کد مطلب: ۶۵۰۵۱۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

تمام بافت‌ تاریخی اصفهان در خطر فرونشست / آغاز فرونشست زمین در ایران از ۴۵ سال پیش

تمام بافت‌ تاریخی اصفهان در خطر فرونشست / آغاز فرونشست زمین در ایران از ۴۵ سال پیش

علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می‌گوید: «تمام بافت‌های تاریخی استان اصفهان در خطر فرونشست قرار دارند. بافت‌های تاریخی این استان نسبت به استان‌های دیگر بیشتر در خطر است.»

به گزارش تجارت‌نیوز ، هر چه می‌گذرد فرونشست زمین بیشتر نمایان می‌شود. از ساختمان‌های مسکونی گرفته تا دشت‌ها. حالا هم آثار فرونشست زمین در بافت‌های تاریخی نمایان شده است؛ از پل خواجو در اصفهان گرفته تا تخت جمشید در شیراز.

فرونشست زمین در بافت‌های تاریخی چندان قابل جبران نیست. سازه‌هایی که قرن‌ها جنگ، ریزش‌های آسمانی، زلزله، طوفان و… را پشت سر گذاشتند اما فرونشست زمین زنگ خطر را برای آنها به صدا در آورد. با شکاف‌هایی که هر چند وقت یکبار گوشه‌ای از این سازه‌ها ایجاد می‌شود. وضعیت اصفهان اما از سایر استان‌ها وخیم‌تر است.

یکی از چشمه‌های تغذیه‌کننده آبخوان دشت اصفهان، زاینده‌رود است. کارشناسان می‌گویند راه کاهش فرونشست در اصفهان جریان دائمی زاینده‌رود و مدیریت کشت و زرع است. با این حال اما جریان زاینده‌رود در اصفهان دائمی نیست. آثار مخرب فرونشست هم به دنبال آن روز‌‌ به روز بیشتر می‌شود.

تمام بافت‌های تاریخی اصفهان در خطر فرونشست

علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به تجارت‌نیوز می‌گوید: «اگر بخواهیم از نظر میزان خطر و در معرض خطر بودن آثار تاریخی یک درجه‌بندی داشته باشیم، مطمئنا آثار تاریخی واقع در گستره شهر اصفهان مهم‌تر است. تمام آثار تاریخی اصفهان در خطر فرونشست زمین هستند.»

بیت‌اللهی ادامه می‌دهد: «تخت جمشید و نقش رستم در شیراز هم دست کمی از آثار تاریخی اصفهان ندارد. در این بافت‌ها هم شکاف‌های فرونشست مشاهده می‌شود. در استان خراسان رضوی هم بافت‌های تاریخی در معرض خطر فرونشست زمین هستند.»

او می‌گوید: «بالاترین کسری مخزن آب‌های زیرزمینی به ترتیب در استان‌های خراسان رضوی، تهران، کرمان، اصفهان و فارس است. اما در اصفهان تعداد آثار تاریخی در خطر فرونشست بسیار بیشتر است.»

آثار فرونشست زمین در سطح بافت‌های تاریخی نمایان شده است. مسجد جامع عباسی، پل خواجو، مسجد سید اصفهان در استان اصفهان تنها گوشه‌ای از آن است. اما آیا با تعمیر این سازه‌ها می‌توان خسارت‌های حاصل از فرونشست را جبران کرد؟

بیت‌اللهی در این مورد می‌گوید: «در بافت‌های تاریخی، ساختمان‌ها دارای اسکلت و مهندسی نیست که تاب‌آوری نسبتا بالایی داشته باشند. به دلیل نشست‌های نامتقارن آسیب می‌بینند. فرونشست آثار غیرقابل تعمیری روی بافت‌های تاریخی می‌گذارد.»

آغاز فرونشست زمین در ایران از ۴۵ سال پیش

فرونشست زمین بر اثر افت سطح آب زیرزمینی رخ می‌دهد. مدت‌ها طول می‌کشد تا آثار آن را در سطح زمین و ساختمان‌ها ببینیم. یک روزه رخ نمی‌دهد که بتوان یک روزه با آن مقابله کرد. اما فرونشست زمین از چه زمانی در ایران آغاز شد؟

بیت‌اللهی می‌گوید: «فرونشست، رویدادی مستمر و تدریجی است. اگر بخواهیم تاریخچه کسری مخازن آب‌های زیرزمینی را بررسی کنیم از حدود سال ۱۳۵۵شروع شد. تا قبل از آن منابع آبی ما با توجه به جمعیت کم، نیاز پایین‌تر و کشاورزی کم وسعت‌تر متعادل بود.»

