موضوعات داغ: # پیش بینی بازارها # مذاکرات # ارزش دلاری بورس # مذاکرات ایران و آمریکا # قیمت سکه # قیمت دلار # وزیر اقتصاد # افزایش قیمت مسکن

روند خشکی تالاب گاوخونی، سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازد

تالاب گندمان+تجارت نیوز
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با هشدار نسبت به وضعیت تالاب گاوخونی، تاکید کرد: خشکسالی‌های متمادی و عدم تخصیص حقابه، این تالاب را به کانون بالقوه گرد و غبار تبدیل کرده و سلامت عمومی مردم نه فقط در اصفهان بلکه در دیگر استان‌های مرکز کشور را به خطر می‌اندازد.

به گزارش تجارت نیوز، مرجان شاکری روز یکشنبه ضمن هشدار نسبت به اینکه تالاب گاوخونی به کانون بالقوه گرد و غبار تبدیل شده است، اظهار داشت: اگرچه هنوز این تالاب به دلیل وجود پساب کشاورزی و رطوبت نسبی خاک، به کانون بالفعل تبدیل نشده، اما این نگرانی وجود دارد که ورود پساب‌های دارای املاح به این اکوسیستم، با روند خشکی روزافزون آن باعث فعال شدن کانون گرد و غبار شده و اثرات مخربی بر محیط زیست و سلامت انسان‌ها داشته باشد.

شاکری تاکید کرد: هشدار ما به این دلیل است که باید به تالاب گاوخونی نه صرفاً به عنوان یک حق محیط زیستی، بلکه به عنوان یک مساله مرتبط با سلامت عمومی مردم توجه شود و این موضوع به طور جدی مدنظر قرار گیرد.

وی با اشاره به پیگیری‌های متعدد این سازمان در سطوح مختلف، از جمله قضایی، برای احقاق حقوق تالاب گاوخونی گفت: محیط زیست به دلیل جایگاه ویژه‌ای که به عنوان یک دستگاه نظارتی در پیگیری حقابه‌های زیست محیطی دارد، مکاتبات و پیگیری‌های متعددی را حتی در سطوح قضایی انجام داده است.

شاکری با بیان اینکه آلودگی هوا ناشی از گرد و غبار، حقوق عامه را به خطر می‌اندازد، افزود: خشکسالی‌های سال‌های اخیر و کاهش ورودی آب به سدها و اولویت‌بندی‌های تعریف شده مانند اولویت شرب و کشاورزی، همواره مسائل محیط زیست را تحت‌الشعاع قرار داده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان اضافه کرد: این مساله تنها منحصر به تالاب گاوخونی نیست و در توسعه‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز مسائل محیط زیستی مغفول می‌ماند.

شاکری شکل‌گیری مفهوم توسعه پایدار را ناشی از همین مساله دانست و تاکید کرد: در تقسیم عادلانه منابع آب، باید سهم محیط زیست به طور جدی در نظر گرفته شود.

وی افزود: رهاسازی آب برای کشاورزی نباید به معنای نادیده گرفتن حقابه تالاب گاوخونی باشد، زیرا این تالاب از نظر زیست محیطی، گیاهی، جانوری و تثبیت کانون‌های گرد و غبار، اهمیت فراوانی دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه بارندگی‌های اخیر تنها به صورت مقطعی به تالاب کمک کرده است، تصریح کرد: در شرایط فعلی، هیچ سهم پایداری از آب زاینده رود به تالاب گاوخونی اختصاص نیافته و این مساله مختص به امسال نیست، بلکه در سال‌های گذشته نیز این موضوع مورد غفلت واقع شده است.

زاینده رود در سال جاری آبی در سه نوبت برای آبیاری اراضی کشاورزی جاری شد و در هیچ‌کدام از این رهاسازی‌ها سهم‌آبه‌ای به تالاب گاوخونی تعلق نگرفت.

نوبت چهارم رهاسازی زاینده رود برای آبیاری اراضی کشاورزی نیز شب گذشته صورت گرفته است.

تالاب بین‌المللی گاوخونی در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهمترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود و حقابه آن در سال و در شرایط معمول بارش‌ها، ۱۷۶ میلیون متر مکعب است.

این تالاب پیش از آغاز خشکسالی‌های اخیر، مأمن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بود اما به دلیل کمبود منابع آبی و نرسیدن آب زاینده رود به آن در آستانه خشکی کامل قرار گرفته است.

به گفته کارشناسان، ادامه این روند می‌تواند تالاب بین‌المللی گاوخونی را به کانون تولید گرد و غباری تبدیل کند که تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری خود را تحت تاثیر قرار دهد، مساله ای که بر اهمیت تامین حقابه آن می افزاید.

منبع: ایرنا

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی