ایوسب چاخواشویلی، سفیر گرجستان در ایران به سوالهایی پیرامون وضعیت فعلی و آینده این کشور به ویژه در ارتباط با مسائل سرمایهگذاران ایرانی در گرجستان پاسخ داد. در ادامه، سوالات خبرنگار تجارتنیوز و پاسخهای سفیر گرجستان را میخوانید.
عمان مقصد جدید سرمایهگذاران ایرانی است؟
در خبرها چنین آمده که با توجه به مشکلاتی که در گرجستان برای سرمایهگذاران ایرانی به وجود آمده، آنها مسیر خود را از این کشور به مقصد عمان تغییر دادهاند. آیا صحت این خبرها را تائید میکنید؟
از شما بابت این سوال تشکر میکنم. من هم این خبرها را شنیدهام اما شخصا هیچوقت ندیدهام که مسئولان عمانی هم چنین حرفی زده باشند. البته این انتخاب خود ایرانیهاست به عمان یا کشورهای دیگر سفر کنند و در آنجا سرمایهگذاری انجام دهند. من ترجیح میدهم در مورد کشور خودم صحبت کنم.
وقتی سرمایهگذاران تصمیم میگیرند در یک کشور سرمایهگذاری انجام دهند، حتما باید رتبهبندی سازمانهای بینالمللی را درباره آن کشور مشاهده کنند. بدیهی است وقتی میبینند که کشوری مساعد و مناسب سرمایهگذاری است، تصمیم خودشان را میگیرند.
تنها چیزی که من میتوانم بگویم این است که از یک طرف حکومت ما در شرایط فعلی، خارجیها را برای سرمایهگذاری در گرجستان تشویق و به آنها کمک میکند. اما از طرف دیگر،در تجارت دخالت نمیکند. در واقع حکومت گرجستان به جز تشویق این سرمایهگذاران، نقش دیگری ندارد.
قوانین سرمایهگذاری در گرجستان و اقامت گرجستان
ارزیابی شما از مشکلاتی که اخیرا برای ایرانیان به وجود آمده چیست؟ آیا ابهام در قوانین باعث به وجود آمدن این سردرگمیها شده است؟
درباره سرمایهگذاری در املاک و مستغلات، طبق مقررات موجود، اگر خارجیها و البته ایرانیان در گرجستان یک ملکی (به جز زمینهای کشاورزی) با قیمت بیش از 100 هزار دلار خریداری کنند، به ایشان اجازه اقامت کوتاهمدت (1 ساله) داده میشود. اما در صورت فروش این ملک، به همان ترتیب، اجازه اقامتشان لغو میشود.
در صورتیکه سرمایهگذار خارجی به دنبال ایجاد کسبوکار و راهاندازی فعالیت تجاری باشد، حداقل میزان سرمایهگذاری در گرجستان باید 300 هزار دلار باشد. در این شرایط به صاحب کسبوکار یا نماینده او پنج سال اقامت گرجستان داده میشود.
در این پنج سال، دولت فعالیت این شرکت را تحت نظارت قرار میدهد و زمانی که فعالیت سیر طبیعی و قانونی خود را ادامه دهد (به عنوان مثال مالیات را در موعد مقرر و شفاف پرداخت کنند)، اقامت آنها پنج سال دیگر تمدید میشود.
در مورد مشکلات ایرانیان برای اقامت گرجستان، این مورد را باید بگویم که برخی از ایرانیان میخواهند بدون اخذ قانونی اقامت گرجستان در کشور بمانند. در خصوص این مشکل، لازم به ذکر است که بعضی ایرانیها مایلند در گرجستان بدون مبنای قانونی بمانند.
همانطور که مستحضر هستید، در حال حاضر توافقنامهای بین کشورهای ایران و گرجستان وجود دارد که براساس آن، شهروندان ایرانی میتوانند 45 روز به عنوان توریست در گرجستان بمانند و موظفند پس از پایان این مدت کشور را ترک کنند. در همین توافقنامه به وضوح آمده است که اگر شهروندان ایرانی قصد دارند بیش از 45 روز در گرجستان بمانند، باید ویزای بلندمدت اقامت گرجستان (از جمله ویزای کار) را از قبل دریافت کنند.
متأسفانه موارد زیادی وجود دارد که برخی افراد توافقنامه فوقالذکررا نقض میکنند و سعی میکنند با دور زدن مراحل قانونی در کشور ما بمانند که این نقض قانون است. وزارت امورخارجه ایران از این امر آگاه است. ما با آنها مشورت میکنیم و مشغول حل این مسائل و مشکلات هستیم. در حال حاضر مشاورهها و مذاکرات دوجانبه به منظور تکمیل توافقنامه موجود در حال انجام است تا در آینده قوانین جامعتری وضع و به مخاطبان ارائه کنیم.
