خبر مهم:

کد مطلب: ۵۴۳۷۵۸

نصف خودروهای فروش رفته انبار شد

نصف خودروهای فروش رفته انبار شد

در حالی که یک سال از اعمال روش‌های جدید فروش خودروهای داخلی و اجرای سیستم قرعه‌کشی می‌گذرد، همچنان بازار خودرو در رانتی عظیم قرار دارد و نتیجه‌اش، احتکار چند صد هزار دستگاه محصول است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، طبق جدیدترین آماری که وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده، ۴۵۰ هزار دستگاه خودرو با وجود اتمام مهلت برگه گارانتی‌شان، به نمایندگی‌ها مراجعه نکرده و توسط واسطه‌ها انبار شده‌اند.
با توجه به میزان تولید و فروش خودرو در سال گذشته، مشخص می‌شود تقریبا نصف خودروهایی که خودروسازان تحویل مشتریان داده‌اند، انبار شده است. وزارت صمت سال گذشته در راستای مقابله با واسطه گری در بازار، مراجعه به نمایندگی‌ها برای دریافت گارانتی خودروهای فروش رفته را الزامی کرد.
بر این اساس مقرر شد شهروندانی که خودروی خود را تحویل می‌گیرند، حداکثر تا سه ماه بعد برای دریافت گارانتی به نمایندگی خودروسازان مراجعه کنند. هدف وزارت صمت این بود که مشتریان از بیم باطل شدن گارانتی، از خودرو خود استفاده کرده و از این راه، دلالی و واسطه‌گری کاهش یابد.
این در حالی بود که آمار و ارقام نشان داد این حربه چندان کارساز نبوده، بسیاری از شهروندان برای دریافت گارانتی خودروهای خود به نمایندگی‌ها مراجعه نکردند. بعدها البته مهلت سه ماهه به پنج ماه تغییر یافت تا شاید آمار احتکار خودروها پایین بیاید، اما با توجه به اظهارات وزیر صمت، مشخص است که رانت بازار خودرو همچنان بسیار بالا و جذاب است، تا حدی که ۴۵۰ هزار نفر ترجیح داده‌اند گارانتی‌شان بسوزد، ولی خودروی خود را (به هوای افزایش قیمت بیشتر و کسب سود از محل فروش آن در بازار آزاد) استفاده نکنند.

بنابراین هرچند وزیر صمت از واژه «واسطه» برای آماردهی استفاده کرده، اما واقعیت این است که بسیاری از این افراد، نه دلال‌های حرفه‌ای و به اصطلاح این کاره، بلکه شهروندانی عادی هستند. آنها با توجه به اختلاف شدید میان قیمت کارخانه و بازار خودروها، در برابر این رانت عظیم وسوسه شده‌اند و می‌خواهند خودرو خود را فعلا صفر نگه دارند و در بهترین زمان ممکن به بالاترین قیمت بفروشند.

بنابراین دلیل اصلی عدم ثبت گارانتی این ۴۵۰ هزار دستگاه خودرو، رانت عظیمی است که به‌واسطه قیمت‌گذاری دستوری در بازار پخش شده و همه می‌خواهند سهمی از آن داشته باشند. با وجود اینکه ثابت شده این رانت هنگفت دلیل اوج‌گیری دلالی و سوداگری در بازار خودرو است، وزارت صمت همچنان معتقد است با افزایش تولید می‌توان این رانت را در حد قابل توجهی کاهش داد.

در این مورد وزیر صمت با اشاره به رشد ۲۸ درصدی تولید خودرو در سال گذشته نسبت به ۹۸، گفته که با افزایش تیراژ، رانت‌ها تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. مشخص نیست وزارت صمت تا چه زمانی می‌خواهد دلالی و سوداگری در بازار خودرو را پشت مساله تولید پنهان کند و به سیاست‌های دستوری در خودروسازی ادامه دهد. وقتی ۴۵۰ هزار دستگاه خودرو برای دریافت گارانتی مراجعه نکرده‌اند، معنی اش این است که رانت بازار بسیار بالا و جذاب است و سوختن گارانتی در این شرایط اهمیتی برای مالکان آنها ندارد. بنابراین تا وقتی این رانت حذف نشود یا به حداقل نرسد، بازار خودرو همچنان بهشت دلالان و واسطه گران خواهد بود.

