موضوعات داغ: # تعطیلی ادارات # تعطیلی مدارس # باشگاه پرسپولیس # باشگاه سپاهان # جام حذفی
تجارت‌نیوز بررسی کرد:

چه ریسک‌هایی در کمین نمادهای شاخص‌ساز بورس است؟

تالار بورس2

این روزها ارزش سهم‌های بنیادی نظیر پالایشگاهی، پتروشیمی، فلزات اساسی و تولیدکنندگان سنگ آهن نسبت به روزهای گذشته افزایش نسبی پیدا کرده است. سوالی که مطرح می‌شود این است که چه ابهامات و ریسک‌هایی در کمین نمادهای شاخص‌ساز در فصل پاییز است؟

به‌ گزارش تجارت‌نیوز، این روزها رفتارهای هیجانی در بازار سرمایه، باعث ترس تمام سهامداران نسبت به سرمایه‌گذاری در بورس شده مبنی بر اینکه نکند بازار همانند سال ۹۲ به کما برود. با این حال از نگاه برخی شرایط کنونی بورس متفاوت از شرایط بورس در سال ۹۲ است، زیرا برخی شرکت‌ها از افرایش نرخ دلار منتفع شده و از تحریم نیز کمترین آسیب را می‌بینند و باعث رشد شاخص کل خواهند شد، به طوری که بسیاری تحلیلگران ارشد بازار سرمایه معتقدند که جنس بازار گاوی امروز با جنس تمام بازارهای گاوی تاریخ بورس ایران متفاوت است، به همین جهت منفی‌های این روزهای بازار کاملا طبیعی بوده و بخشی از میکرو موج‌های یک ابر موج بسیار قوی در بورس خواهد بود.

به گفته معامله‌گران بازار سرمایه، تنها سهم‌های بنیادی می‌توانند بازار را از این رفتارهای هیجانی نجات دهند، به همین جهت مشخصه بارز جریان معاملاتی روز دوشنبه بازار سرمایه کاهش قدرت فروشنده‌ها، بهبود معاملات و افزایش نسبی ارزش سهم‌های بنیادی نظیر پالایشگاهی، پتروشیمی، فلزات اساسی و تولیدکنندگان سنگ آهن نسبت به روزهای گذشته بود، اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چه ابهامات و ریسک‌هایی در کمین نمادهای شاخص‌ساز در فصل پاییز است؟

سلمان نصیرزاده، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «تجارت‌نیوز» گفت: مهمترین فاکتور توجه بازار به گروه پالایشی تغییر نرخ پایه محصولات و خوراک از چهار هزار و 200 تومان به نرخ سامانه نیما است. همین امر این گروه را مورد توجه قرار داده است، البته مهمترین ابهام و ریسک این گروه گزارش‌های شش ماهه و طولانی شدن پروسه تغییر نرخ پایه است. بررسی نرخ‌های فروش نشان می‌‎دهد که طی سه ماهه دوم امسال در محصولات اصلی به واسطه کاهش نرخ کرک اسپرد یا همان حاشیه سود (فاصله بهای یک بشکه محصول تولیدی پالایشگاهی و یک بشکه نفت خام دریافتی) امکان دارد گزارش‌ها چندان ویژه نباشد و همین امر می‌تواند به عنوان یک ریسک در این گروه  به حساب آید.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در گروه فولاد شایعه افزایش نرخ سوخت مصرفی این گروه شنیده می‌شود که می‌تواند اثر روانی منفی در صورت تایید داشته باشد، البته محاسبات نشان می‌دهد اهرم فروش این شرکت‌ها به حدی به واسطه افزایش نرخ بالا است که اثر منفی افزایش نرخ سوخت ناچیز خواهد بود در این گروه گزارش‌های شش ماهه تا دو هفته آتی منتشر خواهد شد.

نصیرزاده افزود: بررسی‌ها حاکی از آن است که عملکرد شش ماهه نخست شرکت‌هایی نظیر کاوه، هرمز و ذوب نسبت به رشد ارزش سهام چندان مطابقت نخواهد داشت و همین امر می‌تواند یک اهرم فشار در زمان انتشار گزارش‌ها باشد، اما در نمادهایی نظیر فولاد و فخوز بازار انتظار گزارش‌های مناسبی دارد. در مجموع پتانسیل اصلی این گروه در نیمه دوم امسال با توجه به نرخ‌های فروش افزایش یافته است. همچنین شنیده‌هایی از عقد قراردادهای جدید صادراتی برای سه ماهه سوم امسال حکایت دارد که تایید آن می‌تواند ریسک کاهش مقداری صادرات را تقلیل دهد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در گروه سنگ آهن نیز برنامه فروش بلوک امید توسط بانک سپه و خرید احتمالی این بلوک توسط مجموعه معادن فلزات و فولاد مبارکه رخداد مهمی است که نظر بازار را به خود جلب کرده است. در این گروه از یک سو شایعه بهره مالکانه شنیده می‌شود که می‌تواند تایید آن بار منفی به گروه تزریق کند و از سوی دیگر احتمال پذیرش قریب‌الوقوع نماد سنگ آهن گهر زمین که شرکت‎هایی نظیر امید، ومعادن، کگل، وغدیر در آن سهامدار هستند می‌تواند مثبت ارزیابی شود. در این گروه بازار در حال پیشخور کردن اثرات رشد نرخ محصولات است. پتانسیل اصلی این گروه در نیمه دوم امسال به واسطه تاثیر پذیری از قیمت افزایش یافته شمش فولادی نمایان خواهد شد.

نصیرزاده یادآور شد: در گروه پتروشیمی نیز بازار انتظار مثبتی از گزارش‌های شش ماهه شرکت‌هایی نظیر پتروشیمی زاگرس، خارک، پارس، پردیس دارد. در این گروه شاراک اقدام به شفاف سازی و اعلام کرده است که اثرات منفی افزایش تسعیر ارز در نرخ خوراک با افزایش نرخ محصولات جبران می‌شود و اثرات کاهنده سود ندارد. در این نماد به نظر می‌رسد با توجه به افزایش قیمت خوراک مایع نفتا و در صورت محاسبه نرخ بر مبنای ارز هشت هزار تومان سود سال جاری به 80 تا 100 تومان برسد که این موضوع ریسکی برای کاهش انتظارات مثبت در این نماد در فصل پاییز می‌شود.

نظرات