به گزارش تجارت نیوز، تا سال ۲۰۱۰، تولید عناصر کمیاب که در تولید میکروچیپها، الکترونیک و موتورهای الکتریکی اهمیت زیادی دارند، تقریباً به طور انحصاری در دست چین بود، اما در سالهای اخیر کشورهای دیگری مانند ایالات متحده، استرالیا و نیجریه وارد این عرصه شده و تولید این عناصر را از سر گرفتهاند که حداقل تا حدی باعث افزایش رقابت و تنوع در این حوزه شده است.
با این حال، طبق گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده (USGS)، چین همچنان در سال ۲۰۲۴ مسئول ۷۰ درصد از تولید جهانی این عناصر بود و بسیاری از کشورها به دلیل وابستگی به چین، به دنبال افزایش بهرهبرداری از ذخایر داخلی خود هستند. ایالات متحده هنوز برای فرآوری این عناصر به چین وابسته است و قابلیتهای پالایش داخلی آن توسعه نیافتهاند.
عناصر کمیاب چین
از آنجا که بسیاری از کشورها نگران وابستگی به چین، بهویژه در زمینه محصولات فناوری هستند، احتمالاً کشورهایی که دارای ذخایر عناصر کمیاب هستند به بهرهبرداری بیشتر از این ذخایر ادامه خواهند داد.
با این وجود، ایالات متحده، هنوز عناصر خود را برای فرآوری به چین ارسال میکند که منجر به این شده که ۷۰ درصد از واردات عناصر کمیاب ایالات متحده از چین باشد. قابلیتهای پالایش داخلی قابل توجه هنوز توسعه نیافتهاند، زیرا مسائلی مانند هزینههای نیروی کار موانعی ایجاد کردهاند.
چین همچنین بزرگترین ذخایر شناختهشده عناصر کمیاب را دارد، اما برزیل، ویتنام و روسیه نیز پتانسیل زیادی (که عمدتاً هنوز دستنخورده است) در این بخش دارند.
ایالات متحده و استرالیا پس از سال ۲۰۱۰ تولید عناصر کمیاب را افزایش دادند و میانمار، تایلند و اخیراً نیجریه نیز شروع به استخراج مقادیر قابل توجهی کردهاند.
همانطور که در نمودار بالا که از وبسایت آماری استتیستا است، دیده میشود، ایالات متحده در گذشته عناصر کمیاب را برای استفاده نظامی استخراج و تولید میکرد و دوباره وارد بازار شد، زیرا این عناصر اهمیت بیشتری به عنوان بخشی از اجرای فناوریهای حیاتی پیدا کردند.
جدول بالا مقایسهای از میزان تولید عناصر کمیاب توسط چین و باقی کشورها به عنوان بخشی از کل تولید ارائه میدهد.