شرایط فعلی اقتصاد گرجستان
اوضاع سرمایهگذاری خارجی در گرجستان چگونه است؟ آیا قوانین این کشور برای سرمایهگذاری خارجی، رشد واقعی در اقتصاد گرجستان ایجاد کرده است؟
همانطور که مستحضر هستید، اقتصاد گرجستان طی 15 سال اخیر رو به رشد پایداراست. طی 10 سال اخیر رشد توليد ناخالص داخلی (GDP) کشور ما سالیانه 4 تا 5 درصد است.
اجازه بدهید مثالی بزنم. ما در دهههای قبل نیاز به تامین دو میلیارد مکعب گاز طبیعی داشتیم. اما اکنون به اندازه کافی گاز نداریم. زیرا احتیاج فعلی ما به مراتب بیشتر شده است. ما به گاز طبیعی بیشتری احتیاج داریم، چون اقتصاد ملی ما رو به رشد است. ما اکثر گاز طبیعی کشورمان را از کشور آذربایجان تامین میکنیم و مقداری از آن را هم از کشور روسیه میگیریم. نیاز روزافزون ما به گاز طبیعی و انرژی نشاندهنده رشد اقتصادی کشور ماست.
در حال حاضر، زمینههای زیادی برای سرمایهگذاری در گرجستان وجود دارد و ایرانیان میتوانند در حوزههای گوناگون سرمایهگذاری انجام دهند. ساختوساز در گرجستان بسیار رونق پیدا کرده است. میدانم که دو شرکت ایرانی در زمینه ساختوساز مسکن فعالیتهای خوبی دارند. طبق محاسبات ما تنها 2 درصد از تمامی املاکی که خارجیها در گرجستان خریدهاند، متعلق به ایرانیهاست.
در زمینه تجارت هم ایرانیان آزادند و میتوانند در چارچوب قوانین ما به فعالیت بپردازند. البته این فقط ایرانیان نیستند که در کشور ما سرمایهگذاری میکنند. ما سرمایهگذاران بسیاری از کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریفایی و منطقه آمریکا جذب کردهایم.
سرمایهگذار خارجی به رتبهبندیهای بینالمللی و شرایط داخلی ما نگاه میکند و وقتی میبیند که همه چیز آماده و مهیاست تصمیم میگیرد که سرمایهگذاری کند.
مشکلات ایرانیان در گرجستان
آیا تجربه دبی برای سرمایهگذاران ایرانی که در گرجستان ملک خریدهاند تکرار نمیشود؟
من این قول را به شما میدهم که در گرجستان مهمترین چیز قوانین و مقررات است. من قبول دارم در برخی موارد، مشکلاتی به وجود آمده است. اما این مشکلات از کجا ناشی شده است؟ به عنوان مثال ایرانیان در گرجستان ملک خریدهاند و بدیهی است که صاحبان ملک هستند. این خانهها مادامالعمر در اختیار ایرانیان خواهد بود و هیچکس حق ندارد نسبت به حقوق مالکیتی آنها تعرض کند. مالکیت و دفاع کردن از ملک، از جمله مهمترین اصول کشور گرجستان است.
من این را به ایرانیان میگویم که در کشور گرجستان هیچکس جز خود آنها، یعنی مالکان، حق تصمیمگیری در مورد املاکشان را ندارد. به جز خریداران ملک، مشکلات حقوقی دیگری هم برای ایرانیانی که فعالیت اقتصادی در گرجستان دارند به وجود آمده است.
واقعیت این است که فعالیت برخی از ایرانیان در کشور ما در چارچوب قوانین جاری ما نیست. طبق عرف همه کشورها، این افراد باید طبق قوانین کشور پاسخگو باشند. مثلا در مواردی بدون داشتن مجوز یا قبل از اخذ مجوز، فعالیت میکنند. اگر در ایران شرکتی بدون مجوز فعالیت کند آیا قوه قضاییه آنها را مجرم نمیداند؟ ما هم همین کار را کردیم. با عدهای از ایرانیانی که مخالف قانون عمل کردهاند، برخورد کردیم و فعالیت آنها را متوقف کردیم. این قوانین کشور ماست. اگر طبق قانون فعالیت کنند، هیچکس به هیچ عنوان و در هیچ زمانی در کار آنها دخالت نمیکند.
