کد مطلب: ۶۵۷۱۹۷

دامپزشک اندونزیایی به داد یوزهای ایرانی می‌رسد

دامپزشک اندونزیایی به داد یوزهای ایرانی می‌رسد

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: یک دامپزشک اندونزیایی در حال ورود به کشور است تا در این راستا از توله یوزهای ایران مراقبت کنند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، داستان یوزهای ایرانی به کجا رسید؟

به نقل از ایرنا ، سلاجقه ادامه داد: در بحث‌های حیات وحش اولین آمبولانس حیات وحش در کشور تحویل محیط زیست استان بوشهر داده شده است و باید سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه این اقدامات مجهز شود.

سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: یک کمیته حقیقت یاب تشکیل شده تا هر گونه قصوری در زمینه تلفات رخ داده باشد بررسی شود.

یوزپلنگ گربه سان ارزشمندی است که به شدت در معرض انقراض قرار دارد، زمانی بیشتر مناطق آفریقا و گستره وسیعی از آسیای مرکزی و شبه قاره هند جولانگاه این حیوان زیبا بود اما امروزه جمعیت آن به شدت کاهش یافته به طوری که در گونه آسیایی آن فقط در ایران یافت می‌شود.

از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی می گویند، البته این مساله هم چندان جای خوشحالی ندارد چون چندی پیش معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود که وضعیت یوزپلنگ‌های ایرانی بحرانی است.

حسن اکبری گفته بود که سرشماری ها نشان می‌دهد۲۰ قلاده یوزپلنگ در زیستگاه‌ها وجود دارد.

این آمار زنگ خطری برای نسل یوزپلنگ‌ها است البته چند سالی است سازمان حفاظت محیط زیست با کمک سه یوزپلنگ در اسارت - کوشکی (نر) دلبر و ایران (ماده) - درصدد حفظ این گونه است اما تجربه در دنیا ثابت کرده که زادآوری یوزپلنگ در اسارت کار بسیار دشواری است و با خطرپذیری بالایی همراه است.

سازمان محیط زیست برای حفظ این گونه چند سال تلاش کرد تا تکثیر در اسارت انجام شود از این رو از این یوزها در سایتی در پارک پردیسان تهران نگهداری می‌کرد.

اما بعد از گذشت چند سال موفق به توله کِشی نشد، بر این اساس تصمیم بر این شد که یوزها به زادگاه خود یعنی توران در سمنان برگردانده شوند چون کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست معتقد بودند که باید زادآوری به صورت طبیعی صورت گیرد.

داستان از این قرار است که کوشکی یوزپلنگ نر بهمن ماه ۱۳۸۶ در چهار ماهگی و دلبر یوزپلنگ ماده فروردین ۱۳۹۰ در سه ماهگی به اسارت درآمدند که بعد از این و با توجه به اهمیت حفاظت از این گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض بودن آنها به پارک پردیسان منتقل شدند.

بعد از آن در سال ۱۳۹۶ نیز یوزپلنگ ماده دیگری به نام ایران در حالی که هشت ماه داشت و از قاچاقچیان در تهران گرفته شده بود به این دو یوز اضافه شد و راه‌های مختلفی برای زادآوری آنها در پردیسان انجام شد اما موفقیت آمیز نبود.

تا اینکه در فروردین ماه سال ۱۳۹۹ مسئولان سازمان محیط زیست تصمیم گرفتند که این یوزها به زادگاه خود در توران سمنان برگردانده شوند که این کار با وجود حواشی بسیار اما با موفقیت انجام شد.

این انتقال مخالفان و موافقان زیادی داشت و سوال همه این بود که آیا کوشکی، دلبر و ایران موفق به زادآوری می‌شوند؟ به هر حال تلاش‌ها برای باروری یوزهای ماده به روش طبیعی ادامه داشت اما بعد از مدتی کارشناسان به این نتیجه رسیدند که سن کوشکی و دلبر برای باروری و زادآوری زیاد است.

از این رو یوز نر دیگری به نام فیروز که جوان تر از کوشکی و برای مدتی در طبیعت تحت نظر کارشناسان بود را با روش‌های کاملا علمی زنده‌گیری کردند و بعد از آن اقدامات برای نزدیک شدن فیروز و ایران آغاز شد.

همان زمان سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرده بود که با توجه به زمان جفت‌گیری ایران و فیروز (یوز ماده و نر) فکر می‌کنیم که زایمان در تاریخ ۱۰ اردیبهشت رخ دهد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • محمد

    پس دام پزشک های پوشالی خودمون کجا هستند ، من بی تجربه وقتی دیدم توله یوز را وارونه شیر میدید میدونستم اینا زنده نمیمونن ،آبرویمان را توی جهان بردید ، واقعا نافهمید و بی تجربه

  • کلاه کج ,ظ(بهمئی)

    البته جای تقدیر تشکر دارد از تلاش محافظان طبیعت ولی این کار درستی هست که زادگاه یوز این گونه ایران هست و این همه تلاش از سوی سازمان محیط زیست انجام شد که قسمتی از تجربه بالا که صاحب سه توله شده ایم جای تقدیر دارد وقسمتی شاهد از دست دادن دو توله بوده ایم و یوز مادر در خطرعفونت و تهدید است جای تاسف دارد ،کجای دلمان بزاریم این تاسف رو که دست به دامان پزشک خارجی بشیم .انتقاد شدید دارم از نحوه شیر دادن توله ها .منتظر خبر خوش هستیم ان شاء الله خوش خبر باشید

  • سید حسین یوسفی

    سلام و وقت بخیر.اینهمه هزینه فقط برا یک عدد میشه از نصف همین بودجه در جاهایی که یوز پلنگ وجود دارد هزینه شود میشه سالانه بیش از صد یوز را زاد آوری کرد.لطفا اینهمه تو طبل و دهل نزنید.من جاهایی بلدم که زادگاه چند یوز پلنگ هست و بخاطر نبود غذا و آب در حال انقراض هستن.منطقه کوه سفید شهرستان لنده استان کهگیلویه و بویر احمد.با راهنمایی مردم منطقه میتونیم به روش کاملا طبیعی زادآوری رو چندین برابر کرد.

  • ناشناس

    امیدوارم تلاش ها نتیجه داشته باشه.
    البته ی قلاده یوز هم اضافه بشه خوبه.