معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار:
ارزش صندوقهای سرمایه گذاری رشد کرد
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت : در ۱۰ ماه امسال، ارزش صندوق اوراق بادرآمد ثابت از ۵۲۳ همت در پایان سال گذشته به ۷۸۸ همت در پایان دی امسال رسیده و رشد ۵۱ درصدی را ساخته است.
رضا عیوضلو، معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان اینکه الگوهای سرمایهگذاری برای طرحهای تولیدی و زیربنایی توسعه مییابد، درباره ارزش صندوقهای سرمایهگذاری گفت: در ۱۰ ماه امسال، ارزش صندوق اوراق بادرآمد ثابت از ۵۲۳ همت در پایان سال گذشته به ۷۸۸ همت در پایان دی امسال رسیده و رشد ۵۱ درصدی را ساخته است. همچنین، در این بازه زمانی ارزش صندوقهای سرمایهگذاری در سهام با رشد ۵۷ درصدی، از ۱۱۸ همت به ۱۸۶ همت افزایش یافته است. در عین حال، ارزش صندوقهای مختلط نیز با رشد ۶۱ درصدی از۶۲،۵۱۷ به ۱۰۰،۶۷۷ میلیارد ریال رسیده است.
رضا عیوضلو، در پنل تامین مالی زیرساخت، در ششمین همایش تأمین مالی دولت چهاردهم، که در محل اتاق ایران برگزار شد، با اشاره به تصویب قانون تامین مالی و زیرساخت، در اسفند ۱۴۰۲ و اجرای شدن آن از اردیبهشت امسال، گفت: این قانون بخشهای مختلفی دارد و ناظر بر ظرفیتسازیهایی در حوزههای مختلفی از جمله سنجش اعتبار، توسعه نظام سنجش اعتبار و توسعه تامین مالی مبتنی بر سنجش اعتبار و تامین مالی موسسات اعتباری است.
او گفت: به موجب این قانون شورای تحت عنوان شورای ملی تامین مالی با حضور وزیر اقتصاد و روسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار، رییس کل بیمه مرکزی، صندوق توسعه ملی و اعضای از کمیسیونهای اقتصاد، برنامه و بودجه مجلس تشکیل شد.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، در خصوص وظایف این شورا توضیح داد: براساس قانون، مهمترین وظیفه این شورا ایجاد هماهنگی و همافزایی بین نهادهای متولی تامین مالی، ۳ بال تعریف شده، بازار پول، بازار سرمایه و بیمه است. این شورا در نظر دارد که الگوهای سرمایهگذاری را برای طرحهای تولیدی و زیربنایی توسعه بدهد.
عیوضلو با اشاره به این که تقویت نظام سنجش اعتبار نیز به شورای ملی تامین مالی محول شده است، ادامه داد: توسعه و ترویج نهادها و ابزارهای تامین اعتبار و توسعه وثایق جزو وظایف این شورا برشمرده شده است.
او با اشاره به ظرفیتسازیهای این قانون برای تامین مالی گفت: در ماده ۱۴ این قانون به توسعه ظرفیتسازی مرتبط با شرکتهای عام پروژه و صندوقهای تامین مالی پرداخته شده است. در این بند مشوقهای مالیاتی برای انتقال دارایی از موسسان در نظر گرفته شده است. در آمد موسسان و هلدینگها از محل نقل و انتقال داراییها صندوق تامین مالی و شرکت پروژه با نرخ مالیات صفر در نظر گرفته است.
عیوضلو تسهیل تامین منابع واحدهای کوچک را یکی دیگر بندهای این قانون اعلام کرد و گفت: در تبصره ۴ ماده ۱۴ هم به ظرفیتهای عرضه خصوصی اوراق اشاره شده تا عرضه خصوصی در بازار بدهی افزایش پیدا کند. در چارچوب همین ماده سازمان بورس ضوابط انتشار اوراق مرابحه کوچک و کوتاهمدت را مصوب کرده است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، افزود: این روش برای تامین مالی حداکثر ۲۰۰ میلیارد تومان و سررسید ۱۸ ماه تدوین شده و متقاضیان این حق را دارند که نسبت به عرضه خصوصی یا عمومی تصمیمگیری کنند و این اولین بار است که عرضه خصوصی در مقررات سازمان بورس به رسیمت شناخته می شود.