فعالیت اقتصادی و سرمایهگذاری در گرجستان
شما سال گذشته در یک سخنرانی که ویدئوی آن هم از سایت تجارتنیوز منتشر شد، گفتید که گرجستان از تجارت اشباع شده است. آیا منظور شما این بوده که بازرگانی از اولویتهای اقتصادی شما خارج شده است؟
من به عنوان سفیر در اینجا یک مقام دولتی هستم. همانطور که میدانید دولت کشور ما دیگر در این فعالیتها هیچگونه دخالتی ندارد. ما فقط نقش مشوق را نسبت به فعالیتهای اقتصادی داریم.
هر کالایی که از کشورهای مختلف وارد میشود، مطابق قانون وارد میشود و هر کالایی هم که از گرجستان خارج میشود، آن هم طبق قوانین خارج میشود.
ما شرایط آزادی را به وجود آوردهایم. اما دولت در اینجا نقش و دخالتی ندارد. در آن سخنرانی من گفتم به این دلیل که کشور ما رو به رشد است، مایل هستیم که سرمایهگذاران خارجی در کشور ما سرمایهگذاری انجام دهند. منظور من از این سرمایهگذاری، ایجاد کارخانههای مختلف بوده است برای این که صنایع رشد کنند و اشتغالزایی به همراه داشته باشد.
ما صنایع مختلفی اعم از صنایع سبک و سنگین داریم و از احداث کارخانههای مختلف و استفاده از تجربه ایرانیان استقبال و البته آنها را حمایت و تشویق میکنیم. اما ترجیح ایرانیان بازرگانی است و هنوز رغبتی به سرمایهگذاری صنعتی در گرجستان نشان ندادهاند.
گرجستان و قضیه الحاق به اتحادیه اروپا
الحاق گرجستان به اتحادیه اروپا در چه مرحلهای است و چرا پروسه الحاق طولانی شده است؟
این قضیه شامل دو مرحله است. در مرحله اول تجربه کشورهای بلوک شرقی را در نظر میگیرم. مثلا کشورهای لهستان، مجارستان، چک، اسلواک، بلغارستان و رومانی موفق به عضویت در اتحادیه اروپا شدند. این مرحله، بستن قرارداد وابسته به اتحادیه اروپا است. ما این مرحله را چهار سال پیش به خوبی انجام دادیم. در همین راستا، سال 2015 قرارداد وابسته به اتحادیه اروپا را منعقد کردیم. طبق این قرارداد ما امتیازاتی از اتحادیه اروپا گرفتهایم.
این امتیازات چیست؟
اول انتقال پول، به معنی انتقال سرمایهگذاری، دوم انتقال نیروی انسانی و سوم انتقال کالا و خدمات. این امتیازاتی است که اتحادیه اروپا به ما داده است.
غیر از این قرارداد، ما به طور موازی یک قرارداد دیگر با اتحادیه اروپا به اسم DCFTI منعقد کردیم. به این معنی که اگر ما مایل باشیم کالاهای تولید شده در گرجستان را به اروپا بفرستیم، هیچ تعرفهای به آن تعلق نمیگیرد. در واقع تعرفه این انتقال صفر است.
درصورتی که به عنوان مثال اگر ایرانیان بخواهند کالایی را به اتحادیه اروپا ارسال کنند، 30 تا 35 درصد تعرفه شامل آن میشود و این هزینه انتقال را بیشتر میکند. حالا اگر ایرانیان این کالاها را در گرجستان تولید کنند و به اروپا بفرستند، تعرفهای به آن تعلق نمیگیرد. من در این چندسال که در ایران زندگی میکنم، سعی کردهام روی این فرصتهای سرمایهگذاری در گرجستان تاکید کنم، اما متاسفانه تا به حال تمایل جدی برای ایجاد شرکتهای مشترکالمنافع ندیدهام. امیدوارم در آینده نزدیک به این سطح از روابط اقتصادی دست پیدا کنیم.
متاسفم كه مردم ما به مرحله اي رسيدن كه به جاي اينكه تو مملكت خودشون بمونن و براي ساختن ايران همه با هم بجنگيم، ترجيح ميدن برن يه جايي كه هرچي هم كه باشه اما وطن نيست!!!