منبع: دنیای اقتصاد

آخرین اخبار اقتصادی را در کانال تلگرامی تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • جعفر

    همه اینها رو اشاره کردید که آخرش بگید تمام علتش قیمت گذاری دستوری هست که با افزایش قیمت کارخانه مشکل حل میشه!!!به نحو احسن داری انجام وظیفه می‌کنی رسانه د ر با ر ی

    • ناشناس

      قربان دهنت جعفر . مخصوصا کچل باش

  • ناشناس

    آقا خیالتون رو جم میکنم اگه قیمت کارخانه بشه قیمت بازار بازم خودروسازان خودرو تولید نمیکنن بازم قیمت ماشین میره بالا

  • ایرانی

    متأسفانه تمامی اخبار اطلاعات شما با یک جهت دهی خاص که اونم آب در آسیاب سرمایه دار ریختن است انجام میشه
    رسانه هایی مثل شما خودشون عامل تورم و بدبختی مردم هستن
    اگر لطف کنید و کلا تعطیل کنید بزرگترین لطف رو به مردم کردین

    • ناشناس

      دوستان فقط کافیه آمار تولید روزانه یه محصول ویران خودرو رو بدونید و با یه حساب سرانگشتی متوجه میشید که حتی با فروش فوری و یکساله و… حداقل نصف میزان تولید همون مدل به بازار عرضه نمیشه که خیلی به سود ویران خودرو گفتم نصف وگرنه خیلی از نصف هم بیشتره ،پس چه نتیجه ای میشه گرفت اینکه خود ویران خودرو بزرگترین احتکار کننده خودروست و اصلا مردم واسشون مهم نیس و فقط دنبال هر راهی میگردن که مردم رو به بدترین حالت ممکن تیغ بزنن.نمونه اش همین فروش فوق‌العاده اخیر ویران خودرو که ماه قبل انجام نداد ولی بلافاصله بعد از گرونی چندتا محصولشو گذاشت واسه طرح???
      و اینکه واسه نمونه تولید روزانه انواع پارس بالای 800دستگاه است حالا خودتون حساب کنید توی سال چند دستگاه تولید میشه و چند دستگاه توی طرحهای فوق‌العاده و یکساله بفروش میره بعد متوجه حرف بنده میشید

  • خودرو

    خودرو همچنان بهترین گزینه برای جارو کردن نقدینگی سرگردان مردم است. هرچقدر قیمت ها بالاتر برود انگیزه خرید وعطش بازار بیشتر می‌شود.

  • نسترن

    دولت‌وشرکت‌خودروسازها‌خودشان‌جزئ‌همین‌دلال‌ها‌هستن‌ک‌با‌این‌کا‌رسودکلانی‌میبرن‌وبرای‌درامدزایی‌‌مردم‌رانقره.داغ‌نمودند‌وحسرت‌ماشین‌را‌به‌دل‌‌مردم‌نمودن‌!!!!

  • ناشناس

    یک راه کار واسه اینکه واقعا خودرو به دست مشتری برسه اینه که کسی که خودرو تحویل میگیره خودرو پلاک نشده باشه و از تاریخ تحویل خودرو فقط 1 ماه فرصت داشته باشه خودرو رو پلاک کنه نکرد هم به مبلغ مابه التفاوت بازار و کارخونه جریمه بشه هم تا 5 سال حق شرکت نداشته باشه و هم به ازای هر روز پلاک نکردن خودرو مثل بیمه شخص ثالث 1 میلیون تومن جریمه بشه و از این دست گزینه های تبیهی لیست افرادی رو هم که خودرو تحویل گرفتن بفرست به راهنمایی و رانندگی هر شهر. ولی چون دلال خود شرکت ها و دولت هست این اتفاق نمی افته برید تو پارکینگ های عمومی ببینید چقدر خودرو صفر پلاک شده دپو شده
    یک راه دیگه که دهن این شرکت ها بسته بشه اینه که قیمت رو آزاد کنن ورود خودروی خارجی در همه کلاس رو هم ازاد کنن ولی نمیکنن

  • ناشناس

    عامل بدبختی ملت قتل وغارت اموال ایران بصورت مدرن که الان مشاهده می کنید

  • ناشناس

    ماکه یکسال ماشین به اسممون دراومده وپولشو دادیم،اماخودروسازها هنوزتحویل ندادن،ایناکه خودشون اول محتکر دنیان