عیوضلو با اشاره به این که برای این گونه عرضه رکن متعهد پذیرهنویسی و بازارگردان الزامی نیست، گفت: تسهیل در موضوع رکن ضامن، یکی دیگر از تمهیدات در این قانون است. در این اوراق متقاضیان که خواهان تامین مالی از طریق وثایق هستند، میتوانند به جای ایجاد ضمانت از طریق پرتفوی، یک سهم را به وثیقه بگذارند.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و ارواق بهادار ادامه داد: در این قانون اگر سرمایهگذاران نهادی که همه خریداران و سرمایهگذاران عرضه خصوصی هستند، به توافق برسند، میتوانند اوراق بدون ضمانت منتشر کنند. اما صندوقها امکان خرید اورراقی ذیل بند ۴ را ندارند.
عیوضلو ادامه داد: در این قانون ۲ مشوق مالیاتی افزایش سرمایهها از محل سود انباشته و صرف سهام از طریق سلب حق تقدم تعیین شده است. کاهش طول فرایند افزایش سرمایه و تسهیلگیری فرایند ثبت افزایش سرمایه از دیگر تهسیلگیریهای است که در این قانون رخ داده است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، تسهیل در روند اطلاعرسانی و درج آگهیها، را یکی دیگر از بندهای این قانون خواند و گفت: الکترونیک کردن فرایند افزایش سرمایه یکی از چالشهای جدی در مورد روند افزایش سرمایه را از بین برده است.
عیوضلو افزود: در ماده ۱۶ این قانون عنوان شده که با توجه به رتبه اعتباری اوراق، شرایط اوراق، توان اعتباری اوراق و بانی اوراق نرخهای سود میتواند متفاوت باشد. در ماده ۲۱ هم فصل جدیدی در معاملات بورسهای کالایی رخ داده است و به صراحت اعلام کرده که ابزارهای مالی مبتنی بر دارایی، مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند. زیرساخت معاملات گواهی نقره از همین بند آمده است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، با اشاره به آمار معاملات در بورس کالا، گفت: حجم معاملات در بورسهای کالای بازار فیزیکی و اوراق مبتنی بر کالا، در ۱۰ ماه ۱۴۰۳ به ۱۸۰۰ رسیده که در مقاسیه با ۱۳۰۰ همت سال گذشته، رشد خوبی داشته است. معاملات بازار فیزیکی در ۱۰ ماهه امسال به ۱۴۰۰ همت رسیده در حالی که این رقم در مدت زمان مشابه سال قبل ۱۲۰۰ همت بوده است.
او اضافه کرد: در مقابل اوراق بهادار مبتنی بر کالا از ۱۰۵ میلیارد تومان سال گذشته به ۳۷۰ میلیارد تومان در امسال افزایش پیدا کرده است.
ارزش صندوقهای سرمایه گذاری
او، همچنین با اشاره به ارزش صندوقهای سرمایه گذاری گفت: در ۱۰ ماهه ابتدای امسال، ارزش صندوق اوراق بادرآمد ثابت از ۵۲۳ همت در پایان سال گذشته به ۷۸۸ همت پایان دی امسال رسیده و رشد ۵۱ درصدی را ساخته است. همچنین، در این بازه زمانی ارزش صندوق در سهام با رشد ۵۷ درصدی، از ۱۱۸ همت به ۱۸۶ همت افزایش یافته است. در عین حال، ارزش صندوق مختلط نیز با رشد ۶۱ درصدی از۶۲،۵۱۷ به ۱۰۰،۶۷۷ میلیارد ریال رسیده است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و ارواق بهادار، ادامه داد: ۷۶۳ همت اوراق دولتی منتشر شده سررسیده نشده که حدود ۳۰ درصد آن در دست صندوقهای سرمایهگذاری است که نشان دهنده کمک این صندوق ها در تامین مالی دولت است. همچنین ۱۹۶ همت اوراق شرکتی منتشر شده سر رسید نشده در بازار وجود دارد که ۹۱ درصد آن در دست نهادهای بازار سرمایه است. این ارقام دال بر ظرفیتهای صندوقها برای تامین مالی است.
نظرات