کد مطلب: ۶۲۸۷۰۸

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

نرخ خرید تضمینی گندم؛ ۷۵۰۰ یا ۹۵۰۰ تومان؟ / «کشاورزی قراردادی» امکان‌پذیر است؟

نرخ خرید تضمینی گندم؛ ۷۵۰۰ یا ۹۵۰۰ تومان؟ / «کشاورزی قراردادی» امکان‌پذیر است؟

دولت دستورالعمل خرید تضمینی گندم را ابلاغ و نرخ خرید هر کیلو گندم را هفت هزار و پانصد تومان تعیین کرد. این در حالی است که کمیسیون تلفیق مجلس، نرخ ۹ هزار و پانصد تومانی را مد نظر دارد. کدام قیمت در نهایت اجرایی می‌شود؟ آیا ممکن است سال آینده دولت در تامین آرد سهمیه‌ای دچار مشکل شود؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، چندی پیش کمیسیون تلفیق مجلس، در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱، نرخ خرید تضمینی گندم را برای هر کیلوگرم، ۹۵۰۰ تومان تعیین کرد.

اما دولت در روزهای اخیر، دستورالعمل خرید تضمینی گندم را ابلاغ و رقم را ۷۵۰۰ تومان اعلام کرده است. همان مبلغی که در شهریور سال جاری نیز از سوی مقامات دولتی اعلام شده بود.

هنوز هیچ‌یک از این دو رقم نهایی نیست. مصوبه کمیسیون تلفیق، به تصویب در صحن علنی مجلس و تایید شورای نگهبان نیاز دارد. دولت هم در دستورالعمل خود تاکید کرده است که در صورت اصلاح قیمت، آن را ابلاغ می‌کند. اما کدام قیمت محتمل‌تر است؟

احتمال نرخ ۷۵۰۰ تومانی بیشتر است

به اعتقاد فاطمه پاسبان، کارشناس بخش کشاورزی نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ احتمالا همان قیمت مورد نظر دولت است.

او به تجارت‌نیوز می‌گوید: در صورت نهایی شدن نرخ مصوب کمیسیون تلفیق، احتمال کسری بودجه وجود دارد. منابع مالی چنین تغییری باید مشخص باشد. در غیر این صورت دولت ناچار می‌شود برای عملیاتی کردن آن، به سمت استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول برود. اقداماتی که همگی تورم‌زا هستند.

چالش احتمالی دولت در تامین آرد یارانه‌ای

اما آیا کشاورزان حاضر به فروش گندم خود به دولت با چنین رقمی هستند؟

پاسبان توضیح می‌دهد: هزینه تولید در مناطق مختلف کشور یکسان نیست. در نتیجه رفتار کشاورز خراسانی با اهوازی متفاوت است.

او می‌افزاید: اگر دولت روی نرخ ۷۵۰۰ تومان اصرار داشته باشد، هر تولیدکننده با توجه به شرایط بومی و هزینه تمام شده محصول در استان خود تصمیم می‌گیرد که آیا گندم کشت کند یا خیر و چند هکتار را به آن اختصاص دهد.

این کارشناس بخش کشاورزی می‌گوید: در کل اگر برآورد کشاورز این باشد که هزینه تولید از نرخ خرید تضمینی بیشتر است، این احتمال وجود دارد که گندم تولیدی را به دولت نفروشد. او می‌تواند محصول خود را در بازار آزاد عرضه کند و آن را در اختیار واسطه‌ها، صنایع یا دامداران قرار دهد.

پاسبان تاکید می‌کند: در این صورت ممکن است دولت در تامین آرد یارانه‌ای برای نان دچار مشکل و ناچار به واردات گندم شود.

ابهامات و چالش تصمیم‌گیری

دولت دوازدهم با این انتقاد مواجه بود که در ثبت سفارش واردات گندم تعلل کرد و در میانه سال جاری زمزمه‌هایی از احتمال کاهش سهمیه گندم و آرد نانوایی‌ها شنیده شد. آیا ممکن است این اتفاق در دولت سیزدهم هم تکرار شود؟

پاسبان می‌گوید هنوز برای پاسخ به این پرسش زود است.

