فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۸۷۱۳۳۰

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

احتمال توقف عرضه سیمان در بورس ضعیف/ بازی دو سر باخت خروج سیمان از بورس

احتمال توقف عرضه سیمان در بورس ضعیف/ بازی دو سر باخت خروج سیمان از بورس

در روزهای گذشته بحث‌هایی در رابطه با خروج سیمان از بورس کالا مطرح شد، اما رئیس هیات مدیره انجمن سیمان معتقد است احتمال اخذ این تصمیم ضعیف است، چراکه عرضه سیمان در بورس کالا به نفع کارخانه‌ها، مصرف‌کننده نهایی و دولت تمام می‌شود و با خروج آن ممکن است هم کارخانه‌ها و هم مصرف‌کننده متضرر شوند و این تصمیم تبدیل به یک بازی دو سر باخت شود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در روزهای گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، دستور داد تا برای کاهش قیمت مسکن، قیمت فولاد و سیمان کاهش یابد. توقف عرضه سیمان در بورس کالا پیشنهادی است که از سوی تیک اقتصادی او مطرح شده است. فارغ از اینکه دستورات مقامات چقدر توانسته در کنترل بازار موفق باشد، به نظر می‌رسد این صحبت‌ها مقدمه‌ای برای خروج سیمان و فولاد از بورس کالا باشد. چراکه روز گذشته هم وی دستور به تشکیل هیئت‌های کارشناسی برای بررسی عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا در راستای کاهش قیمت ساخت نهضت ملی مسکن داد.

در این میان مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، هم بورس کالا را عامل گرانی مصالح ساختمانی می‌داند. او همچنین گفته است که عرضه سیمان و فولاد در بورس کار غلطی است و برخی بورسی‌ها دراین‌باره اصرار نکنند، چراکه در غیر این صورت باید قیمت پایه عرضه تغییر کند.

در مقابل، این تصمیم در بین بورسی‌ها بازخورد خوبی نداشته و حتی اخیرا همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، به ایسنا گفته که طرح خروج سیمان و فولاد از بورس، خواست رانت‌خواران است، چراکه آن‌ها تمایل زیادی به بازگشت سیستم حواله‌ای برای تامین منافع خودشان دارند.

به طور کلی محیط شفاف بورس نسبت به گذشته دست دلالان را از بورس کوتاه کرده است. طوری که پیش از ورود سیمان به بورس، دلالان این محصول را به قیمت پایین از تولیدکننده می‌خریدند و با سود بالا به مصرف‌کننده می‌فروختند و در مقاطعی هم شاهد کمبود سیمان در بازار بودیم. اما آغاز عرضه سیمان در بورس کالا منجر به کاهش قیمت این محصول شد.

احتمال خروج سیمان از بورس ضعیف است

حمید فرمانی، رئیس هیات مدیره انجمن سیمان، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، با بیان اینکه بذرپاش دغدغه‌های خود را در رابطه با قیمت مسکن ملی دارد تا با کنترل قیمت مصالح اصلی برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی محقق شود، گفت: بر این اساس ایده خروج سیمان از بورس مطرح شد و در حال بررسی است. اما از منظر کارشناسی می‌توان گفت احتمالا خروج سیمان از بورس سودمند نخواهد بود.

وی با بیان اینکه تاکنون تصمیمی در رابطه با خروج سیمان از بورس گرفته نشده و بیشتر، تصریح کرد: به نظر می‌رسد این موضوع بیشتر در رسانه‌ها بلد شده و هنوز تصمیمی گرفته نشده است. این در حالی است که بازار سرمایه به این شایعات حساس است و ممکن است افرادی متضرر شوند. بنابراین باید بر این موضوع تاکید کرد بحث خروج سیمان از بورس کالا فقط در حد ایده است و فعلا مراجع مختلف در حال ارائه نظرات کارشناسی هستند و جمع بندی هم صورت نگرفته است.

اما در مجموع به گفته رئیس هیات مدیره انجمن سیمان به نظر می‌رسد احتمال خروج از بورس برای سیمان خیلی ضعیف است.

خروج سیمان از بورس؛ بازی دو سر باخت

فرمانی با بیان اینکه عرضه سیمان در بورس کالا به نفع کارخانه‌ها و مصرف کننده نهایی است، گفت: عرضه سیمان در بورس به نفع دولت نیز هست، چراکه وقتی توزیع از یک کانال مشخص و نظام‌مند خارج شود و عوامل زیادی در آن دخیل باشد، کنترل‌ها از دست عوامل ذی‌صلاح نظارتی نیز خارج می‌شود، ممکن است نتیجه مثبتی که در ذهن پیشنهاد دهنده هست هم محقق نشود و هم کارخانه‌ها و هم مصرف‌کننده متضرر شود و این تصمیم تبدیل به یک بازی دو سر باخت شود.

وی با بیان اینکه مصرف سیمان تابع فصول گرم و سرد سال است، اظهار کرد: در فصول گرم، یعنی شش ماه اول سال مصرف سیمان بالاتر است، اما در شش ماه دوم معمولا مصرف کاهش می‌یابد، چراکه مصرف کمتر است. اما در سال جاری در شش اول، شاهد ثبات در بازار سیمان بودیم وحتی قیمت‌ها نسبت به سال قبل و دو سال قبل کاهشی بوده، چراکه عرضه بر تقاضا فزونی دارد و صنعت سیمان کف عرضه تعیین شده را رعایت کرده است.

چرا قیمت سیمان در سال جاری کاهش یافت؟

رییس هیات مدیره انجمن سیمان با بیان اینکه در شش ماه اول امسال تولید سیمان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشته، تصریح کرد: بنابراین برای کنترل قیمت باید تمرکز بر تولید باشد. البته در نیمه اول امسال فروش سیمان هم افزایش پیدا کرده و کاهش قیمت به دلیل رکود نیست، بلکه به دلیل افزایش تولید، ثبات در عرضه و غیره است.

به گفته وی در حال حاضر قیمت هر کیسه سیمان در بورس کالا به طور میانگین ۴۷ هزار تومان است. البته ممکن است قیمت در برخی موارد به ۵۳ هزار تومان هم برسد. با توجه به مالیات بر ارزش افزوده و هزینه حمل، هر کیسه سیمان ممکن است به قیمت ۶۵ هزار تومان به دست خریدار برسد. این در حالی است که تابستان سال ۱۴۰۰ قیمت هر کیسه سیمان به ۱۲۰ هزار تومان هم رسیده بود.

فرمانی با بیان اینکه در این میان عده‌ای هستند که همیشه ناراضی‌اند، گفت: این افراد معمولا دوست دارند دو دفتره کار کنند، فرار مالیاتی دارند، حاضر نیستند شفاف از بورس کالا خرید کنند بلکه حاضرند با قیمت‌های بالاتر از دلال خرید کنند تا خرید و فروش آن‌ها قابل رصد نباشد که بحث این افراد جدا است.

وی افزود: در مجموع نگرانی‌های آقای بذرپاش به عنوان متولی مسکن ملی، نگرانی به حقی است، اما شاید راهکار، خروج سیمان از بورس نباشد. اما انجمن اعلام آمادگی می‌کند که برای کمک به این طرح، تولیدکنندگان هر مقدار سیمان که مورد نیاز طرح باشد را با کیفیت و قیمت مناسب عرضه خواند کرد.

برای مطالعه بیشتر در این رابطه صفحه تولید و تجارت را در تجارت نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.