موضوعات داغ: # قیمت مصالح ساختمانی # ارزش دلاری بورس # پاپ فرانسیس # رئیس سازمان بورس اوراق بهادار # ارزش معاملات بورس # پیش بینی بازارها # افت بورس # چین

تجارت چوب جنگل‌های هیرکانی این بار به‌صورت خانوادگی

قاچاق چوب یکی از مهمترین مشکلات و چالش های جنگل‌های هیرکانی است که سودجویان به هر روش و شیوه ای سعی در جابجایی این میراث کهن طبیعی را دارند که از آن جمله، استفاده از خودروهای شخصی و پوشش خانوادگی این روزها در مازندران بسیار رواج یافته است.

به گزارش تجارت نیوز، موضوعات جالب توجه از کاهش قاچاق چوب عمده و افزایش قاچاق چوب به صورت خرده آن هم با استفاده از خودرو شخصی و در پوشش جابجایی خانوادگی از نکات حائز اهمیت در این بخش از ضربه زدن به جنگل ها به عنوان انفال عمومی است.

پیش از این در جنگل های شمال بیشترین قاچاق از طریق خودروهای باری بود ولی با تنگ تر شدن حلقه حفاظتی جنگل با اجرای طرح تنفس جنگل، قاچاق چوب به وسیله خودروهای شخصی و سواری و حتی خودروهای حامل لبنیات انجام می شود. به نظر می رسد ریز شدن شیوه قاچاق چوب در مازندران، شناسایی قاچاقچیان را دشوارتر از گذشته کرد.

این روزها بیشترین این نوع قاچاق در منطقه آمل و نور گزارش شده است تراکم جنگل بیشتر و قدیمی ترین و مرغوب ترین درختان درآن یافت می شود و جالب این است که میزان قاچاق چوب با خودروهای شخصی به حدی افزایش یافته که بر اساس تازه ترین اظهارات اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل اخیرا نیز مواردی از توقف خودروهای شخصی که مشغول به کار قاچاق چوب بودند توقیف شد.

در تازه ترین اخبا در این ارتباط روابط عمومی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل از شناسایی و توقیف یک دستگاه خودروی سواری پژو حامل چوب جنگلی قاچاق توسط مأموران این حوزه خبر داد.

مأموران یگان حفاظت منابع طبیعی آمل، سرجنگلبانی امام‌زاده عبداله و عوامل حفاظتی شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران (مجری طرح حفاظت جنگل) در جریان گشت و سرکشی از منطقه جنگلی “سنگ درکا”، یک دستگاه خودروی سواری پژو ۴۰۵ حامل چوب جنگلی قاچاق را شناسایی کردند.

خودروی فوق به همراه محموله قاچاق مکشوفه به استناد قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع توقیف و به پارکینگ منتقل شد. پس از تنظیم پرونده تخلف، متخلف جهت سیر مراحل قانونی، به مراجع قضایی معرفی خواهد شد.

براساس این گزارش همیاران طبیعت در صورت مشاهده قطع درختان جنگلی و یا دپو و حمل چوب قاچاق می‌توانند از طریق شماره‌های تماس ۱۵۰۴ و ۱۳۹ یگان حفاظت منابع طبیعی را مطلع کنند.

سه گروه خانوادگی بازداشت شدند

همچنین سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آمل گفت: سه گروه خانوادگی قاچاق چوب آلات جنگلی در این شهرستان، شناسایی و دستگیر شدند.

ذبیح‌الله محمدی اظهار کرد: اعضای این سه باند با همراهی اعضای خانواده خود با سه دستگاه خودروی سواری اقدام به قطع چندین اصله درخت از گونه‌های جنگلی و قاچاق آنها به صورت جاسازی شده در صندلی پشتی و صندوق عقب خودرو کرده و قصد خارج شدن از مسیرهای ایست وبازرسی منابع طبیعی در حوزه شهرستان آمل را داشتند.