او توضیح می‌دهد: تعیین حجم مورد نیاز برای واردات گندم به رفتار کشاورزان بستگی دارد که هنوز نامشخص است. باید زمان کشت فرا برسد و مشخص شود که آنها چند هکتار زمین را به گندم اختصاص می‌دهند. همچنین مشخص نیست که آیا کشاورزان گندم را به دولت می‌فروشند یا خیر.

این کارشناس بخش کشاورزی می‌گوید: اکنون دولت نمی‌تواند میزان گندم تولیدی و حجم نیاز به واردات را برآورد کند. این ابهامات تصمیم‌گیری را با مشکل مواجه می‌کند.

پاسبان می‌‌افزاید: به همین دلیل کارشناسان تاکید می‌کنند دولت باید نرخ تضمینی را به گونه‌ای تعیین کند که کشت و فروش گندم برای کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد. در این صورت نوعی ثبات در تصمیم‌گیری ایجاد می‌شود و امکان برنامه‌ریزی وجود دارد.

ریسک بالا و نااطمینانی در کشاورزی

او توضیح می‌دهد: اکنون کشاورز با نوعی نااطمینانی روبه‌رو است. چرا که نمی‌داند هزینه‌های تولید از جمله دستمزد کارگر و قیمت کود و سموم مورد نیاز تا چه حد افزایش می‌یابد.

پاسبان می‌افزاید: بخش کشاورزی علاوه بر خطرات زیست‌محیطی اکنون با دو چالش ریسک بالا و نااطمینانی مواجه است. در نتیجه رفتار کشاورز قابل پیش‌بینی نیست و باید دید در عمل با توجه به این مخاطرات چه تصمیمی می‌گیرد.

کشاورزی دستوری ممکن نیست!

شاید در پاسخ به همین ریسک‌ها و ابهامات دولت به دنبال اجرای طرحی برای «قراردادی کردن کشاورزی» است. ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور چندی پیش گفت: به تمام کشاورزان از طریق دولت اعلام می‌شود که کالای مورد نیاز کشور چیست و همان تولید می‌شود ( انتخاب ).

آیا این نسخه می‌تواند چالش‌ها را حل کند؟ پاسخ پاسبان منفی است.

او توضیح می‌دهد: اقتصاد دستوری پاسخگوی نیاز کشور نیست. اقتصاد علمی است که با عرضه و تقاضا و انواع ریسک‌ها سر و کار دارد و نمی‌توان با باید و نباید آن را کنترل کرد.

پاسبان می‌افزاید: ۹۵ درصد بخش کشاورزی، خصوصی است و دولت نمی‌تواند برای آن تعیین تکلیف کند. بخش دولتی وظایفی بر عهده دارد که مسئولیت آن بر عهده کشاورز نیست.

این کارشناس کشاورزی تاکید می‌کند: بخش خصوصی باید به سود و زیان خود توجه کند و نمی‌توان به صورت دستوری فعالان این حوزه را مجبور به کاری کرد.

به گفته او، دولت برای حل چالش‌های این حوزه باید بسترهای لازم را برای تولید فراهم کند و ریسک و نااطمینانی را کاهش دهد.

به گزارش تجارت‌نیوز کارشناسان معتقدند، موضوع کشاورزی و کشت گندم به امنیت غذایی و در نتیجه امنیت ملی مرتبط است و نیاز به توجه ویژه دارد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    با سلام کسی که هفت وپانصد اصلا کشاورز نیست بی اطلاع هستن که بنظر من فرق گندم جو را هم نمی‌فهمه اگه راست میگه قبوض گندم تحویلی سالهای گذشته را نشون بده با هفت وپانصد هر چه گندم تولید بشه خوراک دام میشه یک ماه بعد برداشت باید وارد کنن

  • ناشناس

    کیلویی کمتر از ۱۰ هزار تومان برای کشاورز به صرفه نیست. البته دولت از خداشه ۵ هزار تومان بخره نمایندگان مجلس نباید اجازه دهند.

  • ناشناس

    الان چند ساله سمت ما دیگه کسی گندم نمیکاره یا اجاره میدن یا محصول دیگه ذلیلترین محصول با قیمت ۹.۵۰۰ بازم گندمه

  • ناشناس

    امسال منطقه ما خشک سالی مطلق هست مابقی شهر ها خبر چندانی ندارم ،از طرفی دنیا درگیر جنگ احتمالی (جهانی سوم) هستش محدود کشورایی هستند گندم و غلات صادر کنن اونم اگه با کشورمون میانه خوبی داشته باشندحالا اگه ایران بفکر این باشه گندم وارد کنه فروشنده وجود نداره ، کشاورزای عزیز همت کنن دو ماه گندمشون انبار کنن دولت نرخ گندمو تا کیلویی ۱۵ هزارم بالا میبره اگر هم نبره ما ضرری نکردیم دامدار میخره یا قاچاق از کشور با نرخ عالی میشه فروخت ….اون دسته از کشاورزا که به ۷۵۰۰راضی هستند و معتقدن در صورت افزایش نرخ پیشنهادی ۹۵۰۰ فشار به دولت میاد و حرامه و از این حرفا لطف کنن مابه تفاوت نرخ ۹۵۰۰ رو به صندوق صدقه واریز کنن

  • ناشناس

    اخه اونایی که نرخ تضمینی گندم راکمتراز۱۰هزارتومان میگن باشه یه ادمای نفهم هستن که تورم رودرموردگندم حساب نمیکنن

  • ناشناس

    سلام بخدا من قریب ۸ هزار تومن خرج کردم میشود تا یک کیلو گندم تولید کنم این چه عدالتی است گندم زیر ده تومن یعنی عدم تحویل به دولت و کاهش تولید گندم و گاهش ۶۰ درصدی کشت سال آینده …..حال شما ور مورد ۷۵۰۰ تومن صحبت میکنید اگر این قیمت باشد مطمن باشید که ۹۰ درصد کشاورزان تحویل نمیدهند و همگی برشکست. بدبخت میشوند و شاید هم در فصل بهار از آبیاری گندم دست کشیده و بجای آن محصولات غیر استرانژیک کشت کنند ….حال تصمیم با مسولان …اگر خدا رو قبول دارید پس زیر ده تومن اصلا به صرعه کشاورز آنهم در زمان حال نیست شک نگنید با جنگ اکراین قیپت گندم ۳۰ هزار میشود و

  • ناشناس

    قیمت زیر ده هزار تومن گندم = عدم تحویل به دولت و عدم کشت سال آینده و کاهش ۶۰ درصدی گندم ….خرج تولید هر کیلو به ۸ هزار رسیده چطور ممکنه زیر ده تومن قیمت بگذارید …این خلاف عدالت غذایی و خلاف عدالت حقوق کشاورز است

  • حسن

    به عنوان یک کشاورز روستایی اگه قیمت ۷۵۰۰بمونه به دولت تحویل نمی‌دم بلکه به دامداری های اطراف محل میفروشم

  • ناشناس

    قیمت زیر ۱۰ هزار تومان به ضرر کشاورز است. حالا بودجه از هرکجا میخواد تعمین بشه یک راه بیشتر ندارید اگر زیر قیمت باشه سال آینده کاشت گندم گمتر وامسال هم به دامدار داده میشه

  • امیر محمد

    باسلام من که نظرم اینه زمین گندمم رو بفروشم بزارم بانک بیست برابر بیشتر شود میکنم و بخاطر بی ارزشی پولمون هرساله مبلغی از سود حاصله رو به سپرده گذاری افزایش میدم ،بهترین فکره کشاورزهای عزیز،این دولت بره وارد کنه بهتر پول میده تا ما تولید کنیم ،منم میرم تهران یه خونه هم میخرم می‌شینم سود بانکی میگیرم وحرص وغم غصه هم نمی‌خورم ،عزت زیاد