گرجستان همیشه بین ایران و عثمانی دست به دست شده و در اخر هم کمونیست شوروی،واقع بین باشید ی مقدار شور و حیاتی که دارند ،ایرانی ها آوردند ،پیشرفتی من در تفلیس و باتومی و….ندیدم،مگر اینکه ماشین های استوک اروپایی ،لوازم وارداتی ترکیه و تا حدی ایران ،بافت های فراوان و خفناک روسی،،جاده ها و….هنوز ه که هنوزه در این کشور زن ها کار میکنند و مردها بیکار گوشه ایی نشسته اند مثل دوره کمونیست ،فقط کورکورانه برای رسیدن به اروپا ادا آنها رو در میارن ،اگر هم پیشرفتی صورت بگیره برای ۲نسل بعد خواهد بود.من پیشرفتی ندیدم ،ولی تغییرات چرا.ولی مردم درستکارند .
اگر بخوایم از روی نما و بافت شهری قضاوت کنیم پس درباره هند هم باید منکر تمام پیشرفتها بشیم. چون با این معیار نه تنها بافتهای مخوف بسیاری داره، بلکه سبک و سطح زندگی مردم هم در برخی مناطق به شدت اولیه و غیرقابل باوره. بافتهای “مخوف”ی که در گرجستان هست رو میشه به بافتهای “بکر و دستنخورده” هم ترجمه کرد که از نگاه برخی نشان از غنای فرهنگی داره.
اینکه گرجستان پیشرفت داشته یا نه رو باید از آمارها جویا بشیم. که آمارها هم این موضوع رو تصدیق میکنن.
چهل سال پیش کره ای ها در ایران کار میکردن ترکها ازخداشون بود بیان ایران برای کار این یکی از بزرگترین خدمتهای ج۰ا به ایران و ایرانی بود۰
گول سفیر گرجستان را نخورید. ایرانیان بعداز یک سال ریژک میکنند. من الان گرجستانم دارم میبینم. چقدر ایرانی برمیگردن. وسرمایه هاشون. به پوچ میرسه. اینا یک سال اقامت میدن. میری بعداز یک سال رژیک میکنند. تمدید نمیکنن
بیچاره وطن،
به نظرمن بااین قوانین دست وپاگیرخریدملک وسرمایه گذاری دربین کشورهای منطقه فعلاًترکیه وضعیت بهتری داردبامبلغ۷۰۰هزارتله( لیر) میتوانیدیکخانه تازه سازبه متراژواقعی۱۶۰مترمربع بصورت تری بلکس۴خوابه که حدود۱/۴۰۰میلیاردایران میشودخرید وازطرفی باداشتن مدرک فنی حرفه ایی ایران مثل آرایشگری درجه ۱بدون کارکردن وبااستخدام۲آرایشگرزن و۲آرایشگرمرددرشهری مثل کایسری سالیانه برابریک پزشک درآمدداشت که سرمایه موردنیازبه پول ایران ۲۰۰میلیون تومان اشتغال داشت ومن چون اکثرااعضاخانواده ودوستان نم دراین شهریکزندگی بارفاه بالای ۸۰%داشته باشم وازطرفی باتجربه داشتن کارخانه لبنیات درایران بااخذوام بابهره زیر۱%میتوانم فعالیت اقتصادی نیز داشته باشم وباتوجه به اینکه این شهردرنزدیکی یونان وقبرس وبلغارستانهست میتوانم صادرات داشته باشم یعنی باسرجمع ۱میلیون لیریکزندگی لاکچری داشته باشم وبه اعتقادمن اگرکشوری قصدرونق اقتصادی داشته باشد برای ترغیب سرمایه گذاران باسرمایه کمتری بجای جذب سرمایه ابتدا باید یکرزومه واقعی باراستی آزمایی ازسرمایه گذاران جلب وبااخذهر مقدارسرمایه ویاحداکثر۱۰۰هزاردلار نسبت به جذب سرمایگذاراقدام نمایدوسپس ازآنهابخواهنددرهر بخشی که بخواهندسرمایه گذاری نمایندسپس بارونق کسب وکار آنان نهایت همکاری رانمایندوبه اعتقاد من این بهتری راه جذب سرماایه این کاربهنر وبیشترجوابگو میباشد درسال 2019ترگیه بیشترین جذب سرمایگذر ایرانی رابخاطرتسهیلات راحتتررا داشته است
من نشنیدم کسی عمان بره.اما ترکیه و گرجستان زیادرفتند ایرانیها
گرجستان اصلا کشور یه که بری اونجا سرمایتو بریزی بیای
یعنی دمتون گرم با این اقتصادی که ساختید.کاش ماهم درس بگریم
در حال حاضر گرجستان به یکی از امنترین اقتصادهای جهان تبدیل شده.
ما با این مبلغ اقامت اسپانیا گرفتیم!!!!!!!!!!!!!!!