وی افزود: با هوشیاری و حضور به مواقع یگان حفاظت منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان آمل، اعضای این سه باند در سه منطقه جنگلی آمل پس از یک رشته عملیات تحقیقاتی شناسایی و دستگیر شدند.

سرپرست اداره منابع طبیعی وآبخیزداری آمل، حجم چوب آلات قاچاق جنگلی به حجم سه مترمکعب و بیش از سه تن اعلام کرد و افزود: سه خودروی سواری متخلفان بلافصله توقیف و ۶ نفر از اعضای این سه باند شناسایی و دستگیر شدند.

محمدی اضافه کرد: برای متهمان نیز پرونده قضایی تشکیل و تحویل دادگستری شهرستان برای ادامه مراحل قانونی شد. متخلفان قصد داشتند، چوب‌های قاچاق شده جنگلی را در بازار مصرف شهرستان و نیز تهران عرضه کنند.

سرپرست اداره منابع طبیعی وآبخیزداری آمل به افرادی که به هر بهانه و شگردی قصد دست درازی به جنگل وقطع درختان ارزشمند جنگلی را دارند، هشدار داد، عوامل یگان حفاظت ازعرصه‌های منابع طبیعی شهرستان در همه گذرگاه‌های ایست وبازرسی حضور فعال و متعهدانه دارند و با متخلفان و قاچاقچیان چوب بدون اغماض برخورد قانونی خواهند کرد.

جنگل های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگل های شمال نامیده می شود و این جنگل ها متراکم ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می دهند. این جنگل ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته اند بین کشورهای ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل های هیرکانی از سال های بسیار دور به جا مانده اند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسورها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می دانند.

البته این جنگل ها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز می شناسند.

ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز می شود و تا ۲ هزار و ۸۰۰ متری ادامه می یابد. این پوشش گیاهی زمانی ۵۵ هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون ۵۱ درصد آن منقرض شده و تنها از ۱۰ درصد آن حفاظت صورت می گیرد.

همچنین در حال حاضر جنگلهای هیرکانی از غنی ترین اکوسیستم های جهان محسوب می شوند به طوری که بیش از ۲۹۶ گونه پرنده و در حدود ۶۰۰ گونه پستاندار، ۶۷ گونه ماهی، ۲۹ گونه خزنده و ۱۵۰ گونه درختی و بوته ای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگل ها زندگی می کنند.

از گونه های پرندگان ساکن در اکوسیستم جنگلهای هیرکانی می توان به گنجشک سانان، سار، دارکوب، اردک نوک پهن، قرقاول خزری، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، شاهین، قوش، دال، قرقی، اردک خاکستری، عقاب و جغد اشاره کرد و از گونه های پستانداران ساکن در این زیست بوم می توان مرال، شوکا، گرگ، گراز، خرس قهوه ای، روباه سر دو سیاه، شغال، سمور، تشی، خارپشت، موش جنگلی، خرگوش، گربه وحشی، گورکن و اسبچه خزر را نام برد.

درختان این جنگل ها از نوع مختلط پهن برگ حاشیه جنوب دریای خزر است که با آب و هوای نیمه مدیترانه ای و مرطوب سازگارند. جنگل های هیرکانی بر اساس ارتفاعی که در آن هستند (سطح دریا، کوهپایه های کم ارتفاع، کوهپایه های بلند، نقاط خیلی مرتفع) غالباً پوشش گیاهی متفاوتی دارند. از معروف ترین درختان این جنگل ها می توان راش، بلوط، توسکا، نارون، زبان گنجشک و شمشاد را نام برد.

به طور کلی از نظر علمی در عرض های جغرافیایی بیش از ۴۰ درجه جنگل، شرایط برای رشد درختان راش وجود ندارد، اما در جنگل های هیرکانی ایران که به طور متوسط در عرض ۳۸ درجه قرار گرفته اند، توده های فشرده درخت راش به صورت انبوه رشد کرده اند که از این نظر منحصر بفرد هستند.

منبع: ایرنا

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی