کارشناس اقتصادی، یکی از عمده ترین دلایل افزایش قیمت دلار در بازار ارز را ناشی از جو روانی و هیجانات مقطعی دانست و گفت: پیش بینی قیمت دلار و سایر ارزها امری نامعقول است و خود عاملی برای افزایش قیمتهای کاذب تلقی می شود.
حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در گفتگو با تجارت نیوز در خصوص دلایل افزایش قیمت دلار، گفت: پیش بینی قیمت دلار از سوی برخی از افراد منجر به ایجاد هیجانات روانی می شود و این امر خود عاملی برای افزایش نرخ دلار در بازار است. پیش بینی قیمتها بیشتر از سوی سرمایه گذارانی انجام می شود که ریسک پذیرند. اما این اقدام آنان به نفع اقتصاد و منافع ملی نیست و به هیچ عنوان اینگونه اقدامات را توصیه نمی کنیم.
وی، افزود: افزایش نرخ دلار در روزهای اخیر به دلیل تفاوت نرخ جهانی ارز با سایر ارزهای عمده جهانی بود که این حفره به دلیل تفکرات ملی گرایانه ترامپ شکل گرفت. از سویی پیش بینی ها مبنی بر ایجاد مشکل بر سر راه اجرای برجام سبب شد تا قیمت ارز رو به افزایش رود. از سویی استدلال برخی از کارشناسان مبنی بر ایجاد مجدد تحریم ها، تامین و ورود ارز را دچار مشکل کرد.
محمودی اصل با بیان اینکه، میزان صادرات نفت از 700 هزار بشکه در روز به دو میلیون بشکه کاهش یافته است. افزود: تاثیر نیاز بازار به ارز در افزایش قیمتها بسیار کمرنگ است. زیرا افزایش نرخ رشد به 5 درصد کنونی ناشی از افزایش تولید و فروش نفت بوده است.
انتظار می رفت قیمت نفت 45 دلار در بودجه 96 تعیین شود
وی با اشاره به قیمت دلار 3300 تومانی و نفت 50 دلاری در بودجه 96، اظهارداشت: انتظار می رفت قیمت نفت 45 دلار تعیین شود تا در زمان کاهش قیمتها دچار کسری بودجه نشویم. اما به هر حال برای تحقق بودجه جاری 120 هزار میلیاردی و بودجه 60 هزار میلیاردی عمرانی دچار مشکل می شویم.
کارشناس اقتصادی، عنوان کرد: رکود و سکون در بخش های مختلف اقتصادی کشور سبب شده تا منابع در حسابهای بانکی رسوب کند و این امر باعث شده تا رفتار سپرده گذاران، کارآفرینان و صاحبان کسب و کار تغییر یابد و فعالان اقتصادی به جای تولید به سپرده گذاری و کسب سود بانکی روی آورده اند. این در حالی است که بخش اعظم نقدینگی در صورتهای مالی بانکها بلوکه شده است و این دارایی ها قابلیت برگشت به چرخه اقتصاد را ندارند. و بانکها در این چرخه متضرر شده اند. گرچه این امر ناشی از افزایش نرخ سود و ایجاد مشکل در بخش تولید است و بانکها در تلاش هستند تا از این منجلاب بیرون بیایند.
دلار امسال افزایش نمی یابد
وی افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی را در مجموع اتفاق ناخوشایندی دانست و گفت:این امر برای صادرات مفید است ولی افزایش قیمت دلار در جهت افزایش صادرات معقول نیست.
محمودی اصل، تصریح کرد: صحبت های رئیس کل بانک مرکزی با تاثیرات مثبت در کاهش قیمت ارز روبرو شد. اما باید در نظر داشت با توجه به میانگین تورم سالانه 10 درصدی داخلی و تورم جهانی 3 درصدی افزایش 7 درصدی رقم معقولی است و بیشتر از این رقم از جو روانی و هیجانات بازار ناشی می شود.
وی، افزود: چنانچه اجرای برجام دچار تزلزل شود. قیمت دلار به بیش از 4 هزار دلار خواهد رسید. اما در شرایط کنونی بعید است دلار به نرخ 4 هزار تومان برسد.