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه می‌دهد: «اواسط دهه هفتاد افت ناگهانی در میزان آب‌های زیرزمینی شروع شد و تا اکنون ادامه دارد. به عبارتی نقطه عطف فرونشست زمین را باید از سال ۱۳۷۵ در نظر بگیریم. از سال ۱۳۵۵ تاکنون ۱۴۰ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی از دست دادیم که عمده آن از سال ۱۳۷۵ به بعد بود.»

او ادامه می‌دهد: «به دلیل خشکسالی، کاهش نزولات جوی، اضافه برداشت آب در حوزه‌های صنعتی، کشاورزی و شرب کسری مخازن آب‌های زیرزمینی ادامه دارد. پس فرونشست زمین در کشور یک قدمت ۴۵ ساله دارد. این ۴۵ سال فرونشست در دشت‌ها شروع به رخ دادن کرد و الان به مرز بحرانی رسیده است. مرز بحرانی زمانی است که آثار فرونشست نمایان می‌شود. از این به بعد آبرفت به تراکم نهایی که برسد، حالت مرگ دشت‌ها و آبخوان‌ها اتفاق می‌افتد.»

حالا تمام دشت‌های ایران در حال فرونشست هستند. با این حال آنطور که کارشناسان می‌گویند باز هم برای مقابله با آن و پیشگیری از خطرات جدی‌تر فرصت داریم. بیت‌اللهی می‌گوید ۱۰ سال آینده برای ما حیاتی است. اگر در این مدت اقدامات جدی برای مقابله با کسری آب‌های زیرزمینی صورت بگیرد، می‌توانیم امیدوار باشیم.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • .

    کارخانه های فولاد و ذوب آهن مسبب این ماجرا هستند، چون دارن تماام آب رو مصرف میکنن، جای این کارخونه ها کنار دریاست

  • ناشناس

    حالا اصفهان رو میگید بخاطره فولادو ذوب آهن وانتقال آب اینجوری شده بقیه شهرها چی اونها هم آب چهارمحالو کوهرنگو دزدیدن؟؟!!!!

  • ناشناس

    تو رو به خدا به داد زاینده رود برسید چرا یه فکر اساسی نمیکنید تا کی باید خشکسالی کمر شهر های ایران را بشکنه؟ کارخانه ها احتیاج به آب شرب ندارن .این اثار باستانی واقعا حیفن یه فکری یه بودجه ای …

  • ناشناس

    آب ارزشمند ایران را لطفا صادر نکنید بچه های ما آب میخوان آینده ی ایران خطرناک شده یه فکری کنید یه فکری کنید

  • ناشناس

    چه جالب. دقیقا از بعد انقلاب زمین شروع به فرونشست کرده. عجب… غیر ممکنه. آخه تو این ۴۴ سال ما چیزی جز خیر و برکت و شادی و ارزانی چیزی ندیدیم.

  • ناشناس

    حالا حالا مونده تابلا سرمون بیاد

  • ناشناس

    عدم احترام به حقابه رودخانه ها و تالابها نتیجه ای جز این ندارد بخصوص زاینده رود و تالاب گاوخونی که تنها نگهدارنده اکوسیستم فلات مرکزی ایران و تغذیه کننده چاهها و قناتها در ۵ استان بود.خشم طبیعت و خشکسالی قوم و استان نمیشناسد و همه را درگیر خواهد کرد پس نگاهی ملی میطلبد

  • ناشناس

    دور تا دور اصفهان شده باغهای میلیاردی که یک عده ای برا تفریحات احداث کردن وچاههایی که آب رااز دل زمین بالاکشیده تا پولدارها لذت ببرن باید این بلاها سرمون بیاد تا بفهمیم بارش سالیانه شهرهای کویر زیر صد میلیمتر است دیگه به این راحتی سفرهای زیرزمین جبران نمیشه

  • ناشناس

    باسلام،درموردفرونشست زمین باید به تمامی عوامل تاثیرگذارتوجه نمود.نوع وبافت خاک،نحوه ساخت ساختمانهای جدید،احداث مترو،اجرای شبکه های فاضلاب که خود بخشی از آب ورودی به زیر زمین را خارج می کند.میزان تبخیرکه بخشی ازبارشها راازچرخه تغذیه زمین خارج می کند.

  • حسین

    چپ میرید راست میرید همش دروغه وبهانه برا اب زاینده رود .حقی از آب زاینده رود نداربد شما عشق وحالش کنید مفت ومجانی .اگه یه نفر زمین میخوره هم میگین زاینده رود .همه ایران داره نشست میکنه آب نیست الکی بهانه نتراشیدگوشمون از این حرفا پره.