به گزارش تجارت نیوز، توانیر مجوز واردات برق از آذربایجان و ترکیه را برای صنایع بزرگ صادر کرده است. طبق اعلام رسمی این امکان از طریق خطوط تبادلی موجود فراهم شده و هدف آن تأمین نیاز انرژی واحدهای صنعتی است.
همزمان با اعلام این تصمیم، موضوع واردات برق از کشورهای همسایه به یکی از محورهای بحث در میان فعالان حوزه انرژی و صنعت تبدیل شده است. اما پرسش که در اینجا مطرح میشود این است که آیا واردات برق با توجه به زیرساختها و شرایط کشور امکانپذیر است؟
وزارت نیرو قصد خروج از تجارت برق را ندارد
حمیدرضا صالحی، نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ايران، درباره امکانپذیر بودن واردات برق از آذربایجان و ترکیه در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: شاید این امکان وجود داشته باشد، اما واردات برق از ترکیه و آذربایجان خود چالشهای جدیدی برای این حوزه ایجاد میکند که ازجمله این چالشها میتوان به مشکلات تأمین ارز اشاره کرد.
او اضافه کرد: ۶۷ درصد نیروگاههای برق کشور غیردولتی هستند و این نیروگاهها میتوانند مشکل برق کشور را برطرف کنند، اما وزارت نیرو قصد خروج از تجارت برق را ندارد. به همین دلیل از صنایع میخواهد که خود اقدام به تولید برق کنند.
هر صنعت باید در حوزه تخصصی خود فعالیت کند
صالحی درباره وظیفه اصلی صنایع تصریح کرد: واردات و تولید برق توسط صنایع، یک مسیر نادرست است. زیرا کار اصلی صنایع تولید و واردات برق نیست و هر صنعت باید در حوزه تخصصی خود فعالیت کند.
او برای رفع مشکل برق صنایع پیشنهاد داد: در حال حاضر، هلدینگها و سرمایهگذاران، انجمنها و سندیکاهای متعددی در حوزه انرژی فعالیت میکنند، اما در اولین گام، وزارت نیرو باید از حوزه تجارت و تولید برق صنایع کنارهگیری کند و این امکان را فراهم کند تا نیروگاهها برق را به صورت مستقیم در اختیار صنایع قرار دهند. اینگونه مشکل برق صنایع ظرف دو تا سه سال آینده برطرف میشود.
واردات و تولید برق باید از طریق دولتها انجام شود
رضا شهرستانی، عضو سابق هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، درباره امکان واردات برق مورد نیاز صنایع از ترکیه و آذربایجان به تجارتنیوز گفت: واردات برق باید از طریق دولتها انجام شود و صنایع نمیتوانند برق تولید یا وارد کنند.
این فعال بخش خصوصی درباره واردات برق در کشورهای اتحادیه اروپا عنوان کرد: در کشورهای اتحادیه اروپا، شرکتها میتوانند از طریق قراردادهای B2B، برق مورد نیاز خود را از وارد کنند، اما زیرساختهای لازم برای انجام جنین فرآیندی در ایران وجود ندارد.
او اضافه کرد: اگر قرار باشد چنین امکانی در ایران فراهم شود، پیش از هر چیز باید یک وبسایت ایجاد شود تا تمامی شرکتهای فعال در سایر کشورها که تمایل به صادرات برق به ایران دارند، در آن عضو شوند و پس از بررسی و تأیید، از طریق این شرکتها برق وارد شود.
انتقال ارز یکی از چالشهای مهم واردات برق است
شهرستانی درباره چالشهای واردات برق تشریح کرد: یکی از چالشهای اصلی واردات برق، انتقال ارز و نرخ آن است که این امر خود مشکلات زیادی برای واردات ایجاد میکند. بنابراین، شاید در حرف چنین امکانی فراهم باشد، اما در عمل به هیچوجه چنین امکانی وجود ندارد.
خانه صمت با صدور بیانیهای از وضعیت ناترازی انرژی انتقاد کرد
از طرفی، وضعیت ناترازی انرژی نگرانی فعالان حوزه صنعت را برانگیخته است. طوری که هیأت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، با صدور بیانیهای سرگشاده از قطع گسترده برق در واحدهای تولیدی انتقاد کردهاند.
در این بیانیه خطاب به رئیس دولت چهاردم تأکید شده که ادامه وضع فعلی فعالیت اقتصادی را غيرممکن میکند. این تشکل، ضمن انتقاد از ناکارآمدی مدیریتی و بروکراسی موجود، خواستار همکاری و همفکری جدی دولت با بخش خصوصی برای رفع مشکل انرژی شده است.
بر اساس این گزارش، شاید صدور مجوز واردات برق از آذربایجان و ترکیه اقدامی تازه در راستای تأمين برق مورد نیاز صنایع به نظر برسد، اما مجموعهای از چالشهای اجرایی، فنی و اقتصادی، مانع واردات برق از آذربایجان و ترکیه میشوند.
نبود زیرساختهای فنی لازم، محدودیتهای ارزی و همچنین مداخلهگری دولت در تجارت برق، همگی نشان میدهند که این سیاست بیشتر از آنکه راهحلی عملیاتی برای بحران انرژی صنایع باشد، نوعی عقبنشینی از اصلاحات ساختاری و واگذاری واقعی اختیار به بخش خصوصی است. در چنین شرایطی، طرح واردات برق نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه چالشهای تازهای را برای تولید و واردات برق در کشور ایجاد میکند.
بنایراین، دولت و بخش خصوصی باید با همکاری و همفکری یکدیگر این مشکل را برطرف کنند. در غیر این صورت، بسیاری از کسبوکارها به دلیل ناترازی اترژی از بین میروند.
برای مطالعه بیشتر به گزارش مجوز واردات برق برای صنایع بزرگ صادر شد در تجارتنیوز مراجعه کنید.