فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۴۷۱۱۶

افت قیمت‌های طلا و سکه پشت بازار مالی بورس‌کالا را خالی کرد

افت قیمت‌های طلا و سکه پشت بازار مالی بورس‌کالا را خالی کرد

در این گزارش دو عامل مهم در ریزش روزانه قیمت های طلا و سکه بورسی در بازار مالی بورس‌کالا شناسایی شده است را می خوانیم .

به گزارش تجارت نیوز،

 بازار دارایی‌‌‌های طلایی بورسی، دیروز شاهد ریزش محسوس سطح قیمت‌ها و ثبت بازدهی منفی قابل‌توجه نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل بود. گواهی سپرده تمام‌سکه بورسی، دیروز تا بیش از ۳‌درصد و صندوق‌های سرمایه‌گذاری با پشتوانه طلا و سکه، تا بیش از ۲.۵درصد افت روزانه بازدهی را به ثبت رساندند. افت روزانه قیمت‌های طلا و سکه بورسی در حالی دیروز، شنبه ۱۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳، به میزان قابل‌توجهی رصد شد که نوسان بهای ارز و طلا در بازار فیزیکی، مثبت اما رشد روزانه قیمت سکه منفی بود. 

 بازارگواهی سپرده سکه که در آخرین روز معاملاتی هفته قبل، چهارشنبه 16 آبان، به دنبال نوسان مثبت بهای دارایی‌‌‌های اثرگذار بر سطح قیمت و میزان تقاضا در این بازار، بازدهی مثبت بیش از 1.5درصدی را به ثبت رسانده بود، روز گذشته تا بیش از 3‌درصد نسبت به چهارشنبه (روز معاملاتی قبل) کاهش قیمت داشت. این کاهش بیش از 3درصدی در تمامی نمادهای گواهی سپرده تمام‌سکه بورسی عرضه‌شده در بازار مالی بورس‌کالا رصد شد. گواهی سپرده تمام‌سکه بورسی رفاه، دیروز در حالی 3.2‌درصد افت روزانه بازدهی را تجربه کرد که در آخرین روز معاملاتی هفته قبل یعنی چهارشنبه 16آبان، بازدهی روزانه مثبت 1.7درصدی را به ثبت رسانده بود.  روز گذشته، کاهش قیمت در صندوق‌های سپرده‌‌‌گذاری با پشتوانه طلا و سکه عرضه‌شده در بورس‌کالا نیز رصد و بازدهی روزانه تمام صندوق‌ها منفی شد. قیمت واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های طلای بورسی بیش از 2‌درصد تا مرز 3درصد، کاهش روزانه را نسبت به ‌روز معاملاتی قبل (چهارشنبه 16آبان) به ثبت رساند.

قیمت واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس (بزرگ‌ترین صندوق طلای بورسی)، حدود 2.6‌درصد کاهش را تجربه کرد. این افت روزانه قیمت در برخی دیگر از صندوق‌ها بیشتر و در برخی دیگر کمتر بود؛ اما تمام صندوق‌ها بین 2 تا مرز 3‌درصد کاهش قیمت را نسبت به ‌روز معاملاتی قبل به ثبت رساندند.
 

01

نزول روزانه قیمت در صندوق‌های طلا و سکه بورسی، در حالی روز گذشته، بهای دارایی‌‌‌های طلایی غیرفیزیکی را کاهش داد که قیمت طلا و ارز (دو مولفه اصلی اثرگذار بر قیمت طلای بورسی) در بازار داخل نوسان مثبت جزئی داشت. با این حال بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» به شناسایی دو عامل مهم در این افت روزانه قیمت صندوق‌های طلا و سکه منجر شد.

عامل اصلی کاهش بهای سکه

اولین عامل مربوط به «اثر فوری عرضه سکه ضرب 1403، در مرکز مبادله طلا و ارز ایران» از روز شنبه 19آبان (دیروز) بود. روز گذشته براساس برنامه از پیش اعلام‌شده، نخستین عرضه ربع‌سکه طلای بانک‌مرکزی ضرب ۱۴۰۳ آغاز شد. این موضوع در وهله اول موجب افت بهای سکه فیزیکی و همزمان کاهش قیمت گواهی سپرده سکه بورسی شد. قیمت واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های طلای بورسی نیز تحت‌تاثیر این عرضه، نوسان منفی روزانه را تجربه کرد. عرضه ربع‌سکه ضرب 1403 از طریق مرکز مبادله طلا و ارز ایران از صبح روز گذشته، شنبه 19آبان‌ماه در حالی قیمت دارایی‌‌‌های طلایی بورسی را تحت‌تاثیر قرار داد و بازدهی روزانه آنها را منفی کرد که علاوه بر آن یک عامل دیگر نیز در این نزول قیمتی در نقش مکمل وارد عمل شده و در ثبت بازدهی منفی روزانه طلا و سکه غیرفیزیکی اثرگذار شد.

اثر سقوط طلای جهانی

کاهش قیمت طلا در بازار جهانی، دومین عامل اثرگذار بر کاهش قیمت طلا و سکه بورسی در معاملات روز گذشته بود. با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، همزمان با از بین رفتن نااطمینانی‌‌‌های ناشی از ابهام روزهای قبل در خصوص انتخاب رئیس‌جمهور ایالات‌متحده در انتخابات 5 نوامبر 2024، مسیر صعودی قیمت طلا در بازار جهانی متوقف شد و روز جمعه (6نوامبر) قیمت هر اونس طلا تا 1.8‌درصد کاهش هفتگی را تجربه کرد؛ به طوری که بهای هر اونس طلا در معاملات روز جمعه (آخرین روز معاملاتی هفته قبل)، در مسیر بزرگ‌ترین افت هفتگی خود از ماه مه امسال (خردادماه) قرار گرفت.

در واقع بهای طلا در بازار جهانی پس از یک‌هفته پرنوسان، در آخرین روز معاملات (جمعه 6نوامبر) سقوط کرد و به سطح 2‌هزار و 683دلاری رسید. افت قیمت طلا در معاملات جمعه، 6نوامبر در حالی رخ داد که فلز زرد در روز پنج‌شنبه (5نوامبر) تحت‌تاثیر کاهش یک‌چهارم واحد درصدی نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو افزایش قیمت را تجربه کرده بود، اما با اعلام خبر پیروزی ترامپ و تقویت دلار، جذابیت طلا به‌عنوان یکی از کالاهای قیمت‌گذاری‌شده براساس ارزش ارز کاهش یافت. با این حال، تحلیلگران انتظار افت قابل‌توجه قیمت طلا در بازار جهانی طی روزها و هفته‌‌‌های بعد را مطرح نمی‌‌‌کنند؛ چرا که گمانه‌‌‌زنی‌‌‌ها درباره رویکردهای دولت جدید آمریکا در خصوص سیاست‌‌‌های مالی و مالیاتی که می‌‌‌تواند موجب رشد نرخ تورم در این کشور شود همچنان پایگاه قدرتمند طلا را به‌عنوان دارایی امن در برابر تورم، حفظ خواهد کرد. تحت‌تاثیر این موضوع، برخی سرمایه‌گذاران، حتی سقوط قیمت طلا در بازار جهانی در روز پس از انتخابات آمریکا را «غافلگیرکننده و بزرگ» عنوان می‌کنند.

منبع : دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.