به گزارش تجارت نیوز، جنگ آتش و آهن و خون، با دیگر ایران را عزادار کرده است. تصاویر، دردناک و گاه هولناکند؛ اخبار تلخ و نگرانکننده. انفجار بندرعباس (در بندر شهید رجایی)، ابعاد گستردهای دارد؛ علاوه بر افرادی که مستقیما در این حادثه آسیب دیدهاند، شهروندانی که در معرض اخبار و تصاویر آن قرار میگیرند نیز از اثرات روانی آن در امان نیستند.
در این میان، ممکن است تعدادی از کودکان و نوجوانان به دلیل حضور در نزدیکی محل حادثه، متوجه وقوع انفجار شده باشند؛ یا خواه ناخواه، از طریق شبکههای اجتماعی، رسانهها یا همسالان خود یا حتی در محیط خانه، از وقوع آن باخبر شوند. طبیعی است که آنها به مراقبت روانی بیشتری نیاز دارند.
اما چگونه میتوان از آنها در برابر تاثیر اخبار تلخ انفجار بندرعباس محافظت کرد؟
جزئیات واقعه انفجار بندرعباس را بیان نکنید
محمدامین طاهرپور، روانشناس در این مورد به تجارتنیوز میگوید: «مهمترین مساله در مورد کودکان و نوجوانان این است که ظرفیت ذهنی و ظرف روانی آنها نسبت به بزرگسالان کوچکتر است و در نتیجه توانایی کمتری در هضم و پذیرش چنین حوادثی دارند.»
او میافزاید: «حتی اگر کودک و نوجوانی در معرض اخبار کلی در مورد چنین حادثهای قرار گرفته باشد، والدین و بزرگسالان باید تا حد امکان، از طرح جزئیات بیش از اندازه یا تکرار مداوم خبر در مقابل او خودداری کنند.»
فضای امن گفتوگو را برای کودکان فراهم کنید
طاهرپور تاکید میکند: «بزرگسالان باید محیط امنی را برای کودکان و نوجوانان فراهم کنند و در دسترس آنها باشند تا اگر کودک یا نوجوانی، نیازمند صحبت در مورد حادثه انفجار بندرعباس بود، فضای لازم را در اختیار داشته باشد.»
این روانشناس توصیه میکند: «بهتر است والدین، بچهها را برای صحبت و برقراری ارتباط با خود یا دیگر اعضای خانواده تشویق کنند و شنونده خوبی برای آنها باشند. اطلاعاتی نیز که بزرگسالان در مورد حادثه به کودکان و نوجوانان میدهند، باید در حد درک بچهها و بدون اشاره به جزئیات غیرضروری باشد.»
در صورت بروز رفتارهای جدید پرسشبرانگیز، از متخصص کمک بگیرید
طاهرپور میافزاید: «بچهها ممکن است نگرانیها و احساسات منفی خود را به صورت مستقیم بیان نکنند و آنها را در قالب برخی رفتارها نشان دهند. در این مواقع، برخورد حمایتگر خانواده از فرزندان، آنها را تشویق میکند که احساسات خود را بروز دهند و مدیریت کنند.»
او تاکید میکنند: «والدین در بلندمدت، اگر علائمی مانند افت تحصیلی، پرخاشگری یا هر رفتار جدید پرسشبرانگیزی را در فرزندان خود مشاهده کردند، باید با متخصص مشورت کنند و از او کمک بگیرند.»
هوا آلوده است؛ از خانه خارج نشوید
یکی دیگر از تبعات انفجار بندرعباس (در بندر شهید رجایی)، افزایش آلودگی هوای ناشی از آلایندههای خطرناک است؛ شرایط به گونهای بود که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شب گذشته به دلیل احتمال انتشار آلایندههایی مانند آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهر، وضعیت اضطرار در بندرعباس اعلام کرد.
امروز، همچنین مدرسهها، دانشگاهها و ادارات در این شهر و نویت عصر مدارس در قشم نیز تعطیل شده بودند.
دکتر مسعود مردانی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با تجارتنیوز به شهروندان بندرعباس و مناطق اطراف انفجار توصیه کرده است که به دلیل افزایش غلظت آلایندههای هوا، حتیالامکان در خانه و فضاهای بسته بمانند.
او میافزاید: «افراد در صورت اجبار به خروج از خانه، حتما از ماسک استفاده کرده و از ورزش و فعالیتهای بدنی سنگین در محیط آزاد خودداری کنند.»
دکتر مردانی تاکید کرده است که به ویژه کودکان و نوجوانان نباید به مناطق نزدیک به انفجار بندرعباس که تجمع آلایندگی در آنها بیشتر است، نزدیک شوند.
حادثه تلخ انفجار بندرعباس (در بندر شهید رجایی) تا کنون به کشته شدن چند ده هموطن منجر شده. در این میان، فاطمه جراره، نماینده مجلس به تجارتنیوز گفته است که هنوز تعداد مفقودین مشخص نیست اما تعدادی از افراد مفقود شدهاند و احتمال دارد که متأسفانه برخی از آنها جان خود را از دست داده باشند.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش تعداد مفقودین انفجار بندر شهید رجایی مشخص نیست پیشنهاد میشود.