به گزارش تجارتنیوز، در دنیای امروز اهمیت تراشه ها برای تولیدات اقتصادی را میتوان با اهمیت نفت یا بهطور کلی انرژی مقایسه کرد. نیمه هادیها که به تراشهها معروف هستند، اساس دنیای دیجیتال را تشکیل میدهند.
تراشه ها برای ساخت بسیاری از صنایع دیجیتال، از تلفن همراه و رایانه گرفته تا تجهیزات نظامی پیشرفته مورد نیاز هستند. به همین دلیل، نبرد جهانی برای کنترل فناوری تراشهها به طور چشمگیری افزایش یافته است و قدرتهای غربی و شرقی برای تسلط برا این فناوری با یکدیگر رقابت میکنند.
در این میان چشم انداز تکنولوژیک هم در حال تغییر است و یک سیستم جایگزین شروع به ظهور کرده است، سیستمی که در آن کشورها قصد دارند در تولید تراشهها به خود متکی شوند. با این حال، این تلاش چندان آسان نیست، زیرا به دانش گسترده، نیروی متخصص و امکانات تولیدی پیچیده نیاز دارد.
در همین راستا چین در حال راهاندازی یک صندوق سرمایهگذاری با هدف جمعآوری 40میلیارد دلار برای تقویت صنعت تراشهسازی یا همان بخش نیمههادی است. قرار است راهاندازی این صندوق همراه با حمایتهای دولتی باشد زیرا چین تلاش میکند که در این صنعت به دیگر رقبای خود مانند ایالات متحده برسد.
راهاندازی بزرگترین صندوق سرمایهگذاری چین برای تراشه سازی
علاوه بر جمعآوری 40میلیارد دلاری فعلی که معادل 300میلیارد یوان میشود، چین در سالهای 2014 و 2019 هم بودجههایی بهمبلغ 137میلیارد یوان و 200میلیارد یوان برای صنعت تراشهسازی اختصاص داده بود. با وجود این بودجهها، این صندوق احتمالا جزو سه صندوق بزرگ سرمایهگذاری در چین باشد.
همچنین یک مقام چینی که اسمش فاش نشد گفته که وزارت دارایی چین قرار است بهعنوان یک نهاد دولتی 60میلیارد یوان در این صندوق سرمایهگذاری کند. بنا به گفته کارشناسان، یکی از حوزههای اصلی سرمایهگذاری از این پس بر روی ساخت و ارتقای تجهیزات تولید تراشه خواهد بود.
شیجینپینگ، رئیس جمهور چین از مدتها قبل بر لزوم خودکفایی چین در صنعت تراشه ها تاکید کرده بود. این نیاز پس از اعمال یکسری تحریمها از سوی آمریکا در چندسال اخیر احساس شد. تحریمهای آمریکا در ارسال تراشههای پیشرفته زمانی شدت گرفت که احساس کرد پکن میتواند از تراشههای پیشرفته برای تقویت قابلیتهای نظامی خود استفاده کند.
آمریکا از ماه اکتبر یک بسته تحریمی گسترده را ارائه کرد که دسترسی چین به تجهیزات پیشرفته ساخت تراشه را قطع کرد و متحدان آمریکا هم مانند ژاپن و هلند، اقدامات مشابهی را انجام دادند.
محدودیتها گریبان خاورمیانه را هم گرفت
دولت آمریکا به شرکت انویدیا که یکی از مهمترین شرکتهای دنیا در ساخت تراشههای مخصوص است دستور داد که برای صادرات تراشهها به برخی کشورهای منطقه خاورمیانه باید مجوز دریافت کند. این تصمیم در راستای افزایش محدودیتهای امنیت ملی کاخ سفید در صنعت نیمههادیهای پیشرفته گرفته شده است.
در ماههای اخیر عربستان سعودی ۳هزار تراشه Nvidia’s H100 را که هر کدام ۴۰هزاردلار قیمت دارند خریداری کرده است. این محصول نخستین تراشه طراحی شده برای هوش مصنوعی مولد (generative AI) است. در همین حال امارات نیز اخیرا توانسته تعداد زیادی تراشه انویدیا برای توسعه مدل زبانی متن باز این کشور تحت عنوان فالکون خریداری کند.
آمریکا نمیخواهد فناوری جدید تراشه سازی به چین و روسیه برسد
بعضی منابع اعلام کردهاند یکی از دلایلی که آمریکا، ارسال تراشه ها را به بعضی کشورهای خاورمیانه محدود کرده است، ارتباط این کشورها با چین و روسیه است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی اخیرا مذاکراتی با چین برای توسعه و تعمیق ارتباطات هوش مصنوعی انجام دادهاند. گمانها بر این است که محققان چینی بسیاری در مرکز تحقیقات عربستان سعودی در دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله مشغول به کار هستند و همین دلیل باعث نگرانی آمریکا از ارسال تراشهها پیشرفته به عربستان است.
از طرفی دیگر خبرگزاری رویترز در ماه ژانویه در گزارشی نوشت: برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی به مقامات امارات و ترکیه هشدار داد که اگر تلاشهای روسیه برای دور تحریمها سرکوب نکنند، ممکن است ارتباطشان را با تامین کنندگان آمریکایی قطع کنند. این محدودیتها با هدف جلوگیری از دستیابی روسیه به فناوریهای ایالات متحده است.
این محدودیت ها نشان دهنده گسترش تلاشهای آمریکا برای خنثی کردن پیشرفتهای روسیه و چین در فناوریهایی مانند هوش مصنوعی یا ابزار نظامی است.