موضوعات داغ: # ایران و آمریکا # پیش بینی بازارها # مذاکرات # مذاکره # مذاکره ایران امریکا # قیمت شیر # اوکراین # یمن
تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

پیامد حذف ایران از شورای حکام بین‌المللی مخابرات چیست؟

وزارت ارتباطات کشور به تازگی جایگاه خود را در شورای حکام بین‌المللی مخابرات از دست داده‌ است. برخی معتقدند از دست دادن این جایگاه با توجه به اینکه تاثیر منفی بر زندگی مردم ندارد، مهم نیست. اما عده دیگری می‌گویند این مساله چندان هم بی اهمیت نیست.

به گزارش تجارت‌نیوز، در پی افزایش محدودیت‌های اینترنت بین‌المللی، ایران کرسی خود را در شورای سازمان جهانی مخابرات از دست داد. اما حذف شدن از جایگاهی که بعد از ۱۲ سال به دست آورده بود، چه عواقبی خواهد داشت؟

در سال ۱۳۹۷ کشورمان توانست با ۱۴۶ رای و بالاتر از روسیه، آفریقای جنوبی، لهستان و آذربایجان به عنوان یکی از اعضای شورای حکام برگزیده شود. آنطور که در آن زمان مشاور وزیر ارتباطات وقت مدعی شده بود، ایران قرار بود صدای کشورهای در حال توسعه باشد. پیش از این نیز در سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۶ ایران به عضویت این شورا درآمده بود.

با این حال در یک هفته گذشته، انتخابات شورای اتحادیه جهانی مخابرات و هیئت مقررات رادیویی برگزار شد. کشورهای عضو این اتحادیه جهانی در این انتخابات ترکیب این اتحادیه برای سالیان ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶ را تعیین کردند و در نتیجه ایران موفق نشد به‌دلیل شرایط موجود مانند چهار سال گذشته به عنوان یکی از اعضای شورای حکام برگزیده شود.

شورای حکام مخابرات چیست؟

این شورا با ۴۸ عضو از پنج قاره جهان نهاد حاکم بر اتحادیه است و برنامه‌های استراتژیک و بودجه ITU را تعیین می‌کند. همچنین بر فعالیت‌ها، سیاست‌ها و استراتژی‌های این سازمان نظارت کامل را دارد، گروه‌های کاری را مدیریت و پیش‌نویس برنامه‌های استراتژیک و مالی را برای مجموعه‌های دیگر فراهم می‌کند.

اتحادیه بین‌المللی ارتباطات، آژانس تخصصی سازمان ملل برای فناوری اطلاعات و ارتباطات است که از بیش از یک قرن قبل وظیفه هماهنگی برای استفاده مشترک جهانی و همکاری‌های بین‌المللی در اختصاص مدارهای ماهواره‌ای و بهبود زیرساخت‌های ارتباطی در کشورهای در حال توسعه بنابر استانداردهای جهانی را بر عهده دارد.

بنابراین در حال حاضر از سال ۲۰۲۳ لغایت ۲۰۲۶ میلادی، ایران نمی‌تواند عضو شورای سران سازمان ITU باشد و از بین ۱۶ کشور آسیایی با کسب رتبه ۱۵ از انتخابات کنار گذشته شد.

همچنین، طبق گفته رئیس مرکز همکاری‌های تخصصی و مطالعات راهبردی بین‌المللی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، هیچ حذفی در کار نبوده و تنها ایران در این دوره از انتخابات، برگزیده‌ نشده‌ است. بنابراین ممکن است که حضور و عدم حضور ایران در این شورا هیچ تاثیری در جایگاه و نقش آن در این اتحادیه نخواهد داشت.

عواقب حذف ایران از شورای حکام

از سوی دیگر داوود زارعیان، معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات ایران، حذف ایران از شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات را اتفاق عجیب و غریبی نمی‌داند. او متعقد است که عملا ایران چیزی از دست نداده‌ است.

به گفته زارعیان «ایران هم‌اکنون عضو اتحادیه است و در کنفرانس مختار نیز نماینده دارد و می‌تواند نظر خود را طبق قوانین اعمال کند. اما حضور ما در شورای حکام موجب می‌شد که پیشنهاداتی را به شورای مذکور بدهیم یا درباره تصمیم‌ها قبل از رسیدن به شورا اعمال نظر کنیم که اکنون این امتیاز را از دست داده‌ایم.»

معاون شرکت مخابرات ایران گفت: «ارکان تصمیم‌گیری ITU به نحوی است که اصولا مردم تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند و معمولا تصمیمات در سطح بالایی است. در حوزه استانداردهای مخابراتی، استانداردهای رادیویی و فرکانس‌ها و مواردی از این دست.»

زارعیان افزود:«ITU اصلا نهاد سیاسی نیست و مستقل عمل می‌کند. اصولا‌ ITU به ویژه شورای اجرایی مسائل سیاسی را در تصمیم‌گیری‌های خود دخالت نمی‌دهد. حتی کنفرانس سران مختار هم تصمیماتش سیاسی نیست و فنی، اجرایی در چارچوب تنظیم پروتکل‌های ارتباطی است.»

این در حالی است که خسرو سلجوقی، مشاور سابق وزارت ارتباطات دولت دوازهم، در این باره به تجارت‌نیوز گفت:« ایران با از دست دادن جایگاه خود در شورای حکام بین‌المللی مخابرات، برخی امتیازات، برنامه‌های استراتژیک، همکاری‌های بین‌المللی در جهت تعیین بودجه جهانی ITU و موارد دیگر را دست می‌دهد. شاید در حال حاضر حذف ایران از این شورا، اتفاق مهمی نباشد، اما به مروز زمان تاثیرات خود را در این حوزه نشان خواهد داد.»

به گزارش تجارت‌نیوز، با وجود اینکه عده‌ای پیامدهای حذف ایران از شورای حکام را منفی نمی‌دانند، اما این اتفاق نتایج مثبتی را به هم به دنبال نخواهد داشت. چرا که عضویت در سازمان‌های بین‌المللی ارتباطاتی و همکاری با کشورهای دیگر برای سرعت بخشیدن به توسعه حوزه ارتباطات و فناوری در کشور امری مهم تلقی می‌شود.

با توسعه ارتباطات و فناوری زمینه برای پیشرفت‌های دیگر به ویژه در حوزه اقتصادی فراهم می‌شود. بنابراین اهمیت این بخش آن هم در دنیای امروزی بیش چیزی است که تصور می‌شود.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی