به گزارش تجارت نیوز، قرار است فردا جمعه نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی برای مذاکره پیرامون وضعیت پرونده هستهای ایران با یکدیگر دیدار کنند.
از ایران مجید تختروانچی و کاظم غریبآبادی، معاونان سیاسی و حقوق بینالمللی وزیر امور خارجه و از کشورهای اروپایی نیز دیپلماتهایی از سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس در این مذاکرات که در شهر استانبول برگزار میشود حضور دارند؛ تخت روانچی و غریبآبادی مسئولان تیم فنی هیات ایرانی در مذاکره با آمریکا نیز هستند.
قرار بود دیپلماتهای ایرانی و اروپایی پیش از برگزاری چهارمین دور مذاکرات ایران و آمریکا با یکدیگر دیدار کنند اما پس از به تعویق افتادن مذاکرات تهران و واشنگتن، مذاکرات مذکور هم برگزار نشد. در همین رابطه رویترز مدعی شده است که «علت تعویق گفتوگوی میان ایران و تروئیکای اروپایی این بود که فرانسه، آلمان و بریتانیا در ابتدا نگران بودند که چنین مذاکراتی ممکن است منجر به ایجاد مسیری جدید و در نتیجه به حاشیه راندن مذاکرات تهران و واشنگتن شود. با این حال، آنها در نهایت حفظ گفتوگو با تهران و تاکید مجدد بر دیدگاهشان نسبت به چارچوب توافق هستهای احتمالی را به نفع خود دانستند و تصمیم به برگزاری مذاکرات گرفتند.»
ایران بارها اعلام کرده است که همواره مایل به گفتوگو با طرفهای غربی پرونده هستهای ایران یعنی آمریکا و E3 است. سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان هفته جاری با انتشار یادداشتی در مجله فرانسوی «لوپوئن» تروئیکای اروپایی را به «انفعال» در قبال مذاکرات هستهای ایران و آمریکا متهم کرد و نوشت: «استفاده از سازوکار «ماشه» تعبیه شده در توافق جامع هستهای ایران یا «برجام» و بازگرداندن تحریمها نه تنها به نقشآفرینی اروپا در توافق هستهای با تهران پایان میدهد، بلکه منجر به تشدید تنشهای بیبازگشت خواهد شد. چنین راهبرد تقابلی ممکن است به بحران جهانی در زمینه اشاعه تسلیحات هستهای منجر شود که در درجه اول گریبانگیر خود اروپاییها خواهد بود.»
روابط ایران و اروپا طی سالهای اخیر به دلیل تنش بر سر ادعای همکاری نظامی ایران و روسیه پس از حمله روسیه به اوکراین و همچنین موضوعات حاکم بر پرونده هستهای کشورمان در سردترین شرایط خود قرار دارد. با اهتمام به این موضوع که مکانیسم ماشه یا سیستم «بازگشت سریع تحریمها» قرار است در اکتبر 2025 منقضی شود، سه کشور اروپایی به صورت مداوم در حال تهدید ایران نسبت به استفاده از این مکانیسم هستند و تهران نیز هشدار داده است که بازگشت تحریمهای سازمان ملل ممکن است باعث خروج آن از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) شود.