به گزارش تجارتنیوز روند کنترل شده قیمت دلار در هفته سوم بهمنماه در پله چهارم کانال ۴۰ هزار تومان نوسان داشت. اگرچه در برخی روزها در کانال مذکور تا پله دوم هم پایین میآمد. البته در بعضی مواقع نیز به پله هشت و ۹ صعود کرد.
معاملهگران در هفتههای گذشته چشمانتظار اخبار بینالمللی بودند اما بازارساز با قدرت مانع از تغییر شارپی قیمت شد. ابتدای هفته گذشته قرار بود سامانه مبادله ارز و طلا راهاندازی شود اما خبری از آغاز به کار این سامانه تحت عنوان «ناخدا» هم نبود.
خروج دلار از افغانستان محدود شد
روز پنجشنبه ۲۰ بهمنماه قیمت دلار با روند صعودی همراه شد. معاملهگران سیگنالهایی از بازار افغانستان و توافق نافرجام برجام دریافت کردند و وارد فاز خرید شدند.
در هفته دوم بهمن، آمریکا برای قطع جریان ورودی دلار به ایران، تراکنشهای مالی عراق را محدود کرد و زیر نظر گرفت. اواخر هفته گذشته نیز در بازار، خبر محدود شدن خروج دلار افغانستان پیچیده بود مبنی بر اینکه که طالبان خروج ارز از کشور افغانستان را ممنوع کرده است.
به اعتقاد معاملهگران دشواری جابهجاییهای ارزی میتواند ارزش قیمت دلار در بازار معاملات تهران را تقویت کند. علاوه بر این دیروز وزارت خزانهداری آمریکا در گزارشی، خبر از تحریمهای جدید دولت این کشور در ارتباط با ایران را اعلام کرد.
بر اساس جدیدترین تحریمهای آمریکا علیه ایران، 6 تولیدکننده پتروشیمی مستقر در ایران یا شرکتهای تابعه آنها و سه شرکت در مالزی و سنگاپور به بهانه تسهیل فروش فرآوردههای نفتی هدف این تحریمها قرار گرفتهاند.
با وجودی که کارشناسان چنین تحریمهایی را چندان موثر نمیدانند اما برخی معاملهگران معتقدند این اخبار میتواند زحمت بازارساز را برای روزهای آینده زیادتر کند.
دلار توافقی بدون مشتری ماند
هفته پیش تلاش نهاد پولی کشور در جهت نزدیکی نرخهای مختلف دلار متمرکز بود. این اقدام توانست اشتیاق خریداران ارز توافقی را کور کند و به این ترتیب صف خریداران دلار توافقی آب رفت. اکنون خریداران دلار سهمیهای تمایل به خرید از بازار آزاد دارند تا از قطعی یارانه و مالیات و اقدامات انتظامی بازار در امان بمانند.
از طرفی بازارهای موازی نیز سیگنال افزایش قیمت به تهران دادند؛ دلار هرات به قیمت ۴۴ هزار و ۳۵۰ تومان معامله شد و نسبت به روزهای گذشته ۳۵۰ تومان افزایش قیمت داشت. دلار سلیمانیه ۴۵ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شد و درهم امارات نیز از نیمه کانال ۱۲ هزار تومان گذشت و با قیمت ۱۲ هزار و ۵۲۰ تومان معامله شد.
چهارشنبه ۱۹ بهمن برخی معاملهگران به سطح بالای عرضه ارز در بازار داخلی اشاره کردند که باعث ناهماهنگی در قیمت دلار و درهم شده است. برخی از بازیگران افزایشی بازار، احتمال روند صعودی قیمت دلار، با توجه به تثبیت قیمت درهم در نیمه بالایی کانال ۱۲ هزار تومان را دادند. آنها سیگنالهای نامساعد بینالمللی و روند بیثمر احیای برجام را عامل این صعود میدانند.
تحلیلگران بازار معتقدند پایین آمدن قیمت دلار از کانال ۴۰ هزار تومان نیازمند سیگنال قوی از نوع توافق قطعی و آمدن دو طرف برای مذاکره جدی است.
دلیل افزایش قیمت دلار تحریم نیست
در همین راستا عبدالله مشکانی کارشناس بازارهای مالی با اشاره به شرایط تامین ارز داخلی کشور به تجارتنیوز گفت: «در حال حاضر ایران از طریق شرکتهای واسطهای، محصولات تولید داخل را میفروشد و با این اقدام، ارز را تامین و در سامانه نیما برای واردات عرضه میکند؛ این در حالی است که شرکتهای پوششی به راحتی قابل شناسایی نیستند.»
او با تاکید بر تاثیر تحریمها خاطرنشان کرد: «فشار صرف به اقتصاد و مردم از اثرات تحریمها است و طبیعی است که ما از ابزارهای مختلف برای دور زدن تحریمها استفاده کنیم؛ این در حالی است که کشورهای همسایه به دلیل همجواری با ایران، الزاماتی دارند که باید حسن همجواری را رعایت کنند و الا در نقطه مقابل، ایران هم میتواند برای آنها دردسر ایجاد کند.»
مشکانی با اشاره به اینکه قیمت دلار در بلندمدت تابعی از نقدینگی و تورم است افزود: «در کوتاهمدت، بازارساز با عرضه یا عدم عرضه به بازار جهت میدهد و در بلندمدت نرخ ارز، تابع نقدینگی و تورم است. بنابراین صرفا تحریم یا تغییری در تحریمها اثر ملموس بر بازار سرمایه ندارد.»
این کارشناس بازارهای مالی درباره پیشبینی قیمت دلار گفت: «اسکناس آمریکایی در همین کانال ۴۰ هزار تومانی تا پایان سال باقی میماند، اما برای سال آینده میتواند در کانالهای بالاتر قرار بگیرد. اگر بخواهیم قیمت واقعی دلار را با نقدینگی بسنجیم رقمهایی بالاتر از نرخ فعلی را باید متصور باشیم و علت اصلی این صعود را نیز باید در تورم و نقدینگی جستجو کنیم نه تحریمها.»
گزارشهای بیشتر را در صفحه اخبار ارز و طلا بخوانید.
سود روز شمار به پس اندازهای بانکی که مصوبه مجلس را هم دارد مجددا برقرار میشود تا نقدینگی بانکها و کسری تراز با بانک مرکزی کاهش یابد.
دلار در هرات و اربیل کاهشی شد.
سلام عدم صدور دلار از عراق و افغانستان به ایران باعث کاهش نرخ برابری دلار هرات و اربیل شد. صرافی های عراق و افغانستان نرخ برابری دلار به ریال را کاهش دادند. دلار هرات به ۳۶ هزارتومان و دلار عراق به ۳۵ هزارتومان کاهش یافت.