرست وجود دارد که اگر دختری برای درمان روان‌شناسی یا روان‌پزشکی مراجعه کند، ممکن است در آینده با نگاه منفی دیگران مواجه شود یا فرصت‌های ازدواجش را از دست بدهد. یا حتی در مواردی که فرد تحت درمان دارویی قرار می‌گیرد، برخی خانواده‌ها نگران‌اند که در صورت ازدواج و بارداری، با مشکل مواجه شود.

وی افزود: اما واقعیت این است که هیچ‌یک از این نگاه‌ها پایه و اساس علمی و درستی ندارند. آنچه اهمیت دارد، سلامت روان فرد است؛ زیرا، فردی که از نظر روانی در وضعیت پایدار و سالمی قرار دارد، می‌تواند زندگی مشترک موفقی داشته باشد و نقش مادری را به‌درستی ایفا کند؛ علاوه بر این، در برخی موارد، اختلالات روانی ممکن است جنبه اورژانسی پیدا کنند؛ مانند زمانی که فرد دچار افکار خودکشی یا آسیب به خود می‌شود. در چنین شرایطی، تعلل در مراجعه و درمان نه‌تنها وضعیت فرد را وخیم‌تر می‌کند، بلکه ممکن است تبعات جدی‌تری برای او و اطرافیان به دنبال داشته باشد. بنابراین، هرگونه نشانه نگران‌کننده باید جدی گرفته شود و درمان تخصصی در اسرع وقت آغاز شود.

وی گفت: در این زمینه، اقدامات متعددی برای غربالگری سلامت روان مادران باردار و ارائه مداخلات لازم در حال انجام است. در چارچوب شبکه بهداشت و درمان کشور، مراقبان سلامت وظیفه غربالگری اولیه را بر عهده دارند و آموزش‌های عمومی لازم نیز به پزشکان شبکه‌های بهداشتی ارائه شده است. در صورتی که پزشک یا مراقب سلامت نیاز به بررسی بیشتری تشخیص دهد و نتایج غربالگری نشان‌دهنده احتمال اختلال روانی باشد، فرد برای مداخلات تکمیلی ارجاع داده می‌شود.

شالبافان تصریح کرد: این مداخلات، که توسط روانشناس یا کارشناس سلامت روان مراکز جامع سلامت انجام می‌شوند، در چارچوب مداخلات سطح یک و پایه تعریف شده‌اند و در صورتی که مشکل فرد فراتر از این سطح باشد – مثلاً در موارد اختلالات شدید روانی یا شرایط اورژانسی مانند افکار خودکشی – بیمار به سطوح بالاتر درمانی ارجاع داده می‌شود. این ارجاع ممکن است به مراکز تخصصی مانند مراکز «سراج» یا در صورت نبود دسترسی، به درمانگاه‌های روانپزشکی و روان‌شناسی در سطح دانشگاهی صورت گیرد. در چنین مواردی، اقدامات درمانی باید فوری و جدی انجام شود، چراکه سلامت روان مادر مستقیماً با سلامت جنین مرتبط است و از اولویت‌های مهم دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد به‌شمار می‌رود.

وی در ادامه افزود: بسیاری از مشکلات روانی مادران باردار با مداخلات غیردارویی و روان‌شناختی، حتی در مدت‌زمانی کوتاه، قابل بهبود است. با این حال، در صورت نیاز به دارودرمانی، جای نگرانی نیست؛ چرا که خوشبختانه داروهای بسیار کم‌خطری برای اکثر اختلالات رایج روانپزشکی وجود دارند که در دوران بارداری نیز قابل تجویزند. بنابراین نگرانی خانواده‌ها در خصوص تأثیر دارو بر سلامت مادر و جنین تا حد زیادی کاهش یافته است.

وی تأکید کرد: خانواده‌ها باید توجه ویژه‌ای به سلامت روان مادران داشته باشند. در صورتی که خانواده حمایت لازم را ارائه نکند، ممکن است مادر مشکل خود را نادیده بگیرد یا آن را انکار کند که این موضوع می‌تواند به تشدید وضعیت و بروز مشکلات جدی‌تر منجر شود. از این رو، پیگیری درمانی منظم و حمایت عاطفی خانواده نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت روانی مادر و در نهایت سلامت جنین دارد.

منبع: ایلنا

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی