به گزارش تجارت نیوز، خرید آنلاین پدیدهای نوظهور است که چند سالی است به صنعت طلا هم سرایت کرده؛ استقبال از خرید آنلاین طلا نه تنها برای راحتی در این نوع سرمایهگذاری است، بلکه دلیل اساسیتر آن، امکان خرید با مبالغ بسیار ناچیز است.
بازار طلا در میان مردم همواره با حساسیت، اعتماد و اصالت همراه بوده است و حالا وارد بستری شده که در آن شفافیت و نظارت، چندان روشن نیست. این تحول، برای برخی یک فرصت اقتصادی و برای برخی دیگر، تهدیدی جدی به شمار میرود.
به گفته فعالان صنف طلا، تعداد افرادی که خرید خود را به صورت آنلاین انجام میدهند، بهویژه در شهرهای بزرگ، در حال افزایش است.
این نوع خریدها چند نوع متفاوت دارد. برخی امکان فروش طلای نو و دست دوم دارند که بیشتر از طریق اینستاگرام یا واتساپ بدون بازدید حضوری، فقط با دیدن عکس و قیمت انجام میشود. نوع دیگر سرمایهگذاری در سایتهای آنلاین خرید طلا با امکان خرید حداقلی چند سوت است.
مزایای خرید اینترنتی طلا چیست؟
مشتریان، خرید اینترنتی طلا را راحتتر، سریعتر و مقرون بهصرفهتر میدانند. امکان مقایسه قیمتها، مشاهده تنوع بالای مدلها، و حتی طراحی سفارشی، از جمله دلایلی است که بسیاری از مردم را به خرید غیرحضوری سوق داده است.
افرادی هم که طلای آبشده یا خام از طریق سایت خرید و فروش میکنند، به قصد نوسانگیری یا سرمایهگذاری، دیگر زحمت حضور در بازار فیزیکی را به جان نمیخرند.
روی دیگر سکه چیست؟
با وجود استقبال زیاد مردم از خرید اینترنتی طلا، اتحادیه طلا و جواهر و بسیاری از کارشناسان بارها درباره خرید اینترنتی طلا هشدار دادهاند. نبود نظارت کافی، احتمال فروش طلای تقلبی یا مغایرت مشخصات فنی با کالای دریافتی و بیپشتوانگی فروش آنلاین طلا از جمله نگرانیها و چالشهایی است که در این نوع خرید وجود دارد.
در همین زمینه نادر بذرافشان، رئيس اتحادیه طلا و جواهر تهران، میگوید: «برخی از فروشگاههای آنلاین حتی مجوز ندارند. ما بارها شاهد شکایتهایی بودهایم که خریدار طلای ۱۸ عیار سفارش داده ولی کالای دریافتی کیفیت مطلوبی نداشته است.»
نقش نظارت و قانون کجاست؟
در حال حاضر، فروش اینترنتی طلا تحت قوانین مشخصی قرار ندارد. هرچند برخی از فروشگاهها دارای نماد اعتماد الکترونیکی هستند، اما این نماد لزوماً به معنای مجوز رسمی برای فروش طلا نیست. پلیس فتا نیز بارها درباره خرید از صفحات نامعتبر اینستاگرامی هشدار داده است.
گفتنی است خرید اینترنتی طلا، اگر با دقت و از فروشگاههای معتبر انجام شود، میتواند تجربهای امن و بهصرفه باشد. اما نبود نظارت کافی و ضعف در قوانین حمایت از مصرفکننده، این مسیر را به انتخابی پرریسک تبدیل کرده است.
به نظر میرسد تا زمانی که چارچوبی قانونی و اجرایی برای این شیوه از فروش تعریف نشود، خرید آنلاین طلا همچنان در مرز بین فرصت و تهدید قرار دارد. باید در نظر داشت هر پدیده نوظهوری در ابتدا با چالشهایی همراه است و متاسفانه دود خلأهای نظارتی و قانونی آن در چشم مردم میرود؛ اما با گذشت زمان میتوان به امنیت این روش خرید و سرمایهگذاری بیشتر اطمینان کرد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه طلا و ارز خوانید.