«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
صادرکنندگان بزرگ جهان کدام کشورها هستند؟
حمایتگرایی دولتها از محصولات داخلی و تعرفهبندی در سراسر جهان افزایش مییابد و جریانهای تجارت جهانی باید خود را با آن تطبیق دهند.
با وجود موج عظیمی از تعرفهها، صادرات کالاهای چین همچنان مقاوم باقی مانده است. در سال ۲۰۲۳، با اینکه رکوردی شکسته نشد، اما حجم صادرات چین به نزدیکی رکوردهای تاریخی رسید؛ در حالی که در واقعیت قیمت کالاهای تولیدی این کشور بهطور متوسط ۱۰ درصد کاهش یافت. در مجموع، بزرگترین صادرکننده جهان در سال گذشته ۵۰۰ میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرد، اما این وضعیت احتمالاً زیر نظر دولت ترامپ به طرز چشمگیری تغییر کند.
تصویر زیر بزرگترین صادرکنندگان جهان را بر اساس دادههای سازمان تجارت جهانی نشان میدهد. در سال 2023، تنها سه کشور چین، ایالات متحده آمریکا و آلمان بالای یک تریلیون دلار صادرات به دیگر کشورها داشتهاند.
۳۰ کشور بزرگ صادرکننده کالا
سال گذشته، صادرات جهانی کالا به ۲۳.۸ تریلیون دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۲ پنج درصد کاهش پیدا کرده است.
به طور کلی، ارزش دلاری صادرات در ۲۰ کشور از ۳۰ کشور بزرگ صادرکننده جهان در حالی کاهش یافت که تعداد محدودیتهای تجاری در سراسر جهان به نزدیک سه هزار مورد افزایش یافته بود؛ یعنی تقریباً پنج برابر سطحی که در سال ۲۰۱۵ مشاهده میشد.
چین و آمریکا
همانطور که تصویر نشان میدهد، چین ۳.۴ تریلیون دلار کالا صادر کرد و این رقم، ۱.۴ تریلیون دلار بیشتر از آمریکا بود.
آخرین باری که آمریکا بزرگترین صادرکننده جهان بود، سال ۱۹۷۹ بود. اما از آن زمان تاکنون، این کشور با کسری تجاری رو به افزایش بوده است. با این حال، صادرات انرژی که بزرگترین بخش صادرات آمریکاست، طی دهه گذشته از کسری به مازاد تبدیل شده است.
در سال ۲۰۲۳، آمریکا به یک مازاد خالص ۶۵ میلیارد دلاری انرژی دست یافت و تراز تجاری خود را تقویت کرد. افزایش چشمگیر تولید انرژی داخلی، این کشور را در برابر شوکهای قیمتی نفت، مانند آنچه بر اثر جنگ روسیه و اوکراین رخ داد، مقاوم کرده است؛ شوکهایی که بهشدت بر اقتصادهای اروپایی تاثیر گذاشت.
عملکرد آلمان در صادرات
آلمان، به عنوان سومین صادرکننده بزرگ جهان، با وجود انقباض اقتصادی، شاهد افزایش جزئی یک درصدی در صادرات کالا بود و صادرات خود را به رقم حدود 1.7 تریلیون دلار رساند. از آنجا که چندین شرکت به دلیل افزایش قیمت انرژی، تولید خود را متوقف کردند، اقتصاد صنعتمحور این کشور بهطور ویژه تحت تأثیر افزایش قیمت نفت قرار گرفت.
در سال ۲۰۲۳، آلمان ۱۶۰ میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرد که بزرگترین بازار و مقصد صادراتی این کشور است.
با این حال، اجرایی شدن تعرفههای دونالد ترامپ ممکن است صادرات به آمریکا را تا ۱۵ درصد کاهش دهد. بخشهای خودروسازی و داروسازی بیشترین آسیب را خواهند دید، به طوری که صادرات این دو بخش بهترتیب ۳۲ درصد و ۳۵ درصد کاهش خواهد یافت.
با کاهش ارزش دلاری صادرات جهانی و افزایش محدودیتهای تجاری، کشورهای صادرکننده با چالشهای قابل توجهی روبهرو هستند. چین همچنان بزرگترین صادرکننده جهان باقی مانده است، اما تغییرات سیاستهای تجاری و تعرفهها میتواند تأثیر عمدهای بر رتبهبندی و عملکرد صادراتی کشورها بگذارد.
نظرات