تجارتنیوز گزارش میدهد:
معادن ایران تعطیل میشوند؟
محدودیتهای واردات ماشینآلات و افزایش هزینههای بهرهبرداری از معادن ایران، بسیاری از صنایع معدنی کوچک و متوسط را به تعطیلی کشاند. آنهایی هم که ماندهاند با نیمی از ظرفیت خود کار میکنند. فعالان بخش معدن معتقدند که در صورت تداوم تحریم و عدم گشایشهای مالی و اعتباری تعطیلی صنایع معدنی بیشتر هم میشود.
به گزارش تجارتنیوز ، نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده، طی دو مصوبه واردات ۹۰۰۰ ماشینآلات سنگین را تصویب کردند. با این حال فعالان بخش معدن معتقدند تا زمانی که تحریم رفع نشود، مصوبه آزادسازی واردات ماشینآلات هم منجی معادن ایران نمیشود.
چراکه اصولا به دلیل هزینههای تحریم، واردات این کالاها بسیار گران تمام میشود. در آخرین گزارش مرکز آمار از تورم کالاهای وارداتی نیز، پس از دستگاههای اپتیک، همین ماشینآلات با ثبت تورم نقطهای ۴۷۸ درصدی در رده دوم قرار گرفتند.
از این رو، به نظر میرسد قبل از آزادسازی واردات ماشینآلات سنگین، سرنوشت معادن ایران به مذاکرات وین گره خورده است.
در همین زمینه دبیر انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشینآلات سنگین معدنی گفت: سرنوشت معادن ایران را باید در گرو احیای برجام بدانیم. اگر مذاکرات وین منجر به توافق نشود، احتمال زیاد وضعیت معادن بدتر از شرایطی که امروز با آن مواجه هستیم میشود.
ضرورت انعقاد قرارداد با سرمایهگذاران خارجی
عبدالرضا صالحی در گفتگو با تجارتنیوز اظهار کرد: آنچه امروز بیش از توافق برای معادن ایران اهمیت دارد، گشایش اعتباری و مالی پس از احیای احتمالی برجام است. ما باید در نظر داشته باشیم که بعد از این اتفاق قراردادهای جدید و جدی با سرمایهگذاران خارجی منعقد کنیم.
او با اشاره به مصوبات مجلس تشریح کرد: طبق دو مصوبه مجلس، دولت در مجموع مجوز واردات ۹۰۰۰ ماشینآلات سنگین را برای سال آینده دریافت کرد. حال مشخص نیست چه تعداد از این ماشینآلات مربوط به بخش معدن هستند. همچنین هنوز در اینکه این کالاها از چین وارد میشوند یا از کشورهای دیگر ابهام وجود دارد.
وی افزود: باید این موضوع را هم در نظر داشت در صورتی که برجام احیا نشود، واردات این تعداد ماشینآلات سنگین میسر نیست. در واقع شاید واردات ماشینآلات صنعتی و معدنی ممنوع نباشد، اما با شرایطی تحریمی راهی برای واردات وجود ندارد.
صالحی در پایان خاطرنشان کرد: هماکنون نیز تعدادی از معادن کوچک و متوسط تعطیل شدهاند، با ادامه تحریمها در سال آینده باید منتظر تعطیلی بیشتر معادن ایران باشیم. با این حال بعید است که مذاکرات به نتیجه مثبت نرسد. به هر صورت انتظار میرود نتایج مثبتی از وین حاصل شود.
گفتنی است نمایندگان مجلس به دولت مجوز دادند که برای سال آینده ۹۰۰۰ دستگاه ماشینآلات سنگین با حداکثر عمر پنج سال وارد کند. اما بسیاری از کارشناسان این مجوز را در راستای جبران کسری بودجه میدانند و معتقدند احیای معادن ایران بدون رسیدن به توافق وین میسر نیست.
برای اطلاع بیشتر خبر واردات ماشینآلات برای جبران کسری بودجه را بخوانید.
نظرات